Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sedání hlíny na hrobě

Od: macvac odpovědí: 9 změna:

Nedávno jsme pohřbili tchýni do hrobu.Jak dlouho se nechává hlína na hrobě než sedne.Chceme tam dát odsunuté žulové desky.Manželka tvrdí že se čeká než hlína sedne do úrovně terénu,a že ještě nikoho neviděla hlínu z hrobu odvážet.Podle mě by hlína sedala několik let než by jsme tam mohli dát překrývací desky.Jaké máte zkušenosti.Dík.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Nejvíc záleží na počasí. Déšť to značně urychlí, mráz zastaví. Počítal bych půl roku jako minimum.

hodnocení

3x

Cca 1 rok - nikam nespěchejte , však kameníci by vám to řekli. Hlínu neodvážejte chyběla by vám .

okolik
hodnocení

3x

Běžně rok až dva si sedá hlína. Info od kameníka.

hodnocení

2x
Rakev se za pár dnů propadne a sedne i hlína. Nikam se nevozí.
To by ta rakev musela být "papírová"...minimum je půl roku, průměr kolem roku, než to sedne a je možno pokračovat... Vrchní deska...případně kameníci. Řešil jsem v rodině za posledních dvacet let 4x, takže takové mám zkušenosti..

hodnocení

1x
Podle vyjádření to chápu tak, že čekáte na sednutí zeminy, kterou je rakev zakrytá a která brání uložení odsunuté krycí desky? To je zemina nad rovinou orámování hrobu? Na čem ležela původně ta žulová deska, na zemi? Rozvolněná nakopaná zemina má větší objem jako zemina celistvá, sednutá. Když připočítame objem samotné rakve, tak by na hrobě musela být hromada hlíny. Že by neodváželi zeminu, nechce se věřit...
Na pochovávání zesnulých do hrobů určitě platí mnohé i hygienické předpisy. Proto se také podivuji, že tazatel píše o zasypávání hrobu zeminou, jako kdysi.
.
Po úmrtí tchána jsme nechali vykopat hrobovou jámu na hloubku dvou rakví. Firma do spodní polovice osadila na stěny betónové panely kolem dokola. Zeminu z hrobu rozhrnula na vyhrazenou plochu v zadní části hřbitova. Na vesnici místa dost.
.
Po vložení rakve položila zvrchu na boční panely krycí betónové desky, překryla spoje izolací proti vodě a zabetonovala celou plochu.
Osadila rám a krycí desku, také pomník.
Po úmrtí tchýně stačilo krycí desku odkrýt, do vrchní polovice hrobu opět vložit betonové obklady stěn. Nad rakev opět krycí betónové desky, izolaci a betonový potěr.Krycí desku zpět.
Je pravdou, že tento hrob je plný, už se zřejmě nebude dát použít. Kdo by také rušil klid zesnulých?!
Pár pohřbů už jsem za posledních pár desítek let zažil, nepamatuji jiný postup.
.
Moji rodiče, jejich sourozenci, jejich rodiče a další rodiny naopak odpočívají v jednom starém hrobě. Do prostoru pod deskou se ukládají už jen urny s popelem pozůstalých. Ve městě se s místy na hřbitově šetří.
Pravda, nejsem na hřbitově každý den.
Pohřbů do země jsem již absolvoval nespočet, ale že by někdo betonoval v hrobě, to jsem ještě neviděl, ba ani o tom neslyšel.
Co vím, tak se hrob může opět vykopat nejdříve po deseti letech. Kosti se vyberou, dají do plátěného vaku a dají pod nohy, pod rakev nově pohřbeného.
Kameníci čekají nejméně rok, nežli začnou konečnou úpravu hrobu.
anna*
Ano, souhlasím, takhle si to pamatuji i já.

break
hodnocení

0x
Na hřbitově je místo k uložení zeminy. Je tam teď rakev navíc, takže o to víc zeminy musí pryč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]