Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Okamžitá výpověď a ochranná lhůta

Od: linda odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, pokud se zaměstnavatelem uzavřu dohodu a přijmu z jeho strany výpověď ze dne na den, vztahuje se na mě ochranná 7 denní lhůta, v případě že onemocním?
Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

2x
Nebude se jednat o výpověď,ale o rozvázání pracovního poměru dohodou ze strany zaměstnavatele.Ne
linda
hodnocení

Ano, měla jsem na mysli rozvázání pracovního poměru dohodou. To znamená, že když do 7 dnů onemocněním, nebude mi po 15 dnu náležet nemocenská?
Děkuji
mate59
Ne,ale prináleží vám odstupné.
linda
hodnocení

To bohužel ne, mám smlouvu na dobu určitou
mate59
Tak nedostane nic a ochr.lhůta se vás netýká.

@mate59 proč myslíte, že by se ochranná lhůta tazatelky netýkala? Ohledně způsobu ukončení PP není v ustanovení o ochranné lhůtě nic. Samozřejmě, dopletla okamžitou výpověď a dohodu s PP na dobu určitou. Ale pokud splňuje kategorii zaměstnance, uvedenou v zákoně o nem.pojištění, a nechce OL třeba na ošetřovné, měla by ji mít.

hodnocení

1x

Pletete dohodu a výpověď. Každé ukončení PP není výpověď, výpověď je skončení PP přesně stanoveným způsobem, s výpovědní dobou atd. Dohoda je úplně jiný způsob, zam-tel a zam-nec se dohodnou. Každý z těchto způsobů má v zákoníku práce jiný § a jiné podmínky.

Kromě toho, pokud máte dobu určitou, končí PP dnem uvedeným v pracovní smlouvě, pokud se z-tel a z-nec nedohodli jinak. Nedává se výpověď ani dohoda. Jen ze slušnosti Vám z-tel řekne, že nebude dobu určitou prodlužovat.

Ochranná lhůta se týká pouze nemocenské a peněžité pomoci v mateřství, ta je delší. Na ostatní druhy dávek se nevztahuje. Činí 7 kalendářních dnů (u PPM 180 kal. dnů) ode dne zániku pojištění; pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo.

Ochranná lhůta nevznikne po DPP, po zaměstnání malého rozsahu a uživateli důchodu.

Je toho víc, doporučuji k přečtení § 15 zákona č. 18/...., o nemocenském pojištění.

A taky nepoškodí zákoník práce, aspoň ustanovení o skončení PP a případně o odstupném. Tohle by mělo patřit k základnímu vzdělání. Ty nesmysly, co se šíří lidovým podáním, nadělaly už hodně škody.

lll
hodnocení

0x
Tak dohoda nebo výpověď?
linda
16.04.23 19:11
hodnocení

Dohoda

linda
hodnocení

Děkuji za odpověď

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]