Nejste přihlášen/a.
Ahoj, během školy si přivydělávám u dvou zaměstnavatelů, kde mám dohody o pracovní činnosti. U jednoho mám podepsaného poplatníka a dodané potvrzení o studiu a u druhého nemám logicky nic.
Vypadá to, že u jednoho z nich překročím limit 4 tisíce za měsíc - je to zrovna ten zaměstnavatel, kde nemám nic podepsané. Takže nejenom, že tam platím daně, ale překročením limitu budu muset zaplatit i zdravotní a sociální pojištění. Problém je spíš v tom, že mi tam budou zdravotní vypočítávat z minimálního vyměřovacího základu 17 300 Kč, takže zaplatím za zdravotní obrovskou sumu.
Vím, že se zdravotní a sociální pojištění nevrací, ale jak je to v tomhle případě, kdy mám doplatek? Je tu nějaká možnost požádat pojišťovnu o navrácení toho doplatku z minimálního vyměřovacího základu? Přeci jen jsem stále student a stát za mě ZP odvádí.
Moc děkuju
Prohlášení poplatníka se vztahuje na daň z příjmů, nikoli pojištění. I tak by bylo vhodné sečíst zálohy a slevy a případě podat přiznání. Podle článku z odkazu pro vás minimální vyměřovací základ neplatí. Je ale potřeba zjistit, zda nedošlo ke změně.
student.cz/...
Daňové přiznání budu podávat a daň mi bude vrácena, takže toho se nebojím. Spíš mi jde o ten doplatek zdravotního pojištění, co musím zaplatit - na internetu nemohu nic najít, co by odpovídalo mé situaci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.