Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zjistím,že mám nárok na invalidní důchod

Od: barca27* odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,mám otázku,
27.3. jsem si podala žádost na invalidní důchod,
Ještě mi nepřišlo ani rozhodnutí,říkali mi že mi vyplatí
3 měsíce zpětne v dubnu

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Toto zjistíte až v monentu když vám přijde že Vám byl schválen! Dokonce ano podle záohy na důchod to nezjistíte!

Já zálohu nechtěl , výslovně jsem to uvedl a přesto mi po cca3 měsících přišla záloha. Po dalších dvou? měsících (nepamatuji páč to nepožaduji za důležité) mi teprve přišlo, že mi byl schválen!

barca27*
hodnocení

Takže jestli tomu dobře chápu,tak jste dostal po měsíci
zálohu a pak po 2 měsících,že V byl schválen.

Neumíte číst? po cca 3 měsících po podání žádosti respektive od kontroly u posudkové (tam byla ještě nějaká prodleva než mne vyzvali. Vyrozumění o přiznání ID pak přišlo po dalších cca měsíci až dvou? Celkem to trvalo cca 4-5 měsíců. Ale toto nebylo standartní .

barca27*
hodnocení

Takže jestli tomu dobře chápu,tak jste dostal po měsíci
zálohu a pak po 2 měsících,že Vam byl schválen.

hodnocení

0x
To že máte nárok na ID ještě neznamená, že dostatenete penize. To záleží, kolik je vám let6a kolik máte odpracovano.

hodnocení

0x

Myslím, žes to špatně pochopila. Pokud ti přiznají ID doplatí ti ho zpětně to platí, ale nejdál k termínu kdys podala žádost. Takže , pokud bude to posuzování žádosti trvat 3 měsíce, doplatí ti 3 měsíce ale určitě nepůjdou před datum podání žádosti.

hodnocení

0x

Pokud jste si 27.3.2023 byla sepsat žádost o invalidní důchod, musí se nejprve sejít komise posudkových lékařů, vyhodnotit zdravotní dokumentaci, kterou jim ve zkrácené formě předá Váš praktický lékař, a vydat Záznam z jednání. K jednání Vás mohou a nemusí pozvat, nevím, jaká je teď praxe. V tom záznamu bude uvedeno, o kolik % je snížena Vaše schopnost pracovat a na který stupeň invalidity to je. Pak se to všechno zkompletuje s tou žádostí a odešle do Phy na ČSSZ, která jako jedný orgán počítá důchody.

K invalidnímu důchodu musí být splněny dvě podmínky - uznaná invalidita (záznam z jednání) a pojištěná doba potřebná ke vzniku nároku na výplatu inv. důchodu. Pokud jednu z nich nebo obě nesplníte, nemůže Vám být důchod přiznán. O přiznání nebo zamítnutí se vystaví Rozhodnutí. Až Vám přijde domů, budete vědět, na čem jste. Nechápu, jak při tak zdlouhavém procesu můžete 3 týdny po podání žádosti čekat rozhodnutí. Komise už byla?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]