Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je možné že člověku se někde navyšuje dluh, aniž by on sám o tom věděl? Děsí mě představa, že jsem třeba před deseti lety něvědomě zapomněl něco zaplatit a nyní mi někde narůstá dluh aniž bych o tom věděl. Díky
Není to možné, dluhy se po 3 letech promlčují a pokud má svéprávná osoba datovou schránku, není možné, že by se nedozvěděla přinejmenším platební rozkaz, když ne předžalobní výzvu.
Výzva k zaplacení mi přišla někdy na podzim 1989 a já se odstěhovala dávno před tím, v červenci 1984. Teď to bude určitě jinak. Tenkrát jsem měla nalepené na archu ústřižky složenek z pošty, jak se to tenkrát dělalo. Hluboká minulost, ale podezřelé i tak.
To byl nejspise jen bordel tehdy, nez nejaky cileny zamer. V tomto roce asi tezko meli "pocitace"a nejake pruzne evidence. Po vasi odpovedi si to zkontrolovali a odlozili, vic bych v tom nehledal.
Nicmene institut promlceni platil i pred 1989 i za Rakouska Uherska i za doby vasi prababicky.
detaily si najdete treba v teto diplomce is.muni.cz/...
ssmam
Ale prdlačku, velebnosti. Dluhy se sice po 3 letech promlčují, ale stále platí, že všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější. Dluhy vůči finanční správě 6 let, zdravotní pojištění 10 let a možná budou další výjimky. V minulosti se takhle natahovalo a natahovalo x-krát. Dluhy z odvodů státu na konci 40 let se táhly asi 25 let...
Tak o tom nic nevím, můžeš mi to trošku rozvést rád se nechám poučit
nejlépe odkazem na konkrétní § pismeno a odstavec.
doufám že se nedo bereme k tomu, že si to pleteš s pravomocným rozsudkem, ano, ten platí 10 let
Ono to bude ještě složitější a jak je patrno z uvedeného článku, dohnat mohou člověka (teoreticky) dluhy staré až 20 let (10+10).
Ok, u VZP to bylo kdysi 3 roky, jeste v r.2007 5 let a pak 10 let, asi nestihali vymahat, tak si to prosadili... to jsem nevěděl.
v tom prvnim pripade, to je jeste jednoduzsi, to musi byt vyslovny slendrian poplatnika, kdy priznas dan a pak ji neodvedes (zapomenes)... protoze kontrolovat te berni mohou jen 3 roky zpetne (pokud nemas dotace nebo neuplatnujes ztratu), takze kdyz na tebe nevlitnou do 3 let tak uz ti nic dopocitat nemohou nebo se pletu?
v obou pripadech - s datovkou - nemuzes tu pisemnou zpravu prehlednout, jak se tazatel/ka pta...
Daňový nedoplatek a jeho vymezení:
Pojmem nedoplatek se v daňové sféře označuje částka daně, která doposud nebyla uhrazena, ačkoli již uplynul den její splatnosti. Tento pojem je nutné chápat v širším slova smyslu, což znamená, že pojmem daňový nedoplatek je možné označit jednak včas neuhrazenou daň, ale též včas neuhrazené příslušenství daně či včas neuhrazenou částku zajištěné daně. Ze strany daňového subjektu dochází k porušení povinnosti včasného zaplacení daně a daňový subjekt je z důvodu své platební neschopnosti označován jako dlužník, jinými slovy daňový subjekt se dostává do prodlení. Vzniká právní vztah, v němž se povinnost daňového subjektu splnit daňový dluh prolíná s právem státu, reprezentovaného správcem daně, na úhradu existující daňové pohledávky daňovým subjektem. K nejčastějším důvodům, proč v praxi dochází ke vzniku daňových nedoplatků, patří opomenutí a nedbalost na straně daňového subjektu, špatné řízení cash-flow či úmyslné neuhrazení daňové povinnosti.
Já si naopak byla jistá, že v původním bydlišti mám vše zaplaceno a po pěti letech mi přišlo, že městu dlužím na nájemném za několik měsíců. A si určili termín splátky i s úrokama...Napsla jsem, že je to omyl, že to není možné, že mám všechny doklady v pořádku. A už se neozvali. Myslím, že to na mne někdo zkoušel. Měli manko, tak zkusili, jestli uspějou. Je dobré si schraňovat složenky a počítat i s takovou podlou variantou.
Podminka dluhu po splatnosti je, ze ten dluh je podlozeny, ve vasem pripade to byl fiktivni dluh, spise ucetni chyba.
Pokud chce nekdo jistotu, je nutna datova schranka, protoze na listovni zasilky Ceske posty se vubec spolehat neda a soudu staci jen to, ze odesilatel prokaze podacim listkem odeslani a soud vubec neresi, jestli vam bylo dorucovano a zda vyzvu jste dostala d sve dispozice. Navic po roce Ceska posta skartuje archy takze se neda nic dohledat.
Ano, je to možné a děje se to naprosto běžně. Lhůta je 4 roky (u některých typů dluhu jen 3), ale pokud máte třeba nějaké komplikace s přijímáním pošty v trvalém bydlišti, mohl jste zmeškat nějakou výzvu k zaplacení, upomínku, předžalobním upomínkám, návrh na platební rozkaz, žalobu, platební rozkaz, rozsudek, exekuční příkaz nebo něco podobného. Pak by to mohlo být klidně i po těch 10 letech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.