Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se dělá na ortě?

Od: pansvacinka® odpovědí: 17 změna:

Luštím teď křížovku a důlní pracoviště mi vyšlo "ort". Google k tomu nic moc neříká.

Takže ti "ortmani" nějak těžili uhlí, s něčím jezdili nebo co se konkrétně dělalo na ortu(tě)?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Normální předek v dole. Tam havíř se sbíječkou težil uhlí. Či cokoliv jiného, třeba uran.

hodnocení

6x

Ort je to místo, kde první člověk kope do země, do skály a začíná dělat tunel. Tedy to, co je tunel, to je nějaká hornina, která se vyváží nahoru a pro kterou se to všechno dělá. V Ostravě je to uhlí. Robota na předku, na ortu, byla nejtěžší. Teď už to dělají stroje a chlapi se zbíječkami. Dříve chlapi s kilofami něco jako krumpáč, posunovali pracoviště po centimetrech kupředu. Většinou vleže. Ti za ním odebírali, co on narubal. A ti další stavěli podpěry, výdřevu, aby jim to nespadlo na hlavu. Stryk pravil, že rubali v mocnosti 60cm, tedy ve výšce stropu 60cm, vleže, kahanem svítili, kilofem odkopali, lopatou vybrali. Chlapi mívali odřená záda a v jizvách zarostlé uhlí. Zdá se to nepravděpodobné, že? *alene* Tohle dělal i můj ex, sice s VŠB, ale "Já su haviř a kdo je vic", bylo něco, aby dokázal, že dovede též. Nejen to, ale sounáležitost s chlapama, haviřama, to bylo to, proč byli tak hrdí.

Byli jsme s manželem na prohlídce dolu Michal. Úžasná technická památka. Dověděli jsme se mimo jiné, že se rubalo tam, kde bylo co, když byla mocnost aspoň 40 cm, a to proto, aby se tam vešel chlap. Dodnes jsem to nezapomněla, je to příšerná představa (pro mě klaustrofobika). Aby se tam vešel chlap. Strašné.

hodnocení

6x

Ort (německy místo) – v hornické hantýrce pracoviště v dole, kde se rubá uhlí. Omlouvám se, ale co napsali babkazov, jenyk, jedubabicka i diesel je trochu úsměvné, ale respektuji, že o hornictví nic nevědí a je to jejich představa. Čelba, to je čelo ražené důlní chodby, kterých navíc je více druhů. Ale tam se uhlí nerube, uhlí se rube v rubání /porubu/, a to není chodba. Takže, ort je místo v rubání. Z doby, kdy v rubání pracovalo několik dvojic havířů, každá dvojice samostatně, vždy jeden se sbíječkou a druhý s lopatou. Dnes už vlastně ani to ne, při dnešní mechanizaci. Ale to by chtělo další vysvětlování.

jak, máte pravdu ve všem. *hej**palec*

Nijak si nefandím, babi, ale v tomhle pravdu mám, 30 roků jsem tam byl. Zdravím Vás!

@jak123 - o hornictví nic nevědí a je to jejich představa

jedubabicka čerpala od pramene Práce na čelbě v /...

hodnocení

3x

Práce na čelbě v dolech OKD

Co se dělá na ortě?

k2
hodnocení

0x
hodnocení

znovu pro k2: co se konkrétně dělalo na ortu(tě)?

Ort -čelo ražba co jiného? Kutalo se tam a kutá uhlo dnes asi stroje.

hodnocení

@diesel: však dyť jo.

Ale ten jeho odkaz je zcela nicneříkající. Jen že ort je důlní pracoviště. Já prostě v dole v životě nebyl, myslel jsem, že když je to takový zvláštní název, tak třeba tam dělali nějací ortopedi nebo tak *nevi*

Tady zase někdo chytračí ono když nevím tak zkusím googlit a pak když to nejde, pak teprve dotaz a za zodpovězení případně poděkuji.

hodnocení

Jo táááááááák .. @diesel alias "k2" *haha*

A psal jsem hned v úvodu, že vyhledat pomocí g. jsem se to pokoušel sám.

zase vedle jak ta jedle -každý jsme jiná osoba!

Jinak google mi toto našel za 2?3 sekundy!raději se p.Svačinko neztrapňuj!

hodnocení

Jo? odkaz!

ml
hodnocení

0x

Je to jedno z těch slov, co vnímám jako že existijou jen v křížovkách. Je to tam dost časté. Jsou to takové ty dvojce, co člověk díky luštění křížovek zná a nepřemejšlí o významu (jako papoušek ara nebo arara; korálový ostrov - atol; strnutí šíje - tetanus; mys - kap; touš - puk ...). Ale je dobré se nad tím občas zamyslet. Třeba když jsem v itálii četl něco jako alemagne, hned jsem si vzpoměl na pragermány (alemany) taky v křížovkách oblíbené a vytušil jsem že se jedná o němce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]