Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytýkací dopis

Od: michaall odpovědí: 18 změna:

Zdravím,

přišel mi vytýkací dopis. Ve zkratce: měl jsem porušit pracovní dobu. Den předem jsem oznámil kolegovi který je taky skladník ale zastává i funkci jakoby delegujícího vedoucího pracovníka (ikdyž ve smlouvě má jen skladník jako já), že ráno přijdu dříve kvůli nakládce auta. Přišel jsem do práce v 5:30 (pracovní doba je 6:00-11:30 oběd 12:00-14:30) a začal nakládat nákladní auto. V 11:35 zamnou přišel vedoucí skladu, že sem měl mít pauzu od 11:30 a porušuji tedy zákoník práce (po 6 hodinách je nařízena pauza) a bude to řešit porušením předpisů. Ve středu mi přišel vytýkací dopis právě s tímto sdělením. Samozřejmě je tam určitá doba abych se k tomu vyjádřil. Jenže když sem se ptal kolegy skladníka, zda mi to dosvědčí tak otočil, že oničem takovém neví. Bylo to jen ústně a bohužel nemám žádný důkaz o tom, že jsem mu tuto informaci sdělil. Je jedna ruka s vedoucím skladu a tak bude i lhát a zapře, že jsem mu to říkal. Je možné se nějak bránit?

Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lukaspu
hodnocení

11x
Pokud to Vaš zaměstnavatel takto řeší a kolegové jsou stejní jako zaměstnavatel, odpověděl bych stejným způsobem a než by byl ukončen pracovní poměr, tak bych striktně dodržoval zákoník práce a šel bych na oběd klidně při nakladce auta... když chtějí dodržování zákoníku práce tak bych to dodržel.

hodnocení

9x

Pro tu firmu musí být radost pracovat.

Na práci se tam čeká v dlouhé frontě, že?

Tuším, že pro Vás nebude problém si najít práci jinde. V tomto duchu bych na onen dopis odpověděl.

au1
hodnocení

7x

no asi bych se k tomu vyjádřil písemně, a poslal vedení firmy doporučeně, něco ve smyslu "drahá firmo, začíná mi sice smluvená pracovní doba v 6:00, ale bylo potřeba naložit auto už od 5:30, dobrovolně jsem ve svém volném čase přišel o půl hodiny dřív na pracoviště auto naložit, ani připlatek za noční směnu jsem po Vás nechtěl, je pravda že přestávka na odpočinek se dle zákoníku práce musí vybrat nejpozději po 6ti hodinách práce, ale jestli to chcete řešit hned vytýkacím dopisem bez jakékoliv jiné komunikace, tak si začněte hledat jinýho vola kterej Vám přijde dobrovolně o půl hodiny dřív do práce z provozních důvodů, nazdar" podpis, a začal bych si hledat jinou práci, a na na nějaký další nakládky před 6 ráno bych se jim vykvákl, ať si řidič počká

michaall
hodnocení

Vedoucí skladu je tam krátce cca půl roku. Během té doby si tam natahal další "svoje" skladníky. Ten poslední je tam už po zkušební době, takže si myslím, že právě na takovou situaci čekal aby mohl ten "původní" tým skladníků dostat z firmy pryč.

smode2
Pochopitelně že toto divadlo je cílem, abyste se naštval a sám odešel. Pak Vám totiž nemusejí zaplatit ani ň navíc. Přesně tohle, že se naštvete a odejdete, přece chtěli. Skáčete tak, jak pískají*smich* stálo by za to vše dodržovat na 100% i přes jejich křivárny nadále, a občas jim navrhnout, ať Vás teda sami propustí (s tím zlatým padákem), pokud chtějí :) a nastudujte si v zákoníku práce jak, ať Vás neoholí :)
Vy si tu pauzu někde nějak odpícháváte, že je prokazatelné, že jste ji neměl?

Ano, souhlas. Dle pravdy popsat situaci i s domluvou s druhým skladníkem a poslat/doručit vytýkací i Váš dopis nadřízenému vedoucího skladu, tedy pokud nějaký je.

Nikde jsem nenašel povinnost zaměstnance dodržet pauzu po šesti hodinách pracovní doby.

Možná jsem špatně hledal.

Pouze povinnost zaměstnavatele tuto pauzu poskytnout.

hodnocení

6x

Je to nesmysl.

Je možné, že po nich šlape úřad práce a oni se snaží vše úzkostlivě dodržovat.

Příchod do práce není automaticky počátek práce, měli byste vlastně evidovat skutečnou dobu (počátek a konec) práce.

Z tohoto důvodu bych jim odpověděl, že je výtka bezdůvodná, nic jsem neporušil, více jak 6 hodin v kuse jsem nepracoval.

Nazdar.

tj
hodnocení

5x
Velice úsměvné, měli jsme pravý opak. Vám píší vytýkací dopis, že jste nešel na pauzu? U nás to bylo spíše:
Cože? Nejede ti linka? Fabrika kvůli tobě stát nebude.
Dokud se to nerozchodilo, neexistovaly pauzy na jídlo, ani na wc si člověk nemohl dojít (je fakt, že se vám ani moc nechtělo, protože jste spíš všechno vypotili). Nelíbí? Tak mi si za tebe snadno najdem náhradu...

hodnocení

3x

Bránit? Za jakou cenu?

Smlouva na dobu určitou či neurčitou? Minimální mzda a peníze bokem? Jsi ve zkušební době?

Podle toho se rozhodni.

Taky je možné, že pokud se tě jen tak nezbaví, tak na tebe svedou nějakou škodu či průser, protože ví, že jsi hloupí a nemáš žádné důkazy ani oporu.

hodnocení

0x
Jojo je, okamžitou výpovědi. Takhle se chovat, prasata. Tam bych nedělal ani den navíc.

Víte, co je to okamžitá výpověď? Četl jste zákoník práce? Myslím tedy te platný.

hodnocení

0x
Hlavně se musíte proti tomu dopisu písemně odvolat. Příště už by jste šel na hodinu bez odstupného.
au1

myslím že vytýkací dopis s vyhazovem je až ten třetí, a po prvním a druhým musí firma prokazatelně dokázat že s dotyčným projednala naprávná opatření. osobní zkušenost s tím ale nemám, jen mi to takto říkali vedoucí pracovníci v teď už bývalé firmě

Hlavně se musí odvolat, jinak se to považuje za souhlas.

kik
hodnocení

0x

1) proc jsi v 11:30 nesel na obed?

2) proc sem nedas cely dopis?

3) je to nejake divne,proc chodis 0 pul hodiny driv do prace?

to musíš vědět ty sám, zda a proč by se tě chtěli zbavit, a co na tebe maji a zda je tohle pouze zaminka, podle toho můžeš postupovat.

jp
hodnocení

0x

Kapitalistická buzerace. Pryč od nich. I když chápu, půjdete jinam a bude to z bláta do louže.

fram
hodnocení

0x

Jestli je pauza po 6-ti hodinách práce, tak ten vedoucí skladu věděl, že jste přišel v 5.30. Vytýkací dopis je objevení se čachrů na obloze. Kapitalizmus to je, dřevní. Ještě jsme nedospěli k odborům jako v USA na prvního máje v předminulém století. Bránit se jako jedinec lze proti nespravedlnosti špatně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]