Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snaha naučit se psát ručně pěkně

Od: vojta odpovědí: 27 změna:
Dobrý den,
ze školy umíme všichni psát, ale mé písmo není hezké, někteří to po mě občas i luští.
Chtěl bych se naučit psát ručně lépe, aby to bylo čitelnější.
Neporadil by mi někdo, kde bych sehnal nějaké předlohy kdo má pěkné písmo?
Nechci psát úplně přesně jak se to učilo ve školách, zapojit do toho i takové to tiskací písmo.
Děkuji

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Důležité je také správné držení pera, nepospíchat a na psaní se soustředit..

To se dá i častějším procvičováním, my jsme psali plnicím perem, tam se člověk musel snažit, nesměl tlačit, aby ho neroskřípal. Takže i to písmo bylo úhlednější, žádný škrabopis..

doplněno 18.04.23 10:53:

Takže něco takového? comenia-script.com/...

Zkuste tady stáhnout,, jestli to půjde comenia-script.com/...

liska5
hodnocení

2x

Piš jak Ti "ruka narostla", jen si hlídej, aby to bylo čitelné, pokud to tedy má číst někdo jiný. Pak to budeš Ty, jen trochu kontrolovaný. Stylizovat se do někoho, to vyžaduje úsilí, a ve fofru to zase budeš Ty. Písmo je takový mozkopis. Proto se jím lišíme. Má své znaky, které charakterizují osobnost, temperament, zvláštnosti pisatele. Dá se z něj vyčíst hodně. I to zařazení tiskacích písmen něco signalizuje. Proto existuje grafologie. /Studovala jsem ji./

Pravda,dúležitá je čitelnost,stejně jako u podpisu.

liska5

Tomu použití tiskacích písmen v ručně psaném textu, se říká script /skript/. Pod tímto heslem budou i obrázky. Docela často tak píší technici. Jestli píšeš dětsky, tak máš "dětský" mozek. Takový pisatel je ještě rozlítaný, neudrží sebekontrolu, snáze se unaví... A může to zůstat do dospělosti. Ale taky jsou známy pokusy, kdy prostřednictvím uvědomělého písemného projevu se taková osobnost dokázala částečně konsolidovat, zklidnit, srovnat. Tak trénuj jednotlivá písmena podle tiskacích, zlepšíš si soustředění, kontrolu nad motorikou ruky i vůli. To se vždycky hodí.

hodnocení

1x
Pořiď si nějakou pěknou písanku.

hodnocení

1x
Pokud se chcete naučit psát pěkné tiskacím musíte obětovat pár papíru a prostě začít od začátku. Několikrát napsat A,a pak B,b atd.. Jen musíte mít čas a snahu. Při psaní (do sešitu, písemkach) třeba psát pomaleji a čitelněji. Případně nějakou pisanku, šablonu apod.

hodnocení

0x

Existují kurzy krasopisu, kde se pořádají si najdete na netu. Předmět "krasopis" měli i žáci ve škole, to je ale hodně dávno.

Písmo se žáci učii stínovat, to nelze propiskou ani plnícím perem, ale obyčejným perkem na násadce. Stínované písmo je krásné.

michalverner
Maky...stínované písmo je problém i s perky co se dnes prodávají.Hrot musí vydržet "lehké prohnutí".Kupuji pouze z ciziny.To co se vyrábí a prodává zde pod pojmem "pružný hrot" je aušus co se po pár větách rozskřípe.

mil®
hodnocení

0x

Koupit si písnaku pro základní školu a cvičit a cvičit.

asd1
hodnocení

0x

Starou písanku pro prvňáčky a začít od nuly.

Vyhýbat se psacímu je chyba, ono to psací spojité písmo a napojování má svůj význam a to i pro vývoj mozku. Bohužel dnešní školství je spíš "moderní hyperkorektní pííííííp" tak se píše spíš tiskacím, napojování se neřeší, píčou se spíš jen jednotilvý písmena a z toho pak vylejzaj ty škrabopisy... K tomu místo opisování se kopíruje, nepíše se rukou ale na klávesnici a tim se schopnost psát rukou dál snižuje.

Tiskací se učí nejlíp strojařskou šablonu na písmena, začít přes šablonu postupně bez ní, pak postupně zrychlovat a vyvine se z toho "tiskací psací" kterým jde psát rychle a je to dobře čitelný.

vojta
hodnocení

Možná si nerozumíme :)
Já bych se chtěl naučit psát i částečně pěkně tiskacím, nechci psát vzorově jako prvňáčci, ale pěkně tak aby to bylo čitelné písmo nejlépe kombinace psacího s tiskacím.
Nejsou někde nějaké vzory co kdo napsal?

Takže Vy nechcete mít vlastní "jedinečný" rukopis, Vy se chcete naučit kopírovat písmo někoho jiného? *sok*

Kombinací psacího a tiskacího písma vznikne paskvil, který rozhodně moc čitelný nebude (ale bude jedinečný a určitě někoho zaujme ;)).

Chápu Vás, jak chcete psát. Píšu tak občas také. Hlavně ve spěchu. Jinak si dávám záležet na krasopisu. V práci píšu většinou velké písmeno tiskacím a zbytek po různu. Ne všechna písmena spolu ale vypadají dobře. Chce to trénovat, pěkně doma, s papírem a mít na to čas. Sám uvidíte, jak se Vám bude psát nejlépe. Doporučit míchat tiskací a psací však nelze doporučit, je to strašná prasárna (pro někoho, kdo má vystudovanou kaligrafii atp. *smich* ale stejně tak píšu *smich*).

hodnocení

0x

Potřebuješ něco takového,nebo se poohlídnout v knihkupectví,myslím,že něco je,případně You tube snad.

Snaha naučit se psát ručně pěkně

hodnocení

0x

Nejlépe se naučíte samotným psaním. Vidím na mojí 83+ mamince, jak ji už ruka neposlouchá, když vnoučkovi nadepisuje třaslavým písmem obálku s "dárkem" k narozeninám. Je z toho zoufalá, vždycky psala hezky, ale ztratily se důvody a ruka si odvykla. Takže u Vás si musí přivyknout. Když si např. budete psát deník, každý den aspoň něco, půl stránky, pro začátek jen s kým jste se potkal, co jste dělal, co jste jedl, jaké bylo ten den počasí. Nemá to být zábava, ale procvičování. Po pár dnech a týdnech se Vám písmo ustálí, ruka si zvykne. Budete moci porovnat změnu, když zalistujete zpátky, a možná Vás to bude motivovat. Žena by si takto mohla přepisovat do nového sešitu staré recepty po babičce, nevím, jestli by Vás to bavilo. Ale prostě psát, psát a psát.

vojta
hodnocení

Dobrý den,
chtěl bych se naučit psát čitelně aby to snad každý kdo umí číst přečetl ☺
Nějak takto je má představa
Stáhnuto zde jobfairs.eu/...
Snaha naučit se psát ručně pěkně #2

To by mne zajímalo jak píšeš momentálně

vojta
hodnocení

Momentálně píšu jako malé dítě a škaredě, nečitelně
Nevíte kde bych ještě i našel jak psát ručně číslice? Hlavně mi nejde 4ka a 7ka.
vojta
hodnocení

Nenapsal by mi prosím někdo kdo umí pěkně psát číslice 0 - 9 ručně na papír a nepřiložil fotku?

Co se Vám na Vašem písmu nelíbí? Já píšu takhle a mindrák z toho nemám.

Snaha naučit se psát ručně pěkně #3
@magdon přečtu to snadno,tak není důvod k lámání hlavy :)

denny276 - No právě, přečíst se to dá a jestli se to někomu nelíbí, je to jeho problém. ;)

Já jen, že proti tomu je tazatelův rukopis přímo ukázkový.

liska5

Já pochopila, že to není tazatelův text, nýbrž nějaká ukázka, jak by chtěl umět psát.

Vojto, jak je to?

vojta
hodnocení

Ano přiložený obrázek není můj pravopis, takto podoběneobxvj chtěl umět psát.
Ale nevím jak pěkně psát číslice?
vojta
hodnocení

@magdon vy píšete snad ještě více nečitelně než já :-D budeme se asi učit spolu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]