Dobrý den. Zdědil jsem po bratrovi byt,který měl v osobním vlastnictví. Teď probíhá na katastru vklad, je tam plomba. Až bude uvolněna byt bude v mém vlastnictví. Následně ho budu prodávat realitní kanceláři ta mi částku za byt vyplatí. Budu platit nějakou daň?Děkuji.
Daň z prodeje nemovitosti zaplatíte 15%. Daňový základ bude rozdíl mezi prodejní cenou a cenou odhadní v době nabytí. Od tohoto základu lze odečíst náklady, které jste zaplatil. Nebo peníze investovat do vlastního bydlení, případně si byt nechat a třeba pronajímat.
gusta
Dik,odhadní cena bytu 1500000 budu prodávat realitce za 1200000 kolik tedy budu platit daň a je na to nějaký formulář.
Tak když ho prodáte pod cenou, tak ze ztráty se daň neplatí. Ta se platí vždy jen ze zisku. To si realitka dobře namastí kapsu. Klidně bych vám přihodil, kdyby to bylo v mé lokalitě.
Zdědíte-li jakoukoliv nemovitost po přímém příbuzném, který nemovitost 5 let vlastnil (od roku 2021 je doba prodloužena na 10 let) nebo v ní 2 roky bydlel, při prodeji této nemovitosti daň z příjmu platit nebudete.
Příjem je rozdíl mezi prodejní a Nabývací cenou, kdyby někdo nevěděl.
A pokud budete mít příjem 5 mega a výš, musíte to ohlásit. Ovšem, bratr asi není přímý příbuzný! Bacha na to. Pro vás bude stačit co tam na dva roky představit stěhovat a mě pt tam trvalý pobyt.
Teď jsem si volal z makléřkou a ta mi sdělila, že žádnou daň s prodeje bytu platit nebudu. Prodala a koupila desítky bytů a domů.Pry ta daň byla zrušena.
To vám nejspíš vysvětlila špatně. Při prodeji nemovitosti se vás týká daň z příjmů dle zákona 586/1992 Sb - Zákon o daních z příjmů. Tato daň není zrušená. Protože jste měl příjem vyšší než limit dle § 38g/1, musíte podat přiznání k dani z příjmů. Vzhledem k tomu, že prodáváte za cenu nižší než vstupní odhadní, nemáte zisk a vznikne vám tak k placení nulová daň.
Daň z prodeje nemovitosti a Daň ze zisku jsou dvě odlišné věci. Jelikož ale prodáváte ZA cenu nižší než nabývací/odhadní, tak pochopitelně zisk není žádný.
gusta
Tak jsem z toho jelen.Budu platit nebo ne,každý píše něco jiného. Nejde mi i ty peníze ale aby mě potom finanční úřad nenahaněl.
Nebudete, protože prodejní cena je nižší než nabývací. A to je ztráta. Něco jiného by bylo, kdyby byl prodej za 1,6mil, to je o sto tis víc než odhadní v době nabytí. Zisk by byl 100tis a z toho by se platila daň 15%. Ale i ten zisk by šel ponížit o výdaje, třeba vklad do katastru, realitní kanceláři nebo notářce. Jelikož prodáváte ze ztrátou, daň se neplatí. Jen bude nejspíše nutné podat daňové přiznání.
V případě dědictví je výdajem dle §10 odst. 5 zákona o dani z příjmu cena určená znalcem v oboru nemovitostí ke dni nabytí nemovitosti (dědictví), a to v souladu se zákonem č. 151/1997 Sb. o oceňování majetku, tedy může prodat za 1 500 000 a nebude platit daň. Ale proč prodává tolik pod cenou?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.