Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod peněz omylem na jiný účet

Od: pna odpovědí: 23 změna:

Stalo se mi dnes, že při přeposílání peněz mezi vlastními účty z banky Creditas do Monety jsem je zaslat omylem na jiný účet než jsem měl v úmyslu. Byla to okamžitá platba. Cílový účet v Monbetě je můj bývalý účet který už mám ale dávno zrušený a měl by proto být neexistující pokud ho Moneta už nepřidělila někomu jinému. Platba na neexistující účet by se asi měla vrátit zpět na účet ze kterého byla odeslána. Mojí otázkou je kdy asi nejdříve mohu očekávat, že se mi ta omylem zasláná platba vrátí zpět nebo co bych pro to měl udělat aby se tak stalo? Máte někdo s něčím takovým nějaké konkrétní zkušenosti?
Je to moje chyba, že jsem si to před odesláním peněz pořádně nezkontroloval a tak mne prosím za to nekritizujte jaký jsem blbec a nekasmenijte.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Jednou se mi vrátila platba během několika hodin, podruhé se vrátila druhý den.

pna
hodnocení

Ono to bude asi záležet jestli to moneta vráti (zašle zpět) jako okamžitou platbu nebo normální neokamžitou platbou což by znamenalo, že by se to vrátilo asi až zítra. Jinak je to nějak zpooplatněné?

není to zpoplatněné.

ml
hodnocení

6x

Čísla účtů se snad zatím nerecyklujou, číselná řada (10 číslic= zhruba 900 milionů použitelných kombinací) snad poskytuje dostatečný prostor, aby to nebylo potřeba. Neni to jako číslo čtenáře v knihovně, já kdysi dostal cca 49 a myslel jsem si, jaký jsem king, spolužák, co se tam hlásil o den pozdějc dostal jedničku, jinak bývala čísla čtyřmístná, ale asi když někdo skončil, tak jeho číslo přidělili znova.

Mám pocit, že i u telefonů se tvrdilo, že se čísla nepoužívají znova, tam bych tomu moc nevěřil, i když i zde je těch čísel víc než dost.

U telefonů se použije znovu zhruba půl roku po deaktviaci a občas je s tím problém kdy vám na takové číslo volají exekutoři od předchozího majitele čísla.

zora

Až na to, že to není 10 číslic účtu, když poslední cifra je kontrolní součet modulo 11 * a predposledni cifra detekovala typ vlastnika uctu (státní úřad, podniky, družstva, soukromý sektor).

U telefonu se samozřejmě čísla znova používají, protože čísla vlastní stát prostřednictvím Českého telekomunikačního úřadu je pronajímá operátorům za peníze! Konkrétně to bylo 10 000 Kč za blok 10 000 čísel a rok. Takže určitě nikdo nebude držet ty bloky bez účelu :) A nikdy se nic podobného netvrdilo tak nelži. Možná se tvrdilo, že je tam ochranná lhůta rok, a po roce se to může znova pustit do oběhu, ale to bez záruky.

----

* Číslo bankovního konta přímo jedenácti dělitelné není. Princip vnitřní kontroly jeho integrity je totiž podstatně složitější. (Podle představitelů některých českých bank je prý systém konstrukce čísel běžných účtů tajný, nicméně na webových stránkách ČNB se dají váhy a princip kontrolního výpočtu, který musí číslo účtu v české bance splňovat snadno najít). Ukážeme si jej na čísle účtu 10006 – 18432 – 071(číslo účtu Oborové zdravotní pojišťovny u Komerční banky). Prvních pět pozic (před první pomlčkou) je předčíslí, které se kontroluje odděleně od zbytku účtu (na druhou pomlčku se nepřihlíží). Jednotlivé číslice se vynásobí předem stanovenými vahami (zprava 1, 2, 4, 8, 5, 10, 9, 7, 3, 6).

5 8 4 2 1
předem stanovené váhy jednotlivých pozic

x 1 0 0 0 6
předčíslí účtu

-------------------------------

(5x1+8x0+4x0+2x0+1x6) =

(5+0+0+0+6) = 11

11 mod 11 = 0 (zbytek po dělení jedenácti), který je roven nule – předčíslí splňuje kontrolu na modulo 11.

Kontrolní pozice (viz struktura čísla účtu) bývá většinou stanovena dopočtem tak, že se vynásobí vahami všechny ostatní pozice, jednotlivé výsledky se sečtou, tento součet se dělí jedenácti a kontrolní pozice se dopočte jako 11-zbytek po celočíselném dělení tohoto součtu (v tomto případě by součet všech násobků byl 5, zbytek po celočíselném dělení také 5 a kontrolní pozice je tedy 11-5, což je 6).

Stejná kontrola se (například při typování příkazu k úhradě do bankovního systému) provede i s číslem účtu:

7 9 10 5 8 4 2 1
předem stanovené váhy jednotlivých pozic

x 1 8 4 3 2 0 7 1
číslo účtu

-------------------------------

(7x1+9x8+10x4+5x3+8x2+4x0+2x7+1x1) =

(7+72+40+15+16+0+14+1) = 165

165 mod 11 = 0 (zbytek po dělení jedenácti), který je roven nule, což potvrzuje, že číslo účtu může existovat (splňuje kontrolu na modulo 11).

hodnocení

5x

Zaslanie na neexistujuce cislo uctu = automaticke vratenie platby. Mozete aj zavolat na zakaznicku linku alebo cez chat / web formular zaslat otazku.

pna
hodnocení

OIno bude asi záležet na tom jestli to číslo účtu je stále neexistující když jsem tento účet už dávno zrušil a nebo jestli ho Moneta už nepřidělila někomu jinému.

Nejsem odborník na bankovnictví, ale myslím, ža jednou zrušený účet už nikomu dalšímu přidělit nelze. Je to podobné, jako RZ u auta.

Nejjednoduší bude, když se obrátíte přímo na zákaznickou linku banky.

pna
hodnocení

magdon: Nyní je otázkou jestli máš pravdu ty nebo andy 123. :)

hodnocení

2x

Myslím, že se peníze vrátí,,ale pokud chcete mít jistotu,zavolejte do banky.

Co se děje s číslem účtu po zrušení účtu?

V případě, že se klient rozhodně klient v bance A zrušit účet, tato banka může totožný číselný řetězec použít a přidělit je jinému klientovi. "Ano, může. Není to nijak regulováno,"říká Ivan Fencl z odboru platebního styku České národní banky. Ten však server BankovniPoplatky.com upozornil na další zajímavost: "V praxi to ale banky nedělají, přinejmenším po určitou dobu.

bankovnipoplatky.cz/...

pna
hodnocení

Tak jsem nakonec telefonoval ohledně toho do banky Creditas. Po delším čekání než se mi někdo uráčil ozvat mi paní sdělila, že by se platba pokud byla zaslána na neexistující účet měla do dvou pracovních dnů vrátit zpět a zpoplatněné to není. Jestli ten účet na který jsem to omylem zaslal už má přidělený někdo jiný a je tak existující to by mi mohla sdělit Moneta. Dostat platbu zpět by pak bylo složitější a muselo by se na to vyplňovat nějaký formulář. Snad to dobře dopadne a peníze se bez problému vrátí zpět na účet ze kterého byly odeslané.

zora

Moneta ti nic neřekne pokud již nejsi klient, a pokud by peníze propadly na nějaký účet, tak v podstatě to je pouze na dobrovolnosti dotyčného, zda peníze vydá nebo ne :) A když ne, tak se s ní můžeš soudit, A pokud je nemajetný nebo v bankrotu a exekucích, tak máš smůlu, budeš ve frontě.

pna
hodnocení

zora: Na to jsi přišla jak, že Moneta nic neřekne? Mne nejde o zjištění kdo je majitelem účtu, ale o to jestli to číslo účtu na které jsem penize zaslal má už někdo přidělené nebo ne a je proto neexistujíci. Klientem Monety jsem a proto jsem si tam ty peníze chtěl zaslat na můj účet (přeposlat z Creditas). Bohužel jsem se zpletl a zaslal jsem to na účet který jsem tam kdysi měl, ale už delší dobu ho mám zrušený. Pokud by ten účet už byl v Monetě přidělený někomu jinému tak by ty peníze měl vrátit zpět pokud o to bude vyzvaný, protože mu nepatří a pokud by je nevrátil tak by to byla asi krádež a to je snad trestný čin.

zora

Nerekne, protpze ten na telefonu k tomu asi nema prostup a pisemne ti to nedaji. Podle me do 2-3 pracovnich dnu ti penize prijdou zpet :)

Bylo by to bezduvodne obohaceni, ale to ti v popsane situaci nepomuze, nemas na to paky, nez soud. Ja penize po vyzve samozrejme vracim, odectu si jen svou hodinovou sazbu, 1500 Kc za tu namahu :)

pna
hodnocení

zora: Proč by mi nemohli říct jestli určité číslo účtu je u ních v bance někomu přidělené a nebo ne pokud bych po nich nechtěl nic víc ohledně toho účtu, tj. např. jméno majitele toho účtu nebo kontakt na něho? To jestli nějaké číslo účtu v bance je někým obsazené nebo ne tak to snad není tajné aby to nemohli říct. Na bankovních infolinkách někteří (možmá ne všichni) mají přístup do bankovnictví. Už jsem v minulosti přes babkovní infolinky řešil některé záležitosti které vyžadovaly přístup do bankovnictví.
Jinak ty peníze se dnes dopoledne bez problémů vrátily zpět na účet ze kterého jsem je odeslal.
Ta tvoje poslední ironická věta je docela dost hloupou a naívní poznámkou.

zora

Tak si to vyzkousej, nereknou ti to.

Ale ze marnim cas vid, ty nejsi zrovna bystry kluk. Vzhledem k tve posledni vete :)

zora

Ta ma veta mela znamenat, ze kdyz uz je nekdo bl... a posle sve penize do meho hrnicku, tak muj cas resit jeho problem rozhodne neni zadarmo a nauctuji si proto primerene opravnene casove naklady. On ma pravo me dat k soudu kvuli tem nakladum a muj advokat me naklady s prehledem obhaji a on zaplati vedle sveho advokata a soudniho poplatku dalsich 15.000 navic za meho advokata :) Tak az budes zase nekdy chtit polemizovat o svych svetonazorech, tak se nejprve porad se svym advokatem, at nejsi za ...

hodnocení

0x

Aha, já Vám chtěla už včera poradit, abyste zavolal do té banky, kam jste ty peníze poslal, ale pak jsem si to rozmyslela, protože jsem si řekla, že to byste přece už dávno udělal. A jestliže jste to neudělal, že k tomu máte asi své důvody, že jste od nich odešel třeba "ve zlém", a že se obáváte, že by Vám banka nic nesdělila. Ale Vy teď píšete, že jste stále jejich klientem, tak proč tam nezavoláte? Tam by Vám přece dali ihned odpověď, a určitě by to s Vámi začali nějak řešit. Já jsem se také podobně spletla a odeslala jsem si docela dost velkou sumu, a místo z běžného účtu, jsem si to odeslala z eurového účtu. A také to bylo na můj účet, jenže v jiné bance a byla to okamžitá platba. Uvědomila jsem si to ihned po odkliknutí a ihned jsem volala do banky, aby tu platbu v eurech zastavili a bohužel už to nešlo vrátit. A nejenom že už ty eura nešly vrátit, ale ještě jsem jim já blbka zaplatila za transakci. :-D

pna
hodnocení

suzymon: Děkují za snahu poradit i když je vidět, že jsi asi zcela nepochopila o co mi jde. Klientem Monety jsem už hodně let a mám tam jeden běžný účet a několik spořících účtů. Moneta ale při zvýšování úroků požaduje založení nového účtu s tím zvýšeným úromem a tak jsem si tam s časem pozakládat těch spořících účtu trochu více což bylo trochu nepřehledné. Abych to trochu zpřehlednil tak jsem si tam někdy loni některé starší spořící účty které už k ničemu nepotřebují zrušil a právě na ten jeden zrušený a už neexistující účet jsem si tam včera omylem zaslal peníze. Do banky Creditas jsem ohledně toho telefonoval včera a bylo mi řečeno, že peníze by se měly vrátit do dvou pracovních dnů. Zvažoval jsem i telefonování do banky Moneta kte peníze byly zaslané abych zjistil jstli účet na který jsem to zaslal náhodou už není přidělený někomnu jinému s čímž by pak byl mnohem větší problém. Moneta ale bohužel nemá bezplatné tel. číslo tak jako Creditas a nechtělo se mi tak zbytečně utrácet peníze za možná několikaminutové čekání než se mi někdo ozve. Nyní už ale nikde ohledně toho telefonovat není třeba protože vše se už dnes dopoledne vyřešilo. Krátce po 11:00 mi přišel z Creditas notifikační e-mail s informaci, že na můj účet přišly peníze ve výší tak jak jsem je včera zaslal omylem do monety. Přišlo to z toho účtu na který jsem to včera omylem zaslal. Tím považuji celou tuto záležitost za úspěšně vyřešenou. Trochu mne to ale vyděsilo, protože niky jsem ještě něco takového neřešil a neměl jsem tak s tím žádné zkušenosti.

Tak to je ta nejlepší zpráva. Já na tom tak nebyla. Jsem blbec a nechápu, jak se mi to mohlo stát. dělám to pořád stejně už několik let a najednou to pošlu z eurového účtu. bylo mi divné, že mne upozorňovali, kolik ta částka bude v eurech, ale myslela jsem si, že zase udělali nějaké nové obnovy v jejich systému :-D a že to je v pohodě. A tak jsem klikla. No, a už to bylo. ;)

zora

Kamo, tak ty jsi fakt grafoman a ostrostrelec.

Moneta ovsemze ma zelenou linku, chces ho prozradit? 800 800 xxx a dal reknu jen kdyz poprosis.

Jo a pripadas mi jako jeden typek kolenovrtal, co proste honi kazdou korunu preposilanim drobnych mezi ucty, a neustale vypisuje hlouposti a litanie na jednom foru :( Vse vi nejlip tak jako ty.

pna
hodnocení

suzymon: Jsme pouze nedokonalí lidi se všemi lidskými vlastnostmi ke kterým patří i občas v něčem pochybit. Někteří jako možná zdejší zora si ale myslí, že jsou natolik dokonali, že vůbec v ničem nikdy a za žádných okolnosti pochybit nemůžou, ale to až do chvíle kdy se jim něco jejích vlastní vinou stane. S tím převodem na neexistující účet v Monetě se to stalo tak, že u Creditas jsem na něho ještě měl nastavenou šablonu z minulosti a nějak jsem ji zapomněl zrušit. Ten převod jsem prováděl trochu narychlo a tak jsem použil tu šablonu a bohužel jsem si neuvědomil, že je už neaktuální. Stalo se, ale jsem rád, že se to nakonec bez větších problémů vyřešilo.

zora: Od tebe žádnou radu nechci. Od lidí kteří tu chodi pouze neslušně kritizovat ostatní za to, že si udělali nějaký problém a tváři se jako ideálni a nejchytřejší kterým se žáden problém nikdy nemůže stát tak od takových o nějaké rady plné kritiky rozhodně nestojím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]