Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu:
nejspíš budu měnit banku. Jsem zatím u GE Money, kam mi posílají důchod.
Ráda bych si založila jiný účet, ale nevím, kam poslat žádost, aby mi tam posílali důchod. Přes datovou schránku to asi nepůjde? Jestli ano, tak jak?
A jak dlouho dopředu je potřeba požádat, než zruším ten původní?
Na ePortálu ČSSZ je formulář žádosti o zařízení výplaty důchodu na ůčet. Vyžaduje potvrzení bankou, takže ho po vyplnění musíte vytisknout a pak oskenovat. Poslat ho můžete ePortálem nebo datovou schránkou. Z nápovědy: "Plátce důchodu je povinen provést takovou změnu nejpozději od splátky důchodu splatné ve třetím kalendářním měsíci po kalendářním měsíci, v němž byla uplatněna žádost o takovou změnu".
Pokud nemá tazatel vhodné elektronické prostředky pro odeslání formuláře na ČSSZ, může si formulář nechat v bance potvrdit a zajít s ním na svoji OSSZ. Tam před úřednicí, které se identifikuje občanským průkazem, formulář podepíše, a OSSZ zařídí jeho odeslání na ČSSZ. Alsespoň před pár lety to takto šlo.
inzinyrka: Nic není třeba před úřednici identifikovat občanským průkazem a podepisovat. Stačí vyplněný a kdekoliv nebo před kýmkoliv podepsaný formulář který je navíc potvrzený bankou vhodit do schránky u vchodu do budovy ČSSZ. Takto vchozením do schránky u vchodu jsem to už 2x vyřizoval když měli zrovna zavřené a vše bez problémů vyřídili.
@vlastovicka tím líp. Protože když na ty lidi každý spustí s datovkou, s ePortálem nebo s elektronickým podpisem, půlka jich vůbec neví, o co jde.
inzinyrka: Zajímalo by mne jak se konkrétně dá ten pormulář odeslat prostřednictvím vhodných elektronických prostředků s datovkou, ePortálem nebo s elektronickým podpisem na ČSSZ pokud vůbec něco takového je možné. Zajímá mne hlavně ten ePortál, protože datovku a elektronicky podpis nemám. Akceptuje vůbec ČSSZ nějaké elektronické vyřízení změny účtu pro zasílání důchodu a netrvají na tom, že jim to musí být dodané v papírové formě? Mohla by jsi to trochu upřesnit?
Všechno se dá vyřídit elektronicky. Na stránkách ČSSZ je návod k přihlášení do ePortálu. Obecně. Abyste mohla cokoli vyřizovat elektronicky, musíte mít některý z elektronických podpisů. Pročtěte si stránky Identity občana. Možností je víc, všechno je velice srozumitelně popsané. Nejjednodušší je nejspíš bankovní identita. Pomocí ní je pak možné podepisování některých dokumentů včetně založení datové schránky bez nutnosti kamkoli chodit osobně.
hlada: Nevím jestli zrovna změnu účtu se dá u ČSSZ vyřidit elektronicky přes internet a identitu občana. Banka asi nikomu přes identitu občana nebo jinak přes internet nepotvrdi ten formulář a proto stejně bude třeba si pro ten formulář zajít nebo si ho vytisknout, vyplnit ho a zajít s ním do banky aby ho tam potvrdili razítkem a podpisem a jestli to pak možná půjde nějak zaslat, třeba naskenované do PDF, přes identitu občana na ČSSZ tak tím bych si nebyl jistý. Tu jde o to aby to šlo celé vyřídit i s tím potvrzením formuláře bankou nějak přes internet. Když už si někdo dá tu práci, že kvůli tomu bude muset zajít do banky tak pak už asi zajde i na ČSSZ odevzdat ten formulář. Máme tu už nějakou dobu identitu občana, ale bohužel ne úplně všechno se dá přes to vyřídit.
@vlastovicka Jak píšu v prvním postu. Protože formulář vyžaduje potvrzení bankou, tak je potřeba ho po vyplnění vytisknout a po potvrzení bankou oskenovat. Kromě banky už nemusí nikam chodit. Vyřídí to přes ePortál nebo datovou schránkou. Možná, že by banka potvrzení a oskenování také udělala na dálku.
Tak takové vyřizování změny účtu pro zasílání důchodu téměř nic neřeší. Už jsi to tak někdy zkoušel vyřizovat a máš s tím nějaké zkušenosti? Jestli by banka potvrzení a oskenování také udělala na dálku tak tím bych si nebyl nijak jistý a pokud některá banka ano tak možná za nemalý poplatek.
Ano, mám to vyzkoušené, protože jsem pomáhal vyřizovat úřední věci nepohyblivé vdově z rodiny.
Účet > Bankovní identita > Portál občana > Datová schránka
Vše se dá zařídit z domova a pak už není potřeba nikam chodit osobně. S převodem důchodu jsem pro razítko byl, protože to bylo vedle. Jsem ale přesvědčený o tom, že osobní bankéř i toto vyřídí na dálku.
hlada: S tou bankou bych až tak přesvědčený nebyl pokud to nemáš ověřené. Možná nějaká vyjímka mezi bankami by se našla, ale to bych se tomu dost divil. Nechápu ale proč ta datová schránká když jsi použíl bankovní identitu a portál občana.
@vlastovicka Tady bychom měli poradit, nikoli odradit. Možnosti jsou, jen je využít a jednat. Jak jsem psal, v mém případě šlo o nepohyblivou osobu. Datová schránka umožňuje jednoduše na dálku vyřizovat různé úřední záležitosti, které by se papírovou cestou musely vyřizovat přes ověřené plné moci, což v praxi znamená objednávání úředníka nebo notáře do bytu. Je to úžasná pomoc pečujícím. To už ale nesouvisí s dotazem.
hlada: Datovou schránku nemám a ani ji nechci a stejně tak nemám ani elektronický podpis. Zajímá mne proto identita občana kde se můžu přihlásit přes bankoví identitu. Vyřizoval jsem už přes identitu občana zněnu účtu pro zasílání příspěvku na bydlení a šlo to bez problémů, ale u toho není třeba žádné potvrzení z banky. Zajímá mne jak se dá změnit účet pro zasílání důchodu přes tu identitu občana pokud to je vůbec nějak možné, ale tam bude problém s tím potvrzením z banky.
Tak jsem si s tím pohrál a zjistil jsem, že přes Identitu občana je možné se do ePortálu přihlásit, předvyplněný formulář doplnit a převést do pdf, ale konkrétně tento formulář není možné ePortálem poslat. Nejspíš kvůli potvrzení bankou.
hlada: Tak to co píšeš je možné i bez přihlašování se tam i přímo na stránkách ePor/.... K čemu pak je ta identita občana a ePortály ktyž přes to s úřady toho příliš nejde vyřídit a nejedná se pouze o ČSSZ. U te změny účtu pro zasílání důchodu asi brání to nesmyslné potvrzení bankou. Pokud ČSSZ požaduje nějaké potvrzení z banky tak by si to mohli nějak zařídit z bankami a nehnat kvůli tomu důchodve což jsou většinou starčí lidi chodit tzv. od čerta k ďáblu.
aknelka: Tu žádost na změnu účtu pro zasílání důchodu můžeš na ČSSZ podat kdykoliv. Není na to žádná stanovená lhůta jak dlouho předem (nevím čím) se to má nebo může podávat. Kdy ti důchod začnou zasílat na nový změněný účet to nijak neovlivníš, ale jak jsem už tu psal tak to je asi většinou od nejbližšího možného výplatního termínu což je následující měsíc nebo až po dvou měsících.
Na ČSSZ ne. ČSSZ sídlí v Praze, Křížová 25, Praha 5 - Smíchov. ČSSZ je nadřízený orgán a okresní správy jsou ta výkonná složka. Je nutné zajít na svoji OSSZ podle místa trvalého bydliště, ne aby lidi z celé republiky jezdili do Prahy na Smíchov.
V Praze jsou PSSZ (Pražské správy soc.zab.) a v Brně je MSSZ (Městská správa soc.zab.). na úrovni okresních správ a se stejnou pravomocí.
Přes datovou schránku nebo jinak přes internet změnit účet pro zasílání dúchodu bohužel asi téměř určitě nepůjde. ČSSZ má na to formulář ktetrý je možné si osobně vyzvednout a nebo je ho možné stáhnout z jejích stránek a vytisknout. Vyplněný fornulář je pak třeba nechat potvrdit v bance ve které máš účet na který chceš nově zasílat důchod a ten pak donést odevzdat na ČSSZ. Na vyřízení a provedení změny účtu má ČSSZ údajně 3 měsíce. Moje zkušenost s tím je ale taková, že změnu provádí už od následujícího měsíce po podání žádosti, ale asi záleží jestli je ta žádost podaná na začátku měsíce nebo na konci. Naposledy jsem podával žádost na změnu účtu pro zasílání důchodu loni koncem prosince (po vánocích) a důchod mi začal na nový účet chodit až od února. Ono je dobré nerušít původní účet dříve než příjde první důchod na nový účet.
Předpokládám, že ten formulář na ČSSZ nebo OSSZ někdo zkontroluje jestli je vše v pořádku a příslušné údaje zadá do počítače a to je asi vše. Důchod je pak zasílaný na nový změněný účet od nejbližšího výplatního termínu pokud už nebyl odeslaný nebo zadaný příkaz na odeslaní na původní účet. Nevidím důvod proč by to měli nějak zdržovat a ty 3 měsíce které na to mají jsou asi pouze formalita.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.