Jsem zmatený. Chtěl bych koupit protiinflacni dluhopisy ,ne firemní, státní jen. Ty jdou zakoupit i České spořitelny kdykoliv nebo jen v určitě době?Na nějakých strankach jsem našel,že je vše už zadané i pro rok 2023. Můžete mi prosím to vysvětlit. Jak postupovat? Vím,te výnos je malý,ale je mi 70 let a akcie už nechci. Diky moc.
To už jste bohužel trochu zaspal, státní protiinflační dluhopisy šli naposledy koupit na konci roku 2021. A jestli se vám zdá výnos za rok 2022 17,49% malý tak nevím...
kontrakce
Výnos za rok 2022 byl 15,1 %. Nikoliv 17 %.
lojza
K datu 1. 4. 2023 proběhne reinvestice výnosu PROTI-INFLAČNÍHO státního dluhopisu České republiky, 2021–2027, CPI %, (ISIN CZ0001006142) za výnosové období 1. 4. 2022 – 1. 4. 2023. Výnos obdrží osoba, která je vlastníkem dluhopisů k datu 2. 3. 2023. Výnos dluhopisu činí 17,49599 % p. a.
lojza
K datu 1. 4. 2023 proběhne reinvestice výnosu PROTI-INFLAČNÍHO státního dluhopisu České republiky, 2021–2027, CPI %, (ISIN CZ0001006142) za výnosové období 1. 4. 2022 – 1. 4. 2023. Výnos obdrží osoba, která je vlastníkem dluhopisů k datu 2. 3. 2023. Výnos dluhopisu činí 17,49599 % p. a. A i kdyby to bylo těch 15 tak bych to rozhodně nenazýval "málo"
kontrakce
Je to období od dubna 2022 do dubna 2023. To není rok 2022.
aja
Ono i záleží jestli je koupil v roce 21, vy pak jsou osvobozeny od daně, u těch starších je daň 15%, ale prémie 0,5%
každopádně už nejdou zakoupit od státu, protože v posledním roce 21 se jich prodalo více, než kolik jich do té doby bylo aktivních v oběhu.
Každopádně nic nebrání zájemci si je koupit sekundárně, od držitele - najdi si někoho, kdo bude ochoten je prodat
lojza
Ajo máte to trochu popletené. Ty dluhopisy už nejdou koupit jednoduše proto, protože stát rozhodl že žádná další emise už nebude a ne kvůli tomu kolik se jich prodalo nebo neprodalo v roce 2021. A proč by to někdo prodával nějakýmu Pepíkovi, když může požádat o předčasné splacení stát za určitých stanovených podmínek a na jistotu.
Jsi zmatený. V 70 letech začni ty peníze rychle utrácet, ať si ještě užiješ. Hoď si to na spořící účet 6%
pokud se dožiješ 80 let, tak každý rok vyber 11% a ty rozfofruj...
Pokud bys měl kapitálu daleko více, tak existuje metoda, každý rok u trati 4% a máš nekonečnou rentu která ti neubývá.
kveta1
Rada dobrá, ale nemusí pomoci. Co když není chudák? K posledním kulatinám si pořídil novou X5, domek má vyšperkovaný, letní Turecko a zimní Thajsko mu z cestování stačí, protože nerad lítá, nelyžuje, holky ho už nebaví, obědvat každý den v Kempinském také přestane bavit, domek v Portugalsku nebo na Tenerife nechce, atd. To se řekne rozfofruj, ale za co? Takových důchodců znám několik.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.