Nejste přihlášen/a.
K používání kamery snímající soukromí jiných osob musí mít soused vážný důvod – např. ochranu vlastního majetku či osob pohybujících se v prostoru jeho nemovitostí. Každý může předcházet nebezpečným situacím a kamerou snímat vlastní nemovitost a přiměřeně také její hranici, např. okrajové části okolních přilehlých zahrad, polí či veřejných komunikací (tedy místo, odkud vychází útok na chráněné zájmy).
Pořizování záznamů mimo vlastní soukromý pozemek, resp. na jeho hranici, by se mělo dít pouze v závažných případech a v minimální nezbytné míře, zcela jistě bez rozsáhlých záznamů veřejných komunikací či záběru okolních domů (zvláště oken obydlí, vstupů do domů, bazénů apod.).
Výše uvedené případy přiměřené ochrany majetku a osob jsou povolenou výjimkou ze zákonné zásady, že bez svolení člověka nelze pořizovat zvukový nebo obrazový záznam.
Jak se mohu bránit?
Používá-li soused kameru nevhodně, dopouští se přestupku proti občanskému soužití. Nepatřičné jednání souseda je proto třeba oznámit příslušné obci a mělo by být projednáno tzv. komisí k projednání přestupků.
Chcete-li dosáhnout rychlé změny chování souseda, příp. okamžitého odstranění kamery, obraťte se s návrhem požadovaného opatření na soud, pokud se se sousedem nelze dohodnout. Na soud se musíte také obrátit, cítíte-li se vážně dotčeni nebo poškozeni provozováním kamery, které vnímáte jako nevhodné, jako nátlak či útisk a za to požadujete odškodnění či jiné zadostiučinění.
No, je to tak čtrnáct dní, co přišla kriminálka somrovat záznamy z mých kamer, co zabírají ulici a sousedovic domy (byly tu nějaké čornuté katy a jedno celé auto. Když jsem jim řekl, že neukládám záznam, bo GDPR, použili slovník neslučitelný s jejich prací.... Znělo to jako "zas...é GDPR". Potom mi řekli, že GDPR by řešili, jen pokud by si stěžoval soused a to tak, že neradi. Soused byl na místě a řekl, že by si stěžoval jen v případě, že by se něco stalo a já ty záznamy neměl. Potom jsme zjistili, že v těch kamerách jsou karty (což jsem nevěděl
) a záznam drbanů dostali. Neoficiálně, pouze pro jejich potřebu... Dnes máme pod kamerama celou ulici, pořídil jsem je všem kolem. V dnešní době buďte ráda, že máte majetek pod kontrolou.
No nejprve bych podal stížnost na obci, on by začal tvrdit že nic nenahrává, že to je kamera bez záznamu, případně že s namířená úplně někde jinde...
No skvěle tak bych poté vypálil jste vzduchovky a hned by se vidělo, jestli to bude na záznamu a nebo ... ) asi úplně super by bylo to vystřelit v noci
Každopádně by se to muselo udělat nějak šikovně, protože kdyby byl důkaz, že mu střílíš do oken, no tak nevím nevím ) jestli náhodou už to není trestný čin a ta kamera jen přestupek? Asi by to chtělo použít Airsoft
Mne s cvaknutím vyfotí kukátko ve dveřích sousedního bytu kdykoliv jdu domů. Když odmykám déle, cvakne několikrát. Zatím jsem to neřešila, sousedi jsou slušní hudebníci a mají doma drahé hudební nástroje. Po záhadném zmizení houslí v ceně vozu, to nainstalovali. Tak jsem se smířila s tím, že budu na fotkách. Ostatně hlídají i moji maličkost.
A to vám vadí? Mně kdyby někdo hlídal pozemek a dům jeho zařízením, tak bych mu přispěl na provoz.
Problém je že tihle provozovatelé, když dojde na lámání chleba, tak řeknou, že zařízení bylo rozbité a nic (ve tvůj prospěch ) nenahrálo...
JJ. Tady přes jeden barák má taky kamery, sousedovi to zabírá pozomek a ten je rád. A to že ho někdo na něm vidí.. V dnešní době, ani nevíte co o vás všude díky sledování vědí a bu řešit p...u.
Nedělám nic, co by sousedé neměli vědět a co také nevědí. Vzájemně o sobě víme mnohem důvěrnější věci než to, co by se dalo vykoukat z kamer. Sousedskou pozornost považuji za zvýšení bezpečnosti i bez kamer. Už se i několikrát se stalo, že se vyplatila. Kdyby mi někdo hlídal i stranu plotu z ulice, budu rád. Ani okrajově nechápu, jak to někomu může vadit.
Taky si jí budu pořizovat, serou mě ukrajinci ubytovaný u souseda naproti, dělají bordel a motají se nám kolem aut, hlavně v noci.
Je to mrzuté, ale někdy to může být prospěšné.
Náš soused vedle na chalupě má také kameru, která zabírá mj. také náš vjezd a část zahrady. Zpočátku jsme z toho také nebyli nadšení, ale potom nám soused pod námi volal, že před naší chalupou stojí auto a někdo nám chodí po zahradě.
Hned jsme volali sousedovi od vedle, zda tam auto a pohyb vidí, což vyloučil. Bohužel sousedovi pod námi hráblo a kamera nám tak ušetřila zbytečný výjezd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.