Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ztráta zaměstnání-půl roku před duchodem

Od: martha odpovědí: 26 změna:

Můj pracovní poměr bude ukočen dohodou k poslednímu květnu tohoto roku. Věk odchodu do důchodu mám ale až 4. 1. 2024. Nepředpokládám, že se mi podaří nají praci, takže počítám, že 1. června půjdu zažádat o předčasný důchod. Co bude ale do doby, než mi bude předčasný důchod přiznán? Mám se registrovat na pracáku? Nárok na podporu bych měla, ale není mi jasné, zda by to nevadilo tomu předčasnému důchodu...

doplněno 16.04.23 19:00:

Nebyla mi jasná situace, když podám žádost o předčasný důchod k 1. červnu a k rozhodnutí o jeho přiznání dojde třeba až po 3 měsících:
-bude mi zpětně vyplacen předčasný důchod i za měsíce, kdy probíhalo řizení o jeho přiznání?
-pokud ano, nebude vadit, že v těchto měsících budu pobírat i podporu v nezaměstnanosti?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Jestliže Vám 31.5.2023 skončí PP a od 1.6.2023 chcete být v předčasném důchodu, je naprostý nesmysl se registrovat na ÚP. Jděte si o předčasný požádat co nejdřív, třeba hned, s přiznáním od 1.6., a požádejte si o zálohu. I kdyby důchod nebyl zcela vyřízen, základní předpoklady (pojištěná doba 35 let) budou posouzeny a při jejich splnění Vám může být vyplácena záloha. Celý důchod Vám zpětně od 1.6.2023 doplatí.

Může se zdát lepší vyčerpat podporu, protože patrně máte roky na to, aby Vám byla vyplácena 11 měsíců, takže by Vás minul předčasný důchod a požádala byste si o řádný. Ale vzhledem ke stavu inflace bych na Vašem místě na nic nečekala a šla do toho předčasného, právě kvůli valorizaci. Nebo aspoň na ÚP třeba do listopadu a od prosince předčasný, tam už se bude vědět procento valorizace na 2024. Domnívám se, že se státní finance tak rychle na nohy nepostaví (s tím, co tam nahoře je), takže valorizace bude výhodnější než řádný důchod.

hodnocení

4x
Nárok na podporu bude, ale jelikož jste podepsala dohodu, tak ve snížené sazbě. Do doby řádného důchodu vydržíte na UP. Nevím kolik by se snížil důchod při předčasné žádosti.

kveta1
hodnocení

3x
Žádná tragédie - v každém případě máte nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 11 měsíců. Pokud by byl zaměstnavatel frajer, tak by k dohodě mohl přihodit aspoň nějaké odstupné - když ne, tak se svět také nezboří.
Každopádně vaše první kroky by měly směřovat na OSSZ a tam nechat odkontrolovat, jestli máte v pořádku všechny odpracované doby a požádat o výpočet důchodu aspoň ve dvou variantách (předčasný/řádný). Děvčata vám určitě ráda poradí, co je pro vás výhodnější. Evidencí na ÚP chybu neuděláte. Získáte tím nějakou korunku podpory (45% vaší průměrné čisté mzdy za II.Q), zdravotní pojištění a doba v evidenci se vám bude počítat do odpracovaných let. Prostě sama pozitiva.
Svou roli ještě může sehrát Ústavní soud, kdyby zneplatnil snížení valorizace důchodů. Kdyby k tomu došlo, tak zajděte na OSSZ ještě jednou a nechte si udělat nový výpočet předčasného důchodu. Může to být příjemné navýšení důchodu.
kveta1
oprava: ten průměr je za I.Q 2023.

hodnocení

3x

A proč dohodou? Proč ne s řádným 2 měsíčním odstupným? Měla by jste 11 měsíců podporu ve větší výši a počítá se vám doba na ÚP do odpracovaných let.Já bych mu dohodu nepodepsala a nebo bych šla raději na nemocenskou. Jste sama proti sobě.

lmgify

Když jsem četl, že jim podepsala dohodu, chtěl jsem tlouct hlavou o zeď! *zed*

Lidi, znejte svá práva!

Poradna: Mohu vzí/...

Výpověď dohodou j/...

Odstupné samozřejmě dostat může i s dohodou, to my nevíme co podepsala, ale mohla využít celou výpovědní dobu ještě v zaměstnání, protože podpora při dohodě se krátí a bude nižší. V případě odstupného by se registrace na UP odložila o danou dobu. S žádostí o důchod bych počkal na řádný termín, případně v prosinci dle valorizace na další rok, kdy se uvidí, co bude výhodnější, jak psala Inzinyrka.

tj
hodnocení

2x
Zaregistrujte se na PU, půl roku už doklepete tam. Od zaměstnavatele je tohle podpásovka.

Možná je toto lepší podpásovka dohodou než třeba tvrdý vyhazov (dle hesla- kdo chce psa bít, húl si vždy najde!) tzn bez nároku na podporu, registraci na ÚP...

kveta1
Pokud to bylo nutné, pak to je logické řešení. Měli propustit čtyřicetiletého otce od rodiny?
lmgify

> je toto lepší [...] než třeba tvrdý vyhazov

Pokud je někdo normální zaměstnanec, bude pro zaměstnavatele hodně složité u soudu dokázat, že podal výpověď oprávněně.

hodnocení

2x

Asi bych to řešil jak naznačil p.Štír.

Zaregistrovat na ÚP a dle dp ČSSZ zažádat o starobní důchod 4 měsíce před nástupem do něj Předpokládám že 4.1.24 je nástup do plného nebo jen do předčasného? U předčasného pak záleží o kolik dříve to je toho 1.4.24.!

Jinak v totmo věku se pak podpora pobírá 11měsíců !

daska
hodnocení

2x

Probůh, jen nežádejte o předčasný důchod. Budete mít řádný důchod pak tvrvale krácený... Čas, který Vám zbývá do řádného důchodu, přečkejte na úřadu práce.

racio

Lidé, co požádali o předčasný důchod v minulém roce, by vám mohli vyprávět (jen u nás na poschodí to byli tři kolegové). Současná důchodová matematika je mnohem pestřejší, než si vůbec umíte představit. A věřte, že i tento rok může nastat situace, kdy předčasný důchod bude mimořádně dobrý krok.

hodnocení

2x
Jak radí ostatní, bežte do té doby "na podporu".
Finanćně ale počítejte s možností, že ten důchod od ledna 2024 hned dostávat nebudete, úřady údajně nestíhají a čeká se i přes půl roku na výpočet. Děs.

hodnocení

2x

Ziadost o predcasny dochodok = poberanie nizsej sumy az do smrti, nevyplati sa to. Zacnite podporou od uradu prace a ak tam bude nejakych par mesiacov bez podpory, vzdy sa viac oplati chvilu zit z uspor a platit len povinne zdravotne odvody.

petrm

Doporučuji pozorně přečíst článek

naseduchody.cz/...

kde je tato problematika podrobně probraná.

rrt
hodnocení

1x

A co si najit brigadu? Pracovat ne?

tak je možné, že pokud protože je nahoře do práce, tak ten důchod získáte později, záleží, jestli už máte tu dobu splněnou protože jsem se do práce se krátí na 80%

nov

Prosím o překlad. Nemůžete si to po sobě přečíst, než příspěvek odešlete? dík

17.04.23 10:50

@nov: *palec*

petrm
hodnocení

1x

Pokud je pracovní poměr ukončen dohodou, je důležité, aby tam byl uveden zákonný důvod, např. reorganizace nebo nadbytečnost. Pak vám nebude krácena podpora v nezaměstnanosti. Pouze pokud bude vyplaceno odstupné, tak výplata podpory bude posunuta až po době odstupného.

lmgify

Při ukončení dohodou ani jedna ze stran žádné důvody neuvádí. Motáš to s výpovědí od zaměstnavatele.

zákon

petrm

Velmi se pletete. Mám osobní zkušenost. zaměstnavatel mi řekl, jestli chci vypověď a 3x odstupné, nebo dohodu s okamžitou platností a 5x odstupné. Řekl jsem jim, že přistoupím na dohodu s důvodem reorganizace, oni na to přistoupili. Bylo to oboustranně výhodné, nemusel jsem chodit další dva měsíce do práce a ÚP mi na základě důvodu reorganizace dal nejvyšší podporu. Samozřejmě dohoda může být bez udání důvodu, ale pak mohou být problémy s výší podpory.

petrm

@Imgify

Doporučuji pozorně přečíst :

§ 67

(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné

§ 52

Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů:

c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách,

lmgify

Děkuji za navedení na vysvětlení mého přehlédnutí. Doteď jsem měl za to, že důvod u dohody neexistuje a že na odstupné není nárok. Měl jsem za to, že placení odstupného u dohod je jen "dobrota" zaměstnavatele (ušetření za náklady pobytu člověka v práci).

Na tu výši podpory při dohodách s důvodem se musím podívat. Asi to berou jako sjednanou výpověď zaměstnavatelem. Oprabdu jsem o tom neměl tušení. *sok*

@Imgify odstupné je dáno zákonem a jsou pro ně uvedeny zákonné důvody. "Z dobroty srdce" nelze někomu dát odstupné jen tak. Prémie ano, ale odstupné ne. Je to proto, že odstupné nepodléhá zdravotnímu a sociálnímu pojištění a sráží se z něj pouze daň. Proto je vyčleněno pouze v zákonem stanovených případech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]