Nejste přihlášen/a.
Pokud chci koupit zánovní například mobil přes bazar na internetu, ale prodejce dává jen kopii danového dokladu. Bude mi to stačit na uplatnění reklamace?
děkuji
Pozor, ze zakona zadna zaruka na zbozi z druhe ruky (od prodavajiciho v zarucnim listu/fakture) vubec neni, prodavajici obchod odpovida pouze prvnimu kupujicimu Tobe odpovida ten, od koho jsi koupil ty.
A problem je zejmena ve chvili, kdy prodavajici se rozhodne vratit penize.
Formalne ciste je si s prvnim kupujicim ujednat PLNOU MOC K UPLATNENI ZARUCNICH PRAV I ODSTOUPENI OD SMLOUVY VUCI PRODAVAJICIMU uvedenem na tom zarucnim listu.
Formalne ti totiz odpovida jen tvuj prodejce, tedy bazar nebo zakaznik (pokud by slo o komisi).
Přesně tak. Už tu byl dotaz, co mám dělat, když jsem reklamoval zboží z druhé ruky a prodejce vrátil peníze zákazníkovi, tedy prvnímu majiteli, a ten mi teď nechce peníze poslat.
Já bych k tomu dodal ještě jednu věc se kterou jsem se již v okolí setkal.
viz d test
např. internetový obchod do smluvních podmínek vloží ujednání, že práva z vadného plnění nelze převádět dále, je třeba to respektovat. Jinak lze pohledávku postoupit i bez souhlasu dlužníka.
Kupujici i Zplnomocneny zastupce ma obvykle pravo urcit, jakym zpusobem se plneni vraci pri odstoupeni.
Jak chces v bazaru zkoumat, zda postoupeni prav nebylo s nejakym eshopem vylouceno, HA? Tedy podle tvé rady budeš mít jako seconhandový kupec sice postoupení práv, které ale bude vůči prodávajícímu neúčinné, gratuluji. Já budu mít správně formulovanou PLNOU MOC.
Ktery prodejce? Jak neudelas nic? Co mam hledat? Ti lide 100% nemeli plnou moc a to "jasne urceno" bylo co, tys to videl?
Ten proces byl asi nezvladnuty ze strany reklamujiciho druheho kupujiciho, to je cele.
Pokud meli kupni smlouvu, mohli se domahat vydani bezduvodneho obohaceni podle okolnosti na prodejci i na prvnim kupci. To, že ty jsi s tím neumíš poradit, nebo oni, ještě neznamená, že to je špatný postup, tak se zeptej na čoice
Odstoupí-li spotřebitel od smlouvy, vrátí mu podnikatel bez zbytečného odkladu, nejpozději do čtrnácti dnů od odstoupení od smlouvy, všechny peněžní prostředky včetně nákladů na dodání, které od něho na základě smlouvy přijal, stejným způsobem. Podnikatel vrátí spotřebiteli přijaté peněžení prostředky jiným způsobem jen tehdy, pokud s tím spotřebitel souhlasil a pokud mu tím nevzniknou další náklady.
- takže pokud dojde k odstupování od smlouvy, tak je vhodné se na tom řádně s podnikatelem dohodnout, jakým způsobem mu vrátí peníze. protože podnikatel chrání především sebe, takže pokud nemá dostatečně věrohodně, že má vrátit peníze spotřebiteli jiným způsobem, tak se tomu nemůžeš divit!
Tak je třeba rozlišovat jestli to bazar vykoupí a prodává sám za sebe pak je vztah mezi bazarem a kupujícím a nějaká účtenka se zárukou od eshopu je mu k prdu protože se na něj to právo vztahovat nebude , jedině účtenka bez identifikace kupujícího což je možné asi tak jen z kameného krámu a v tomhle přpadě je vztah mezi bazerem a kupujícím , nebo to bazar prodává jako komisní prodej a pak je to prodávající vs kupující.
jinak případů kdy byla uplatněna reklamace včetně správně sepsané smluvy o podstoupení práv z vadného plnění a v reklamačním protokolu bylo uvedeno jak se má reklamace vyřešit tak to přesto eshop zaslal prvnímu majiteli dle jeho registrace. Třeba jednička na trhu to tak dělá často a ná Vás je pak se soudit nebo uhánět původního majitele.
Tohle jsem našla : "Soukromník - Pokud jste nakupovali třeba přes inzerát od soukromé osoby, která prodávala jednorázově, můžete u ní reklamovat 24 měsíců, jestliže jste se předem nedomluvili, že se práva na reklamaci vzdáte, což je v tomto případě možné. Zákon soukromé osobě nestanoví termín, kdy musí reklamaci vyřídit, a jestliže ji odmítne a neuzná, musíte se obrátit na soud, kde se vám bude hodit detailní kupní smlouva."
"Hlavně u elektroniky, domácích spotřebičů a mobilů uvádí prodejce jako bonus to, že je zboží ještě v záruce u původního prodejce, takže byste ho mohli reklamovat tam. Ale to není vždy možné. Jestliže ke zboží dostanete paragon nebo účtenku, pak to může být pravda, ale v případě faktury nebo kupní smlouvy na jméno už to tak jisté není. "Reklamovat by měl ten, kdo je na faktuře nebo smlouvě uveden, nebo vám k tomu udělit plnou moc," upozorňuje právník dTestu Lukáš Zelený."
"I kdybyste u prodejce s reklamací uspěli, může nastat problém. "Třeba v situaci, kdy autorizovaný servis reklamaci neuzná, protože k vrácení peněz jsou potřeba doklady osoby, která je uvedena na faktuře," říká tisková mluvčí Alzy Daniela Chovancová."
Takže ono je to ošemetné a já bych se raději řídila cenou, za kterou to od toho prodejce kupuji. A jestli prodává za dost vysokou cenu, kterou zdůvodňuje tou "výhodou", že je předmět ještě v záruce, uvědomila bych ho o tom, že to moc velkou výhodou není, a že kdybych byla nucena předmět reklamovat, tak vůbec není jisté, že bych uspěla. A zkusila bych se proto dohodnout nižší cenu, nebo raději koupila jinde.
No, většinou tomu tak bývá, až na případy, kdy se vrací peníze. Někteří, zejména větší prodejci vracejí vždy, nebo primárně stejným kanálem, jako bylo zboží placeno.
Takže pokud bylo nakoupeno kartou, peníze vrátí na kartu ze které bylo placeno
každopádně kdyby došlo na lámání chleba, a v tom daňovém dokladu sloužícím jako záruční list by bylo uvedeno jméno Jan Novák, a šel bych to reklamovat Vašek Matlal, Prodejce nemá zákonnou povinnost reklamaci přijmout, natož řešit
Co já jsem osobně zažil, tak bazar dává taky záruku ale různě dlouhou, ale určitě ne 2 roky jako u nového.
Záleží na zboží, např. 6 měsíců, nebo jen14 dní na vyzkoušení.
Staci si precist zakon. Ono treba kdyz kupujete vec (auto, cokoliv) z druhe ruky od "firmy", tak ze zakona musi dat urcite zaruky, ale kdyz kupujet od privata, taknemusi a ani neda.
Rozsireny nazor, ze "vec je v zaruce, tady mas zarucni list" je jen zbozne prani, muze ale nemusi to vyjit, zakonna opora tam totiz zadna neni a podle mne nikdy ani nebyla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.