Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám poslat malý a lehký balíček na Slovensko. Příjemce chce, abych sdělila aspoň přibližnou cenu za poštovné.
18.4. jsem navštívila poštu v blízkém městě. Balíček jsem vzala s sebou. Dotaz byl - nejlevnější poštovné, bez ohledu na délku doručovací doby. Paní za přepážkou zásilku zvážila, cosi načetla a pak mi sdělila: 177 Kč. Zdálo se mi to docela dost.
19.4. jsem navštívila krajské město. Velká pošta, stejný dotaz. Paní za přepážkou opět zvážila a pak mi řekla, že to bude za rovných 100 Kč.
Česká pošta jde pomalu ke dnu. Myslela jsem si, že ať podám zásilku z Prahy nebo z Kotěhůlek, cena musí být stejná. Jak vidno, není. Rozdíl 77 Kč je docela dost.
Zajímalo by mě, jak pošťandy tyto ceny určují. Vypadá to zatím, že si je cucají z prstu. Pošta se potápí a přitom takové rozdíly v cenách? Proč tomu tak je? Máte také podobné špatné zkušenosti? Děkuji - Jaga.
Koukám na Kompletní ceník ČP a zjistil jsem:
1. neposíláte balík (ty začínají na 225+DPH za 1kg balík), ale zásilku 101-250g ("těžký dopis")
2. 100,- je za obyčejnou a 177,- za doručenou zásilku
3. všechny zásilky se doručují prioritně (tzn. neexistuje "ekonomická", pomalejší přeprava)
Jo mě jednou pani za přepážkou vnucovala balík do ruky, přestože jsem jasně řekl (a radši zdůraznil) doporučený balíček. Ale dyť je to jen 20 korun navíc. Škoda, že mě nenapadlo jí říct, jestli těch 20 doplatí ze svého, že mám připravené peníze přesně na doporučený balíček. Chápu, že se jí nechtělo stornovat to, co už vytvořila, aniž bych se o to prosil, ale to je její blbost. S podobným přístupem jsem se setkal vícekrát, ale ne až tolik.
Něco podobného jsem zažil s dráhou. Chtěli jsme moc jet na dovolenou do Itálie, jako už několikrát předtím, ale nebyla doprava (jezdilo prý tak málo lidí, že se jim to nevyplatilo). Tak si rodiče vzpomněli, že jsme dřív jezdívali vlakem, když ještě fungovala cestovka, co byla pohrobkem cestovní kanceláře čsd (pod čd už nepatřili, ale byli to stejní lidé, co měli kontakty a uměli to zařídit, letovisko bylo vybrané právě aby bylo v dosahu železnice). Tak jsem se byl na Hlavní nádraží (mohl jsem na kteroukoliv stanici s mezinárodní pokladnou, ale říkal jsem si hlavák je hlavák) ptát. Rovněž pani koukala jak vyvoraná. Pak teda něco do počítače naťukala, s tím ale, že se dostane jen na 60 dnů dopředu (což by nebyl problém, přišel bych 60 dnů předem). Ale předtím se mi dostalo výkladu, co mě to napadlo chtít jet vlakem, že nejdál dokáže prodat vídeň (ani to nezkusila). A jestli mám vůbec nějaké vyhledané spojení - no čekal jsem, že se ho dozvím od Vás, ale koukal jsem na idos. Teprve tehdy mi ukázala, jak to neumí. FR to bude nějaký osobák, to si musíte koupit až tam (FR jsou vlaky nejvyšší kvality, ale ten jsem ani nechtěl). Minimálně dva lidi, se kterými jsem se o tom bavil mají podobné zkušenosti se sháněním jízdenek do zahraničí. Já jsem se tehdy dal do hledání na vlastní pěst, to jsem zjistil, jak se sháněji jízdenky za 30% ceny, takže jsou srovnatelné s tím, co nás stával autobus, a nepřipomínají ceny letenek (letadlo byla taky jedna ze zvažovaných variant, ale náš cíl byl daleko od letišť). Dost mi to připomíná způsob, jakým funguje česká pošta; prostě my zákazníky nepotřebujeme (vlastně ani nechceme), protože nás platí stát a čím je zákazníků míň, tím víc dostaneme peněz od něj a bez práce.
U ČP to tak bohužel často funguje.
Nejlepší je si dopředu zjistit, jak chcete poslat a kolik to stojí a u přepážky jen nahlásit způsob odeslání. Jak jsem koukala, stovka je za obyčejné psaní na Slovensko a 177 Kč za doporučené.
Mně se tohle stávalo běžně po ČR u balíků do 2 Kg, které jdou odeslat levněji -jako doporučené. Pokud bych dopředu nehlásila, že je to doporučený balík, automaticky by mně ho pracovnice zadala jako dražší- balík do ruky.
Děkuji za ten kalkulátor poštovného, teď už budu vědět.
Včera jsem zašla ještě na jednu poštu. Nebylo to nbaschvál, jenom při cestě. A tam mi sdělili další cenu, bez mrknutí oka.
Tedy: 100,-- Kč, 150 Kč,--, 177,-- Kč. Opravdu teď nevím, na čem jsem. Pošta se potápí, asi opravdu budou existovat smluvní ceny. Viz: Kolik dáte? Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.