Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba kartou v EUR

Od: trtr odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, rád bych se zeptal na vaše zkušenosti ohledně plateb v EUR z tuzemského účtu do zahraničí. Je lepší použít klasický převod nebo Visa kartu? Kde je lepší kurz? Platí se při platbě kartou nějaké přirážky? Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zalezi aj na vasej banke.

kmet
hodnocení

0x

Zpravidla nejlepší je posílat již správnou měnu převedenou kurzem banky. Tedy ne kurzem vydavatele karty ani kurzem příjemce v případě poslání Českých korun.

ml
hodnocení

0x

Moje zkušenost je taková, že nejlepší je zřídit si eurový účet a k němu kartu. Pak platíte rovnou v eurech.

Klasický převod SEPA trvá nějakou dobu (poslední dobou jsou to 2 dny). Platba kartou je okamžitá, respektive pro obchod máte zaplaceno hned. Podle mě je lepší platba kartou, je to pohodlnější, rychlejší...

Kurz by měl být stejný, je důležité, aby platba byla už pro banku v eurech, pravděpodobně lepší kurz nedostanete (naopak DCC a jiné nabídky bývají dost nevýhodné). Ovšem pokud vezmete balík korun, navštívíte směnárnu v centru Prahy, dostanete jistě lepší kurz, eura pak donesete do banky (u fio se to vyplatí i přes ten poplatek 0,5% 2-10€, vím, že jiné banky poplatek za vklad valut neúčtují). Existují i bezhotovostní směnárny (např. transferwise), nikdy jsem neměl nervy na to vyřizování a přesvědčování, že nejsem terorista, navíc jejich kurzy byly dost podobné těm pražským směnárnám.

V EU se soukromým osobám žádné přirážky za platbu kartou účtovat nesmí. Když jsem vloni kupoval letenky od lufthansy (to bylo za koruny, ale to je jedno), měli to striktně oddělené. Soukromé osoby žádný příplatek, podniky 1-3% podle toho do jaké kategorie spadaly. Řekl jsem si vida, jak obchody našly skulinu v direktivách EU. (Jinak jak někteří z nás pamatujeme, bývalo sice zřídka viditelné, ale přesto běžné, že si obchody nějakou přirážku počítaly. Pamatuju, jak jsem kupoval něco většího a obchod by za platbu kartou chtěl 1%, tak jsem došel do banky, vybral dva Masaryky a nějaké drobné a obchod těch 12,5 tisíce dostal hotově (a já byl rád, že to nemusim sypat v tisícovkách, které by mi dal bankomat).)

Taky jsem platil jednou eurama z korunového účtu, ono je to blbé, když rodina chce vědět, kolik po nich budu chtít za jízdenky, za které jsem dal dvakrát po 28€ a dvakrát po 12,90€ a já musím čekat, než banka transakci zaúčtuje. Při tak malé částce je rozdíl pár korun oproti směnárně, přesto mě tohle vedlo k založení devizového účtu. Počítejte, že vydání karty trvá tak 3 neděle.

Mimochodem nejlepší je, když pak někde v cizině platíte eurovou kartou a oni vám nabízí konverzi na české koruny (pro ně je to karta česká), zažil jsem to několikrát, u eurové karty to nedává smysl (byla by tam dvojí konverze), navíc euro za 32 korun (v té době bylo 27), no neberte to. Ale jinak prostě platby i výběry z bankomatů normálně do banky dojdou v eurech (pokud odmítnete DCC) a tak se i zaúčtují. Prostě někde v tramtárii vyberete nebo zaplatíte např. 250 euro a banka vám odečte 250 euro (výběry z bankomatu v EU nesmí stát víc, než výběry z cizích bankomatů, což většina normálních bank má taky zadarmo). Platí to samozřejmě i pro platby přes internet.

hodnocení

0x
U plateb v eur vás kurz nemusí zajímat.

trtr
hodnocení

Zdravím, díky. Takže když pošlu 100 eur z CZK účtu v rámci EU, tak je jedno, jeslí to bude skrze Visa kartu a nebo klasickou SEPA platbu?
Co jsem se díval na prodej eur mojí banky, tak kurz je jiný, než u Visa a dělá to cca 8 eur ve prospěch karty na 100 eurech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]