Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dcera si bez dovolení vzala u otce telefon

Od: vercah odpovědí: 21 změna:
Dobrý den,
Je to celkem nedávno co jsem i dcery našla druhý telefon. O tomto telefonu jsem já ani partner nevěděli a schovávala ho přede mnou. Dcera má svůj telefon na kterém má povolené 4 hodiny za den a o vikendu si mohla být na telefonu bez časového omezení. Jen pro upřesnění dceři je 11 let a myslím si že by stále ještě měla mít telefon pod dohledem. A díky aplikaci se mi daří dohlížet na to aby se nedívala na nevhodné stránky a aplikace.
Ve zkratce prostě vzala bez dovolení starý telefon od jejího otce a vzala si ho ke mě domů. Otec ani já jsme to nevěděli a pak jsem prostě našla cizí telefon u nás doma. Dcery jsem se ptala čí to je a přiznala že ho vzala otci. Moje reakce možná byla nepřiměřená má zákaz na mobil, televizi a nesmí za kamarády. Upřímně já se s tím nemůžu srovnat že moje dcera krade a lze nám kuli každé blbosti. Přitom za pravdu nikdy nebyla potrestána a já už nevím co s ní mám dělat. Pořád jsem k ní odměřená a dávám jí to stále dost sežrat. No a její otec ten toto neřeší. Řekl že ji mám v péči já takže je to moje selhání. Prosím o radu co s tím mám dělat a jak se mám dál k dceři chovat? Mám dělat že se nic neděje? Nebo ji mám dál trestat?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

10x

Než mlčet a dělat dusno, udělat si na ni čas, třeba výlet, sednout si s ní a popovídat. Vysvětlovat, kde jsou hranice, co je fér a co za hranou. Prostě komunikovat. Měla by vědět, že ji máte ráda a že Vám na ní záleží, ale že teď něco provedla, co se prostě nedělá. Neříkat, že je špatná, ale něco udělala špatně. Jak to zaseknete, přestane s Vámi mluvit a je po důvěře. Ona pak bude hledat oporu v pochybných kamarádkách a bude zatloukat o to víc.. To lhaní má více důvodů, třeba aby pro okolí víc znamenala, upozornila na sebe, neboť je možná hodně ctižádostivá, nebo nesouhlasí se situací, se vztahy v rodině. Někdy zase bylo děcko dříve chváleno a teď kvůli rozchodu rodičů se na něj jaksi zapomnělo. Začíná žít ve svém světě a jako lež jí to zase tak nepřipadá. Ani ten "vypůjčený" mobil. Existuje dokonce studie, která potvrzuje, že více lžou velmi inteligentní děti. Manévrují, co a jak je pro ně výhodnější. Vaše selhání to zase tak úplně není, pokud má jeho geny a byl s ní v jejím předškolním věku, tak se na ní podepsal. Spíš byste měli působit oba jednotně. Apelujte na něj, ať jedná rozumně a dospěle a nepodráží Vás. Jde o děcko. On Vás takhle shazuje před dcerou, dělá se sám lepší a Vy ta neschopná, což není pro dceru zrovna vzor férového jednání.

10.04.23 07:14

*palec2*

vercah
hodnocení

S otcem nežijeme od 4 let dcery. Asi půl roku to bylo tak že pokaždé brečela když k němu měla jít. Tak jsem se s ním snažila domluvit že by si ji ze začátku bral jen třeba na hřiště a zase by ji vrátil aby si malá prostě zvykla. No to byl problém protože bych ho prý okradla o jeho čas s dcerou... Takže na to vůbec nepřistoupil a násilím ji odváděl pryč. Já na to reagovala tak že jsem mu ji přestala dávat úplně a on mě dál k soudu i když o tom co se děje věděla sociální pracovnice tak nepomohla neměla na něj páky. A soud se vyjádřil jasně. On je otec má práva a já mu jeho práva nesmím upírat. A to že tam dcera nechce to že on neplní své povinnosti to nikoho nezajímalo a prostě dcera tam musí. S partner se kterým žijeme 6 let tak ji nahrazuje tátu a dcera ho tak i vnímá. Dost jsme spolu o tom mluvily a tohle je v pohodě. No i o tom telefonu jsem se s ní snažila mluvit, ale nevím zda to mělo nějaký účinek. Samosebou moje první reakce byla hodně zlá. Dokonce chápu i důvod proc to udělala. Prostě měla mobil bez dozoru. Pravdou je že otec se přiznal že jí ho jednou půjčil když u něj byla. Jestli i tam byla chyba že ho měla dovolený...A tam si ho prostě jednou vzala i k nám domů. No a na toto konto byla obviněna že si vzala nějaké peníze u otcovi tety. Teď se to s ní veze. Nechci aby ji nikdo nevěřil. U mě ztratila též důvěru a dlouho ji bude zase budovat...
dcera

Jedenáctileté dítě z nefunkční rodiny, které vychovává zjevně příšerná matka, která vůbec neví, jak s dítětem zacházet, dělá si s ex naschvály a má požadavky na vlastní dceru, jako kdyby ona byla ten ex. Chudák malá.

runner2
Jedenáctileté dítě přeci nemůžete odepsat s tim, že ztratilo Vaši důvěru. To je nejlepší cesta k tomu ji ztratit. Dobře to píše liska5, řešení je s ní více komunikovat, trávit společně čas a posilovat tak její důvěru směrem k Vám.

hodnocení

5x

Upřímně lituji děti, které utíkají od reálného života k virtuálnímu. Rodiče, kteří nejsou schopní udržet rodinu do dospělosti dětí, by měli odvádět trojnásobnou daň z příjmů.

vercah
hodnocení

No hezký pěkně. Takže podle vás bych měla platit větší daně protože jsem utekla od chlapa který měl milenky a když jsem řekla že se mi to nelíbí tak jsem za to byla zbitá. S takovým člověkem jsem měla zůstat podle vás do dospělosti své dcery kdy jsme se jen hádali. Na výlety jsme nejezdili protože jeho výlet znamenal do vedlejší vesnice dojet vlakem a tam zajít do hospody. A podle vás jsem s ním měla zůstat! Bohužel dcera k otci musí protože si to vyžádal soudně a soudkyně konstatovala že i špatný vliv rodiče je správný pro mentální vývoj dítěte a teď mi řekněte jak ji mám pomoct. Porušit soudní rozhodnutí a nedávat mu ji? Nebo se mám po sedmi letech vrátit k otci sve dcery rozvrátitu nový vztah, zničit můj vztah s partnerem abych zase se s otcem dcery jen hádala atd.? Opravdu? Já požádala o radu co mám dělat když si dcera bez dovolení a vědomí majitele vzala jeho telefon a ne to že mám platit větší daně. A upřímně potrestána jsem dost. A jednou za 14 dní za moji blbost platí má dcera a není den abych já toho nelitovala a nechtěla to změnit, ale nemůžu. A když nevíte celý příběh tak laskavě neházejte všechny do jednoho pytle!
Když nechápete fakt, že je to její biologický otec, tak je každá rada drahá. Toho žádný jiný váš nový chlap nenahradí a vůbec bych se nedivil, kdyby se k němu v 18ti nastěhovala ,aby měla od vás klid. Možná ani ten tel neukradla, ale bála se vám říct pravdu, aby jste mu nenadávala, tak to raději vzala na sebe, protože už vás zná a děti v 11ti už dávno mají rozum a bohužel i paměť. Jestli měl nebo neměl milenky v tom vůbec nehraje roli, je to pořád její otec. A teď se můžeme bavit dál, co bylo dřív - slepice nebo vejce (milenka).

smode2
hodnocení

4x
Nechte to dítě napokoji a buďte ráda, že se s Vámi vůbec baví. To Vám nestačí, že jste jí zničila s otcem rodinu? Je odsouzena být velmi neúspěšná a zoufalá v celém dalším zbývajícím životě. Takhle to mají všechny děti z neúplných rodin. To je čistá statistika. Snažte se jí to co nejvíce ulehčit. Tuto prkotinu s ní vůbec neřešte.

Přesně tak!

runner2
hodnocení

3x
Já mám jen poznámku možná mimo téma. Píšete, že má dcera limit 4h na telefonu denně ve všední den a neomezeně o vikendu. V 11ti letech. Mě to přijde hodně, já jsem tento limit u našich dětí nastavil na 1h denně a o víkendu na 2h. Zbytek kroužky, učení, práce doma.

hodnocení

3x

@vercah - Řekl že ji mám v péči já takže je to moje selhání. Prosím o radu co s tím mám dělat a jak se mám dál k dceři chovat?
S dcerou, jak píší ostatní rádcové, promluvit o tom, že i když je to "v rodině" jedná se o krádež. Ale měla by sama dojít k tomu, že si nemůže vzít všechno co se jí zrovna zalíbí - no a pak jí odpusťte s tím, že za (nedejbože) podobný další přešlap bude trest tvrdší.

Panu otci suše sdělte, že podle

OZ § 865

(1) Rodičovská odpovědnost náleží stejně oběma rodičům. Má ji každý rodič, ledaže jí byl zbaven.

a jeho laxní přístup k výchově dcery může vést i k tomu, že požádáte o úpravu styku.

sasa*
hodnocení

2x

Proč paní tazatelka hází špínu na manžela. Ve výchově potřebuje poradit směrem k holčičce. Zanedbaná výchova dcery

a teď se asi ospravedlňuje, že jí přerůstá přes hlavu? Proč nám píše o manželovi, že jí bil? To s dcerou má jen paralelní souběh.

Otázka na konci jak se mám k dceři chovat? No jak píší další přiblížit se k dceři a ne jí vysvětlovat jako nám, že její otec je takový a makový. V jejích letech jí to fakt nezajímá. Proto hledá únik jinde - i když blbě.

vercah

Děkuji všem za cenné názory. Teď již vím s naprostou přesností, že jsem špatná matka co zanedbává svou dceru, že jsem špatná partnerka, která radši uteče než se nechá ponižovat. Ted už vím že jsem měla s otcem dcery zůstat a že bylo v pořádku že viděla jak její otec mlátí její matku. Že bylo v pořádku že v záchvatu zuřivosti sáhl i na dceru a dal jí tak do hlavičky tak že upadla. Teď už vím že je to v naprostém pořádku a tyto svoje osobní výčitky, že jsem to dovolila naprosto zmizí, protože podle vás je to v pořádku a dceru to nijak vlasně ani nezásáhlo. To že jsem se snažíla omluvit svůj útěk od otce a omluvit své chování a že si stále nemyslím, že dcera podle vás žije v převrácené rodině a že bych měla platít třikrát takové daně z příjmu tak za to se omluvat nebudu. Ano podle vás zanedbávám svou dceru a ta mi teď přerustá přes hlavu, tak píšu sem.

Chtěla jsem radu a tu jsem dostala ve věcných odpovědích. Teď chápu, že otec dcery je ten nejlepší chlap kterého jsem kdy mohla potkat a je naprosto perfektní a já hloupá jsem utekla a rozvrátila rodinu. Ano jsem špatná a za mou špatnost platí má dcera. Špínu házím jen na otce a já naprosto dokonalá za nic nemůžu. Děkuji za názor. Ale když si můj původní text přečtete pořádně tak o otci tam jen zmínka, že mě nepotpoří v mém postoji k situaci co nastala. A přesto já jsem ve vašich očích ta špatná co může za vše. Vždy jsem si myslela že ve vztahu a ve výchově jsou dva a ne jen matka nebo otec. Vidím že je tomu naprosto jinak. Na otce se nesmí ani křivě podívat protože chudák za nic nemůže.

Přestože, s dcerou trávím všechen můj volný čas což je když příjdu z práce domu. Že jezdíme na výlety a dovolené, že vždy když byl nějaký problém tak jsem při ní stála a byla pro ní oporou, že vždy když něco neví tak jde za mnou. Že jsme spolu vždy měly hezký vztah a že ví že jsem tu vždy pro ní. Tak protože teď udělala něco co mě dost překvapilo a hodně osobně zasáhlo a ano vidím to jako mé selhání, tak jsem já ta špatná. Pro jisté osoby tady, nemyslím si že je špatná má dcera. Upřímně jsem doufala, že tu najdu osobu co s tím má podobnou zkušenost a bude ochotná napsat radu jak se zachovat. To že jste tady ze mě udělali špatnou matku co se nestará o sou dceru a že je dcera podle vás zanedbaná v péči tak to jsem teda nečekala že se dozvím, ale každý názor cenný názor.

No a na konec je mi jedno co si tady o mě myslíte. Ať jsem ve vašich očích špatná matka nebo ne, tak stále si myslím, že moje dcera má vše co potřebuje včetně mé lásky a pozornosti a jediné co si s této plodné dizkuze odnáším je, že si už nemyslím, že měla málo času na telefonu, že když s ní budu mluvit tak to snad pomůže a že tyto dizkuze málo kdy přinesou věcný názor a dobrou radu.

Děkuji všem co napsali odpověď a přeji hezké Velikonoce.

p23®

Dobrý den.

Každý tady napsal svůj názor, jak to cítí. Nikdo Vám nechce ublížit, jen jsme zde vypsali své pocity a rady. Buďte ráda, že se tady můžeme svobodně vyjádřit.

Každá matka chce být dobrou matkou. Jistě máte velice ráda svou dceru a dáváte ji podporu. V životě je to někdy velice složité. Tak už to neřešte a dcerce odpusťtě. Jistě tím nechtěla nikomu ublížit.

Mějte se krásně.

Přeji krásné Velikonoce.

hodnocení

2x

Kolikrát si říkám,proč děti utíkají z domu, na vašem případu jsem dost pochopila. Pokud dítě nemá důvěru k rodičům,ti nejsou schopni pochopit, že v 11 letech je to dítě,které potřebuje hodně lásky, ale ne opičí, dítě potřebuje i nějaké mantinely,které jste zřejmě nastavila,ale podle vašeho popisu mi tam chybí takové to povídání, svěřování, vysvětlení. Já osobně bych si s dcerkou sedla, třeba i večer k posteli a ptala se,. Není řešení dítě hned odepsat, jde hlavně o ně.

hodnocení

1x

Žije v rozvrácené rodině. Záleží, jak se zachová její otec. Partner nehraje až tak roli. Pokud s bývalím nebudete mít stejný metr, tak Vás dcera pošle někam. Časem určitě, pokud né hned.

p23®
hodnocení

1x

Určitě si s ní v klidu popovídat. Myslím, že zákazem a svou odměřeností nic nevyřešíte, akorát se bude vše protahovat. Popovídat si, uzavřít to a jet dál. Přece ji máte ráda.

Je ji 11 let a už má takové problémy. Pokud je rozvrácená rodina, pak je to pro všechny velice těžké, hlavně pro děti.

nov
hodnocení

1x

I dospělí lidé dělají chyby, natož dítě. Potrestaná už byla, tak jí odpusťte a mějte ji ráda jako předtím. Však ona jistě pochopila, že udělala co neměla. *houpy*

Hlavně nemlčte, jak tu bylo napsáno. Je lépe si vše vyříkat a pak jít od toho než dělat uražené a nemluvit. Já su stará baba a doteď je pro mě hrozné, jak s u nás doma vše řešilo tím, že bylo uražené ticho.

hodnocení

0x

Dcera to nepovažuje za krádež, prostě "ulovila" telefon, který asi otec nepoužíval a ona využila příležitosti. Neustále lže? A proč lže? Možná více direktiv a zákazů, zkuste to s ní kamarádsky aby k vám měla větší důvěru. Děti nelžou, děti si vymýšlejí, někdy jsou nuceny kličkovat. No, v 11 letech to už může být jinak, neznám poměry u vás, neznám dceru, a ono se to dobře povídá, když člověk neví. Ale trochu pravdy možná mám. Začnete být drábem a pak se s dcerou už budete jen vzdalovat. Zdravím Vás, a buďte na ni hodná, potřebuje občas i pohlazení. A Vy určitě taky, Věrčo!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]