Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Právník a jeho odměna?

Od: tomasf odpovědí: 6 změna:
Dobrý den pokud si s právníkem dohodneme smluvní odměnu (2000kč/h) může poté si ještě nárokovat mimo smluvní odměnu o které nic nepadlo během první konzultace? Byli jsme u notáře kde mě zastupoval (celkem 4 úkony) takže ne před soudem, dlužník podepsal kromě dluhu že i mi zaplatí k jistině " náklady právního zastoupení " 11 500kč přitom práce notáře byla 5 000kč a to co byla hodinová smluvní odměna (ty 4 právní úkony) tak s DPH mi byla vystavena faktura na necelých 8 000kč , takže náklady které mi s tím vznikly byly v hodnotě 13 000kč a proč by si měl právník který mě zastupovat, nárokovat zaplacení práce (což je v pořádku) a navíc další větší částku kterou mi má dlužník zaplatit? Je toto normální a v pořádku? Celkem mimo 8 000 které mají zaplacené chtějí po mě navíc ještě 11 500kč přitom tu druhou částku mi zaplatí dlužník ale i přesto budu v mínusu 13 000kč (smlouva a notář) z té základní částky, kde jsem si nedal ani úrok z prodlení.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Právník by měl svůj nárok zdůvodnit. Porovnejte smlouvu o právním zastoupení s fakturou. Hlavně teď každodenně kontrolujte insolvenční rejstřík, ať nakonec nepříjdete o všechno.

tomasf
hodnocení

@hlada Mohu se zeptat jak to konkrétně myslíte? On by si mohl když tak akorát podat EPR a pak mě dát jen do exekuce, kdybych nekomunikoval a nezaplatil to ne? Já si myslel že insolvence je vždy pouze na žádost občana, když mu jí schválí soud
.

Nejde o vás, ale o toho dlužníka, na kterém jste něco vysoudil. Jestli ještě nezaplatil, tak může požádat o odddlužení a kdybyste nesledoval insolvenční rejstřík a zmeškal lhůtu k přihlášení pohledávky, tak byste o peníze mohl přijít.

hodnocení

0x

Právník by měl požadovat jen to, co jste si dohodli. Určitě to máte písemně. Nic nad tento rámec mu nedávejte.

tomasf
hodnocení

@orion jde o to že já jsem si až později všiml že právní náklady které půjdou na mou stranu a podaří se je vymoct přísluší AK jako mimořádná odměna (máme to ve smlouvě) . Mě nejvíce ale vadí že mi vystavili fakturu na 8 000kč dle smluvní hodinové odměny a vyměřili navíc pro proti stranu náklady 11 500 kč přitom sami mi fakturují částku jinou.
mhh

Co jste si smluvili, to ti budou fakturovat a to musíš zaplatit, jinak to budou z tebe vymáhat.

Pokud jsi nečetl co podepisuješ, tvoje hloupost. Napsal jsi že jste si smluvili písemně "mimořádná odměna (máme to ve smlouvě)". Byl jsi líný se zeptat, mávnul jsi rukou a nechal jsi se napálit, nepřečetl sis to. To advokáti umějí :)

Smluvní (u ebe mimořádnou) odměnu NENÍ POVINEN HRADIT DLUŽNÍK, to jste si smluvili se svým advokátem jaxi mimo - navíc!

Pokud ti někdo dlužil pár korun, tak za tarifní, mimosmluvní odměnu, to asi lepší odvokát dělat nebude, protože to vyjde na pár korun.

A pokud bych si já smluvil smluvní odměnu, tak jen na základě vymožených (zaplacených peněz) a né za podpis lejstra u notáře. Co jste vlastně podepisovali u notáře? Ověření podpisu přece dělá i advokát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]