Chtěla jsem na průkaz ZTP/P v autobuse koupit jízdenku a řidič mne arogantně odmítl zlevněnou jízdenku prodat s tím, že mi řekl ať si jezdím vlakem na tento průkaz nebo ať si vystoupím jestli nechci plné jízdné uhradit u ČSAD dopravce.Má na to právo mne neuznat průkaz pro invalidy?
To máte těžký, já nedávno měl auto v servisu, tak jsem po delší době jel busem. Řekl jsem řidiči název zastávky a on: "Ja něznáju. Skólko ďéněg?" Napoprvé mi nedocvaklo, která bije, tak jse znova nahlásil, kam chci jet a řidič zase: "Ja něznáju. Skólko ďéněg?" To už mi došlo, že nabrali Ukrajince, který jen točí volantem. ale nic víc neví. Tak jsem tipnul částku. kterou by to mohlo stát, to ho uspokojilo a na tu mi vydal lístek. Ovšem podobně jsem s řidiči regionálního dopravce měl problém, že děckám na cestě do školy odmítali uznávat doklad o studiu, který byl v souladu s podmínkami IDS a opakovaně je donutili zaplatit plné jízdné. Musel jse si stěžovat na jejich dispečing, kde mi slíbili, že řidiče proškolí a skutečně se to už neopakovalo. To je tedy i rada pro vás, oslovte vedení dopravce a sdělte jim linku a čas, kde k problému došlo. S sebou jinak doporučuji vozit kopii přepravního řádu s pasáží o slevě pro ZTP. Jiná pravidla tuším platí pro ZTP a pro ZTP s invaliditou 3. stupně.
Pokud jste se prokázala platným průkazem tak Vám tu slevu dát musí. Zřejmě jste se setkala se špatným člověkem.
Jde si na konkretního řidiče stežovat a většinou to pak pozná na výplatnici , dokazovat musíte ale vy což není jednoduché. pokud se to stane poprvé. Já měl takto problém kvůli přepravnímu řádu který si pan řidič vykládal po svém , a přes klidnou argumentaci si to nenechal vysvětlit , jeho omyl byl uveden na pravou míru z vyšších míst.
A byl to pravidelný vnitrostátní spoj autobusové dopravy? Pak byste měla mít slevu slevu 75 % .To musel být nějaký dálkový a ne v rámci MHD nějakého města když jste si chtěla koupit jízdenku.
Jinak jistě máte číslo autobusu,RZ,jméno řidiče ,svědky...apod.. tak podejte stížnost na ČSAD.A jestli jste nevystoupila a koupila si jízdenku,tak jistě ji máte - jak ale prokážete že jste ukázala i tu ZTP/P. A co to je ,,arogantně,, odmítl? I tyhle průkazky mají svá omezení.Mám jenom TP a nezvedne mne ze sedadla někdo s průkazem ZTP..Mám stejné právo na sezení pro invalidy.Nevěřím ani tomu,že řekl ať s tou průkazkou jezdíte vlakem.
A na co máte ZTP/P když chodíte bez doprovodu/průvodce? Taky dobrý když někteří co by fakt potřebovali to nemají...
totak: IP adresa nic neznamená, já poměrně často používám Švýcarskou kvůli přístupu na US weby, které podléhají evropskému GDPR a často pak zapomenu VPN vypnout. A opravdu to neznamená, že se fyzicky nacházím ve Švýcarsku. Jinak aktuálně jsem na jihu středních čech a mám takové tušení, že moje IP tvrdí, že jsem v Praze. Je to služba, která se jmenuje iCloud Private Relay, je to kvůli ochraně soukromí.
Leze sem maník a údajně jeho sestra, vždycky přinese vymyšlený nepravděpodobný příběh a pak se baví tím, co moudrého mu zdejší rádci vymyslí jako radu. Zásadně píše přes VPN a pokaždé je to příběh přitažený za vlasy. Tím neříkám, že zrovna tohle musí být ten případ. Tentokrát je to poměrně uvěřitelné, ale myslím že kdyby administrátor zakázal přístup z jiných než českých (a slovenských) IP adres, vůbec nic by se nestalo. Kdo chce skutečně odpověď tomu vyskočí hláška o neplatné IP a pochopí že si má VPN vypnout a kdo se skrývá za proxy aby nebylo jasné, že je furt stejný troll, půjde možná prudit jinam.
Obecně ze zákona snad žádný nárok na slevu v autobusech neexistuje nebo jsem nic nedohledal.
Přepravní tarif, který je součástí licence na provozování linkové osobní dopravy, upravuje podmínky a slevy na jízdném.
Když si kraje nebo obce najmou firmy na zajištění základní dopravní obslužnosti, tak si snad samy dají do podmínek požadavky na slevy pro určité skupiny obyvatel.
ps: já bych všechny ty slevy zrušil, proč by měl mít ZTP slevu na autobus?
id
Že by proto, že na rozdíl od vás má ZTP potíže s pohybem a není schopem si doběhnout ani 3 zastávky MHD z bydliště k lékaři, na poštu. Jako vy auto nemá nebo nemůže řídit a nebo prostě mu na benzín nezůstává. Srovnání vašeho příjmu s ZTP je obrovský. Těch důvodů k slevě je mnoho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.