Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvýšení nájmu: jaké má nájemník právo?

Od: lisa111 odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

bydlíme v nájmu a nikdy jsme se neopozdili s platbou a taktéž s námi nebyly problémy, celé dny s přítelem pracujeme a chodíme se domů jen vyspat. Ale majitel chce asi byt prodat nebo ho pro někoho potřebuje, tak přišel k nám domů, když tam byla naše stará babička, vrazil jí do ruky papír s výpovědí formou dopisu, kde také sděluje, že do doby vypršení výpovědní lhůty nám zvyšuje nájem. Ve smlouvě přitom máme, že každá změna musí být učiněna písemně a podepsaná oběma stranami. Dobře, chápeme to, je to jeho byt a může si s ním dělat, co chce. Ale snad mohl zavolat nebo napsat jako vždy, přijít tehdy, když budeme doma (ví, že chodíme až večer) a také na naši babičku křičel a nadával jí do senilních babek, když mu říkala, že by takovou věc měl předat nám osobně (to nám potvrdili i sousedi na patře). Jsme z toho v šoku, nechápeme, co ho to popadlo, aby byl tak hulvátský, ale to už nezměníme. Zkrátka si hledáme nový byt, ale nebudeme mu platit více, než je uvedeno ve smlouvě. Přece nemůže jednostranně změnit nájemné a jeho novou výši nám sdělit spolu s výpovědí? Nebo ano?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Zvýšit nájemné jednostranně může, musí při tom dodržet nějaká pravidla, je to popsáno v novém občanském zákonníku. Pokud chce byt prodat, nemůže to být důvod k výpovědi. Pouze pokud ho potřebuje pro sebe nebo pro člena rodiny.

alena*
hodnocení

3x
Nájemník musí souhlasit, dohoda musí mít mít písemnou formu a musí mít veškeré povinné náležitosti. Nelze novou cenu nájmu sdělit v dopise spolu s dalšími věcmi. Platná je až oboustranné podepsaná dohoda. Navíc nelze zvyšovat kdykoliv a o libovolnou výši a i v případě souhlasu nájemníka s novou výší nájmu začíná vyšší cena platit až po uplynutí tří měsíců od vyjádření souhlasu. Máte možnost se účinně bránit.

hodnocení

1x

Zkrátka si hledáme nový byt,***to je správné, když jste dostali výpověď z nájmu-

Přece nemůže jednostranně změnit nájemné***ale může změnit nájem.

alena*
Na Vaši odpověď se dá říct jediné: inteligence Vás obešla obloukem. Zato arogance se Vám dostalo v hojné míře. Přála bych Vám jednou být v kůži lidí, kteří se chtějí v nouzi poradit a dostane se jim podobných řečí. Když se v tom nevyznáte, proč reagujete? Možná chcete působit nadřazeně, ale ukazujete tím zároveň i něco jiného. A lichotivé to pro Vás není.
mart
Vždycky jsem se chtěl zeptat, kde jste přišel k těm svým nemovitostem, p. Cukráři? Neuražte se, ale nevypadáte jako nějaký multimilionář, který si byty/barák(y) nakoupil. Já to tipuji na povedené dědictví nebo restituce. Něco restituovat nebo zdědit není žádný kumšt, abyste musel být tak přezíravý k lidem bez vlastního bydlení.
mnd®

A Miilan píše že jsou jeho? Jsem z jeho odpovědí pochopill,že se o některé se stará.Asi jako domovník/údrržbář nebo tak něco..Ale ví o čem píše.No teda aspoň na 97 %,ale nikdo nejsme dokonanej.Možná i nějaký barák vlastntí,ale co je komu po tom

Zkus si prolustrovat m+ě.Skončíš na Slovensku a dál se nedostaneš.Nebo v Rakousku? Nebo snad Německo? Jeětě zkus Ma/daesko.

trtko

Ty radši pomlč @mnd, jednak sji tady vypsal o sobě úplně vše včetně jména adresy i datovky a stupně invalidity :)

Vy máte ale starosti, co se takhle start o sebe ;)

Marte, neurazím se, není proč.

k těm svým nemovitostem,****ty jsem zdědil po rodičích, vyplatil časem sourozence. Ale já nepronajímám svoje nemovitost, ale staral jsem se několik let o domy a provozovny jiných, jako správce. Od sehnání nájemníka, přes smlouvy, vybírání nájmu, dodávání podkladů pro úřad práce, opravy bytů, zkrátka vše, co bylo třeba jak pro byty, tak kanceláře či sklady a provozovny.

Stačí takto?

Tak ale nepište kraviny, Milane. Po dobu trvání smlouvy nelze měnit jednostranně podmínky. Lze dodatky které musí podepsat obě strany.

Metaxa, každý si to vyložíme jinak.

Dojdu za nájemníkem, sdělím mu (jednostraně), že od tohoto data (většinou od doby konce nájmu) mu zvyšuji nájem na další období. Dám mu návrh smlouvy, kterou si v klidu prostuduje a v domluvený den si pro ní přijdu podepsanou a dám mu jeho novou smlouvu.

Takto zvyšuji jednostraně nájem, nikdy se nedohaduji s nájemníkem, jestli on se zvýšením souhlasí.

Proto jsem tak stručně odpověděl, že může zvednou nájem, bez podrobností o tom, že to musí být v souladu se zákonem. To je jasné každému.

koko

@mettaxa @milancukrar když on vám podepíše, pak to není JEDNOSTRANNÉ ZVÝŠENÍ, ale dvoustranná dohoda, ne?

Jednostranné zvýšení nájmu si představuji nějak takhle:

od ledna 2023 vám zpětně zvyšuji nájemné dle článku V., bod 4 nájemní smlouvy (tzv. "Inflační doložka"), a to pouze o inflaci (CPI %) ve výši meziročně: 17,5%.

Původní nájem 2022: 10000 Kč
Nový nájem 2023: 11750 Kč (upravte si trvalý příkaz, počínaje platbou na květen)

Doplatek za leden až duben (4 x 1175) 7000 Kč uhraďte do 30 dnů od obdržení oznámení, nejpozději do 31.5.2023.

mnd®
hodnocení

0x

No tak to máte blbý.Já zas dostal nový SIPO na duben23 kde je jen nájem a nic jiného - to platím jinak - a oproti březnu23 to mám o osmnáct korun lacinější.Už přemýšlím jestli si koupím o čtyři rohlíky víc.Obecní byt.Aby to potom nechtěli vrátit.No co - tak bych si nechal udělat splátkový kalendář.Ale to už bude třetí.Tohle je fakt a myslím to vážně.

A teď ještě vážněji - to jiné bydlení si hledejte a rychle.Si myslíte co ti sousedi kdyby přilo na konfrontaci? -nic jsem neviděl/nic jsem neslyšel.Přece si nebudou dělat problémy.To neznáte náš národ? Prostě ten byt rychle potřebuje: plácnu blbost - vy platíte dvacku a on má zájemnce co dá čtyřicet+padesát bokem.

Ta babička tam bydlí oficiálně dle nájemní smlouvy? ... (ví, že chodíme až večer) ...-a koho to zajímá? pošťák taky chodí dopoledne a znoní u nás jednou.Proč on by měl chodit večer? Tak vám to pošle poštou s pruhem a nebo DS a pak se starejte.

Už tak je to román a tak se dál rozepisovat nebudu,ale proč hledáte nějaký pronájem? Jsme podali žádost o obecní byt a za půl roku jsme se z pronájmu stěhovali do obecního.A žádné dej bokem.Normálně ofiko.

Přrji mnoho štěstí v hledání nového bydlení.Pokud se teda ještě ozvete.

trtko
hodnocení

0x

Přece nemůže jednostranně změnit nájemné a jeho novou výši nám sdělit spolu s výpovědí? Nebo ano?

@lisa111 Možná může, možná nemůže, musíte si přečíst smlouvu ! My netušíme, co máte za smlouvu a co je v ní napsáno!

každopádně, pokud se sami nena praská the z toho, že jste převzali jeho dopis, no tak dělejte že o ničem nevíte a plaťte to co máte předepsáno průkazně :)

Vaše seminární babička prostě nedoručila jeho dopis, spolkla ho nebo spláchla do záchoda, když on je blb, co neumí průkazně doručit, zbytečné i zkoumat, co máte ve smlouvě, vy o ničem nevíte, protože ve smlouvě určitě nemáte nic o tom, že se doručuje přes babičku a babička podle vašeho psaní není jeho smluvní stranou. Navíc když on ví, že babička je senilní, tak se nemůže divit, že nějakým lejstrem si vytřela ... a spláchla.

On musí oznámení doručit všem smluvním stranám. A co je ve vaší smlouvě o doručování, to také netušíme, ale je to jedna z nejdůležitějších částí smlouvy a pokud tam nic není, tak má smůlu :)

fram

Pronajímatel musí jednat s tím nájemcem, který podepsal smlouvu. Ani s jeho příbuznými ne, pokud jim třeba nedá plnou moc(?) Ta babička je tam bezvadná, musí teď chodit otvírat výhradně ona, že?

Inflace dusí každého, znám to. Se mnou jedná domácí o zvýšení pomocí realitní kanceláře, pěkný papír, do schránky, někdo cizí zavolá: Podepiš...aby se nedalo uhnout. Důvod zvýšení: "Vzhledem k okolnostem" = Rozuměj dosažení důchodového věku. Mého. Okolní byty "po rekonstrukci" platí více.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]