Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
přišel mi vytýkací dopis. Ve zkratce: měl jsem porušit pracovní dobu. Den předem jsem oznámil kolegovi který je taky skladník ale zastává i funkci jakoby delegujícího vedoucího pracovníka (ikdyž ve smlouvě má jen skladník jako já), že ráno přijdu dříve kvůli nakládce auta. Přišel jsem do práce v 5:30 (pracovní doba je 6:00-11:30 oběd 12:00-14:30) a začal nakládat nákladní auto. V 11:35 zamnou přišel vedoucí skladu, že sem měl mít pauzu od 11:30 a porušuji tedy zákoník práce (po 6 hodinách je nařízena pauza) a bude to řešit porušením předpisů. Ve středu mi přišel vytýkací dopis právě s tímto sdělením. Samozřejmě je tam určitá doba abych se k tomu vyjádřil. Jenže když sem se ptal kolegy skladníka, zda mi to dosvědčí tak otočil, že oničem takovém neví. Bylo to jen ústně a bohužel nemám žádný důkaz o tom, že jsem mu tuto informaci sdělil. Je jedna ruka s vedoucím skladu a tak bude i lhát a zapře, že jsem mu to říkal. Je možné se nějak bránit?
Děkuji
no asi bych se k tomu vyjádřil písemně, a poslal vedení firmy doporučeně, něco ve smyslu "drahá firmo, začíná mi sice smluvená pracovní doba v 6:00, ale bylo potřeba naložit auto už od 5:30, dobrovolně jsem ve svém volném čase přišel o půl hodiny dřív na pracoviště auto naložit, ani připlatek za noční směnu jsem po Vás nechtěl, je pravda že přestávka na odpočinek se dle zákoníku práce musí vybrat nejpozději po 6ti hodinách práce, ale jestli to chcete řešit hned vytýkacím dopisem bez jakékoliv jiné komunikace, tak si začněte hledat jinýho vola kterej Vám přijde dobrovolně o půl hodiny dřív do práce z provozních důvodů, nazdar" podpis, a začal bych si hledat jinou práci, a na na nějaký další nakládky před 6 ráno bych se jim vykvákl, ať si řidič počká
Vedoucí skladu je tam krátce cca půl roku. Během té doby si tam natahal další "svoje" skladníky. Ten poslední je tam už po zkušební době, takže si myslím, že právě na takovou situaci čekal aby mohl ten "původní" tým skladníků dostat z firmy pryč.
Ano, souhlas. Dle pravdy popsat situaci i s domluvou s druhým skladníkem a poslat/doručit vytýkací i Váš dopis nadřízenému vedoucího skladu, tedy pokud nějaký je.
Nikde jsem nenašel povinnost zaměstnance dodržet pauzu po šesti hodinách pracovní doby.
Možná jsem špatně hledal.
Pouze povinnost zaměstnavatele tuto pauzu poskytnout.
Je to nesmysl.
Je možné, že po nich šlape úřad práce a oni se snaží vše úzkostlivě dodržovat.
Příchod do práce není automaticky počátek práce, měli byste vlastně evidovat skutečnou dobu (počátek a konec) práce.
Z tohoto důvodu bych jim odpověděl, že je výtka bezdůvodná, nic jsem neporušil, více jak 6 hodin v kuse jsem nepracoval.
Nazdar.
myslím že vytýkací dopis s vyhazovem je až ten třetí, a po prvním a druhým musí firma prokazatelně dokázat že s dotyčným projednala naprávná opatření. osobní zkušenost s tím ale nemám, jen mi to takto říkali vedoucí pracovníci v teď už bývalé firmě
Jestli je pauza po 6-ti hodinách práce, tak ten vedoucí skladu věděl, že jste přišel v 5.30. Vytýkací dopis je objevení se čachrů na obloze. Kapitalizmus to je, dřevní. Ještě jsme nedospěli k odborům jako v USA na prvního máje v předminulém století. Bránit se jako jedinec lze proti nespravedlnosti špatně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.