Nejste přihlášen/a.
...zvýšenou o jeden rok?
Tento stát mne jako inženýra potřebuje.
Tento stát potřebuje daleko více zedníků, pokrývačů,obkladačů a instalatérů, než inženýrů.
Ale zatím si to jen obtížně a nerad připouští.
Prozradím Vám to, není to žádné tajemství.
Jsem 33 let projektantem a nejsem inženýr. .
A pamatuji dobu, kdy ze ZŠ šlo na střední školy 30-40% dětí, dnes (aktuálně v synově třídě) jde přijímací zkoušky na SŠ dělat celá třída...100%. Z naší třídy (SPŠ stavební) šel na VŠ 1(!) spolužák (27 lidí ve třídě), z dnešních SPŠ to budou desítky procent.
A ne, nemyslím si, že dnes jsou děti a studenti chytřejší než dřív, statisticky to musí být stále +-stejné.
Vyučení lidé s nižším vzděláním chybí prakticky všude (a to opravdu není jen můj názor), zato inženýry se dají dláždit náměstí. K tomu všemu obrovsky roste počet absolventů VŠ humanitních oborů a klesá počet absolventů technických VŠ.
Ty říkáš, že inženýry se dá dláždit náměstí a zároveň říkáš, že počet absolventů technických VŠ dramaticky klesá na úkor absolventů humanitních VŠ.
Kde je pravda? Podle mě, počet absolventů technických VŠ je málo a tudíž je inženýrů technických VŠ spíše nedostatek.
Jakej já jsem ynžynýr, tak se bojím chodit k doktorovi )
Ps: manualni nekvalifikovany profese a za kasou a u pasu u proste budou delat UKcka, uz se tak davno deje a zakopnete o ne nejmin 3x denne... proste je zamestna nejaky cesky Macho s vyucakem 3 roky a bude kasirovat ty ynzynyry 3000,- za hodinu prace.
Vím, průměrná je kolem 40tis. Nadprůměrná může být 45tisíc, zrovna jako 80tisíc. Proto se ptám
Chápeš, že pojem nadprůměrná mzda je velice široký.
Ty woe ty máš tedy postřeh! seš fakt dobrej! až na to, že Ti to MUSÍ stačit. Tedy že má p.Martin nadprůměr!
Vysokoškolák, budoucí inženýr a neumí si to nastudovat?
Najít si sponzora kterej ti to zaplatí... Kolbenka si kvalitních lidí váží a studium zatáhne. Nebo milenka co chce chlapa s titulem a ti co studujou normálně jí nechtěj
Ahoj "skoro"inženýre,
podívej se na tenhle odkaz: cvut.cz/...
Jsou tam vypsané výjimky, na základě kterých budeš zproštěn povinnosti poplatky za delší studium (zvětšenou o rok) platit.
VŠ jsou dost vstřícné k nadaným studentům, kteří ze zdravotních nebo sociálních způsobů nestihli vystudovat do 26 let, napište škole pravdivé, rozumné vysvětlení a požádejte o výjimku. Pokud si budete vymýšlet něco, co nedokážete, tak vám škola vystaví účet za studium neoprávněně poskytované zdarma a pravděpodobně vás i vyrazí. Píšete, že jste v tom nevinně, takže jistě nějaký vážný důvod existuje.
Tento stát inženýry jistě potřebuje, ale dokáže si je obstarat i jinak než podporou věčných studentů, takže tento argument na žádnou komisi platit nebude.
@milanp - Tento stát mne jako inženýra potřebuje
.Milý občane, tvá vlast tě potřebuje! Jak jistě víš, naše finanční situace není zrovna růžová. A tak jsme se na ministerstvu financí rozhodli, že schodek v rozpočtu vyrovnají náhodně vylosovaní občané. Gratulujeme, tvé jméno bylo vybráno, stejně jako tvůj účet, penzijní fond, stavební spoření a další peněžní prostředky. Děkujeme!
bakalarka ti sem hodila výjimky, na základě kterých nebudeš muset platit. Navrhuju si to vytisknout, propiskou tam připsat, že tě stát coby inřenýra potřebuje a na frajera to odevzdat na studijním. Zajistý uspěješ Pokud se ti nechce googlit, tyhle informace ti podá studijní, od toho studijní je. Počítej ale s tím, že výjimku budeš muset zdůvodnit, tak radši začni šetřit.
Mám spolupracovníky co jsou starší a studium si platí... Prostě jsou taková pravidla... Pokud nelze uplatnit nějakou legální výjimku, tak je třeba to bohužel zaplatit... A za úspěšně ukončení studia je jak se tady o tom debatuje astronomický plat... Tím pádem peníze investované do studia se silně vyplatí!
Ježíš a Mária, neprve se v tématu zorientujte, a pak až komentujte. Neplatí se za to, že je student "starší", ale když student překročí standardní dobu studia zvětšenou o jeden rok. I kdyby studentovi bylo 45 let a nepřekročil by tu standardní dobu studia zvětšenou o jeden rok, tak nic platit nebude.
Jako ze muzete ve 45 zacit studovat libovolnou statni VS a kdyz ji stihnete za 6 let tak to mate stale zadarmo? To je blbost ne?
Jako studovat asi muzete, prednasky na VS jsou verejne, stejne jako muzete studovat Cambridge a jine online, aka ze za titul/zkousky se plati, ne?
Nad 26 let : není nárok na slevy na jízdné,není nárok na odpisy daní rodičů na studující dítě,VŠ Vam sdělí kolik zaplatíte za rok,většinou se už studium nad 26 let platí. Známý platil 10 tisíc za rok ale to už je pár let zpátky ale jak říkám ,ceny můžou být různé a jestli lze nad 26 let ještě studovat na VŠ zdarma to Vám jistě na Vámi vybrané VŠ sdělí.
Není pravda, že by se studium nad 26 let zpoplatňovalo, akorát za studujícího stát neplatí sociální a zdravotní pojištění. Poplatek za studium se platí až tehdy, překročí-li student standardní dobu studia prodlouženou o rok (bakalář typicky 3+1, takže by se platilo až od 5. roku studia).
Zároveň taky platí, že doba studia se sčítá. Pokud studenta vyrazí po první roce z medicíny a půjde na VŠE, tak už se to bere, jako když jeden rok odstudoval. Také se rozděluje studium bakaláře a magistra.
Ve zkratce: stát proplatí standardní dobu studia + jeden rok navíc. Věk studujícího nehraje roli.
Jinak byla by tu ještě možnost, jak se vyhnout poplatku za studium. Pokud ti chybí třeba jen jeden předmět, tak si můžeš přerušit studium a zapsat si ho v rámci celoživotního vzdělávání, kde se neplatí cena za semestr, ale cena za kredit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.