Nejste přihlášen/a.
Do příjmů musím uvést jak příjmy z podnikání (vedlejší), tak i příjem ze zaměstnání (závislá činnost). U podnikání mám 60%, tak že to dá pár drobných. Bohužel ale díky příjmu ze zaměstnání mně online formulář FÚ zvyšuje základ daně (příjmy-výdaje) a ten když pak do formuláře na eportal.cssz.cz zadám, tak naskočí pojistné na DP přes 20 000 Kč
Poradíte, co dělám blbě?
nevim co děláš blbě, ale jak to máš s výdaji? Odpočítáváš daň, kterou za tebe platí zaměstnavatel (co ti sráží měsíčně z platu)?
Finanční úřad - tady daně chápu. Mám tam malý přeplatek. Jde mně ale o sociální a zdravotní v rámci OSVČ, zdali základ daně použít z přehled finančního úřadu, což je asi blbost, protože by tam šel vysoký základ daně díky kterému bych platil vysoké platby za pojištění, které přeci platí za zaměstnavatel. Nemá být základ daně u soc a vzp jen příjem v rámci podnikání s tím, že odečtu výdaje 60% paušálem a to bude základ daně jenom v rámci podnikání (bez odečtu úroků hypoték apod.)
Do formulářů na OSSZ a VZP dáváš pouze příjmy a výdaje z podnikání, protože ze závislé činnosti to za Tebe odvedl už zaměstnavatel. Pokud Ti příjmy nepřesáhnou tuším 93.387 Kč za rok 2022, (ta čísla se každý rok zvyšují), sociální pojištění neplatíš. což by Ti měl formulář OSSZ říct sám.
U VZP se platí vždy, ale při malém příjmu ve vedlejší činnosti by ta čísla měla být poměrně malá. Pozor! Formulář VZP tam má takovou malou vyčůranost. Na řádku 6 - Počet měsíců, ve kterých pro poplatníka platil minimální vyměřovací základ bývá předvyplněno 12, které musíš při vedlejší činnosti přepsat na 0. Mělo by to být automatické, ale není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.