Dobrý den, pracuji jako OZP s důchodem na poloviční úvazek, od prvního dne dělám po dohodě s šéfem 4x týdně 5 hodin. Na velikonoční pondělí jsme do práce samozřejmě nešli. No ale teď se mi vedoucí snaží tvrdit, že za svátky mi vždy budou narůstat chybějící hodiny, které bude třeba v budoucnu nadělat přesčasem, nebo prostě přijít i pátý den do práce. Zní mi to jako nesmysl. Jak to že to tak funguje? To, co mam ve smlouvě, tedy 20 hodin týdně, vždycky udělám bez problému. Tak jaké pak napracovani za státní svátek? Má na to zaměstnavatel právo? Děkuji
Zní to jako nesmysl? Z hlediska odvedené práce přece svátek nehraje roli, když na svátek několik hodin vychází a neodpracijí se, je logické, že buď budou tyto hodiny chybět, nebo se musí nahradit jindy.
Pozor, záleží na profesi! Já jako řidič mhd pokud mám mít směnu na den, kdy pak vyjde svátek a jsem doma, mám tzv neodpracovaný svátek. Je to překážka na straně zaměstnavatele (ve svátky se vypravuje míň spojů, proto všichni běžně přes týden pracující službu nedostanou). Zůstanu doma a beru mzdu, jako bych byl ve všední den v práci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.