Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odmítnutí uznání průkazu invalidy

Od: ludmila* odpovědí: 14 změna:
Chtěla jsem na průkaz ZTP/P v autobuse koupit jízdenku a řidič mne arogantně odmítl zlevněnou jízdenku prodat s tím, že mi řekl ať si jezdím vlakem na tento průkaz nebo ať si vystoupím jestli nechci plné jízdné uhradit u ČSAD dopravce.Má na to právo mne neuznat průkaz pro invalidy?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
To máte těžký, já nedávno měl auto v servisu, tak jsem po delší době jel busem. Řekl jsem řidiči název zastávky a on: "Ja něznáju. Skólko ďéněg?" Napoprvé mi nedocvaklo, která bije, tak jse znova nahlásil, kam chci jet a řidič zase: "Ja něznáju. Skólko ďéněg?" To už mi došlo, že nabrali Ukrajince, který jen točí volantem. ale nic víc neví. Tak jsem tipnul částku. kterou by to mohlo stát, to ho uspokojilo a na tu mi vydal lístek. :-D
Ovšem podobně jsem s řidiči regionálního dopravce měl problém, že děckám na cestě do školy odmítali uznávat doklad o studiu, který byl v souladu s podmínkami IDS a opakovaně je donutili zaplatit plné jízdné. Musel jse si stěžovat na jejich dispečing, kde mi slíbili, že řidiče proškolí a skutečně se to už neopakovalo.
To je tedy i rada pro vás, oslovte vedení dopravce a sdělte jim linku a čas, kde k problému došlo. S sebou jinak doporučuji vozit kopii přepravního řádu s pasáží o slevě pro ZTP.
Jiná pravidla tuším platí pro ZTP a pro ZTP s invaliditou 3. stupně.

hodnocení

2x

Pokud jste se prokázala platným průkazem tak Vám tu slevu dát musí. Zřejmě jste se setkala se špatným člověkem.

Jde si na konkretního řidiče stežovat a většinou to pak pozná na výplatnici , dokazovat musíte ale vy což není jednoduché. pokud se to stane poprvé. Já měl takto problém kvůli přepravnímu řádu který si pan řidič vykládal po svém , a přes klidnou argumentaci si to nenechal vysvětlit , jeho omyl byl uveden na pravou míru z vyšších míst.

mnd®
hodnocení

2x

A byl to pravidelný vnitrostátní spoj autobusové dopravy? Pak byste měla mít slevu slevu 75 % .To musel být nějaký dálkový a ne v rámci MHD nějakého města když jste si chtěla koupit jízdenku.

Jinak jistě máte číslo autobusu,RZ,jméno řidiče ,svědky...apod.. tak podejte stížnost na ČSAD.A jestli jste nevystoupila a koupila si jízdenku,tak jistě ji máte - jak ale prokážete že jste ukázala i tu ZTP/P. A co to je ,,arogantně,, odmítl? I tyhle průkazky mají svá omezení.Mám jenom TP a nezvedne mne ze sedadla někdo s průkazem ZTP..Mám stejné právo na sezení pro invalidy.Nevěřím ani tomu,že řekl ať s tou průkazkou jezdíte vlakem.

A na co máte ZTP/P když chodíte bez doprovodu/průvodce? Taky dobrý když někteří co by fakt potřebovali to nemají...

Asi tak nějak.

hodnocení

0x

Ludmilo, na které trase to bylo?

Asi některá ve Vídni, když to píše z Rakouské IP adresy :)

Zkouším, zdali odpoví, nebo je to troll.

lmgify

> píše z Rakouské IP adresy

Dnes používá VPN i ten, kdo neví, co to VPN je.

Je to troll, nebo trollka?

totak: IP adresa nic neznamená, já poměrně často používám Švýcarskou kvůli přístupu na US weby, které podléhají evropskému GDPR a často pak zapomenu VPN vypnout. A opravdu to neznamená, že se fyzicky nacházím ve Švýcarsku. Jinak aktuálně jsem na jihu středních čech a mám takové tušení, že moje IP tvrdí, že jsem v Praze. Je to služba, která se jmenuje iCloud Private Relay, je to kvůli ochraně soukromí.

ale odpověď jí (jeho) nezajímá.

Leze sem maník a údajně jeho sestra, vždycky přinese vymyšlený nepravděpodobný příběh a pak se baví tím, co moudrého mu zdejší rádci vymyslí jako radu. Zásadně píše přes VPN a pokaždé je to příběh přitažený za vlasy. Tím neříkám, že zrovna tohle musí být ten případ. Tentokrát je to poměrně uvěřitelné, ale myslím že kdyby administrátor zakázal přístup z jiných než českých (a slovenských) IP adres, vůbec nic by se nestalo. Kdo chce skutečně odpověď tomu vyskočí hláška o neplatné IP a pochopí že si má VPN vypnout a kdo se skrývá za proxy aby nebylo jasné, že je furt stejný troll, půjde možná prudit jinam.

lmgify
hodnocení

0x

Obecně ze zákona snad žádný nárok na slevu v autobusech neexistuje nebo jsem nic nedohledal.

Přepravní tarif, který je součástí licence na provozování linkové osobní dopravy, upravuje podmínky a slevy na jízdném.

Když si kraje nebo obce najmou firmy na zajištění základní dopravní obslužnosti, tak si snad samy dají do podmínek požadavky na slevy pro určité skupiny obyvatel.

ssmam
hodnocení

0x

A koupila jste jizdenku anebo jste šla na vlak?

ps: já bych všechny ty slevy zrušil, proč by měl mít ZTP slevu na autobus? :-D

id
Že by proto, že na rozdíl od vás má ZTP potíže s pohybem a není schopem si doběhnout ani 3 zastávky MHD z bydliště k lékaři, na poštu. Jako vy auto nemá nebo nemůže řídit a nebo prostě mu na benzín nezůstává. Srovnání vašeho příjmu s ZTP je obrovský. Těch důvodů k slevě je mnoho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]