Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výživné na děti i na manželku?

Od: rendule38 odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,měla bych na Vás dotaz,týkající se výživného na dvě děti ve věku 12 a 9 let. Budu se rozvádět,manžel mi navrhuje platit na obě děti 6000 (3000 na jedno). Při jeho čistém příjmu 16000+6000 renta (renta se také počítá do příjmů?) se chci zeptat, zda bych mohla soudně požadovat vyšší částku výživného na děti? Jestli je to vůbec reálné, aby třeba nedošlo k tomu,že by mi ještě soudně dali méně než 3000/dítě...Po rozhovoru s manželem že by částka výživného by mohla být vyšší, tak samozřejmě nesouhlasil a také vyhrožoval... Chci se zeptat, zda je schváleno,že by se rodič podílel na výživné v určité procentní sazbě ze své mzdy? Ještě dotaz na výživné manželky... Já mám čistý měsíční příjem 11 500 Kč, je reálné si podat žádost o platbu výživného na manželku? Náklady spojené s bydlením platíme na půl,finanční pomoc by mi určitě přišla vhod. Vzhledem také ke sportovním aktivitám dětí.Jsem zaměstnaná, tyto platby by manžel platil i po rozvodu? Děkuji mnohokráte za odpověď.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den, procentuálně není nic výživné nikde v zákoně ustanoveno. Zatím. Soudy to posuzují individuálně. Zatím. Víte, normální by bylo, že by i po rozvodu otec dětem kromě výživného přispíval na jejich mimoškolní aktivity, vzal je na dovolenou apod. Ale věřte, že tomu v mnohým případech tak není. Po rozvodu jakoby se najednou z vlastních dětí staly děti cizí a otcové většinou pak platí jen to, co musejí, jelikož je to stanoveno soudem. Jako je možné, že soud Vám může stanovit i výživné menší, než si vy určíte. Ale to musíte do té žádosti (návrhu) prostě přesně uvést. Buďte ráda, že Vám chce budouci ex-manžel platit těch 6 tisíc. Co by za to některé matky daly.

doplněno 02.09.10 10:07:

... se mi tam vloudila chybička ... viz první věta: procentuálně stanovené výživné zatím nikde v zákoně uvedeno není.

marenka*
hodnocení

1x

Zažádat o platbu výživného na manželku můžete, ale myslím si, že neuspějete. Vždyť máte výdělek 11 500,- měsíčně, tak vás patrně nikdo jako člověka, který potřebuje výživné, posuzovat nebude. Jinak procentní sazbu na alimenty navrhovali myslím 20 % z platu, což by pro vás znamenalo propad dolů, než nahoru. Nevím, ale myslím si, že návrh manžela je slušný. Vám nebude stačit 17 500,- měsíčně? *sok*

doplněno 02.09.10 10:10:

Ještě jsem chtěla dodat. Nevím, jak to u Vás doma je, ale zdá se mi, že tím, že manžel přispívá polovinou na náklady spojené s bydlením, tím, že Vám navrhnul pěkné alimenty, tak žádný sobec nebude. Dokonce se mi i zdá, že kdybyste později chtěla pro dítě třeba příspěvek na nové kolo, tak vám ho manžel dá. Vy se snažíte získat co nejvíc, ale aby se pak manžel nezatvrdil. Víte co se říká?

Kdo chce víc, nemá nic.

rendule38
hodnocení

Díky za odpvoěď, máte pravdu,že to tak vypadá že manžel není žádný sobec...ale pokud chci aby přispěl na školní výdaje, popř. sportovní vybavení pro syna...jeho odpověď zní: vždyť ti platím a dávám ti dost...To hlavně zdůrazňuje před dětma. Tak jak můžu čekat,že v budoucnu bude přispívat? A co se týká výživného na manželku,nemyslela jsem tím,že si nemohu vydělat, ale spíš, že on je ten,který rodinu rozvrátil,našel si milenku ... četla jsem (i radila mi to jedna známá) že se nejedná o výživné že bych nemohla vydělátávat,pracovat..ale jde o to,že se mi snížila životní úroveň,tím, že společně nehospodaříme. (jeho příjem 22 tis (po odečtení výživného 6 000 je to pořád 16 000 Kč).. V porovnání smým příjmem je pořád rozdíl... Alespoň 2 000 by mohl přispívat na manžellku. (alespoň bych měla pár korun,která bych odložila na studium dětí..)

abdul*

no jo paní, cizí peníze vám počítat jdou. Nezapomeńte ale, že vy máte dalších 1300,- Kč přídavky na děti a dalších 1800,-Kč slevu na dani. Což dělá další téměř 3000,- Kč k výživnému a vašemu příjmu, dál platíte pouze polovinu nákladů na bydlení atd.

A prosím vás neoperujte tím, že se vám snížila životní úroveň.Především jde snad o děti a ne o vás.

rendule38

přídavky na děti bohužel neberu, z důvodu toho,že se manžel posuzuje dle trvalého bydliště jako posuzovaná osoba...

eulalie*

Samozřejmě, že o výživné na sebe můžete soud požádat. Je na jeho zvážení, jestli Vám to schválí. Do buducna ale počítejte s tím, co jsem již jednou psala - otcové se ve většině případů po rozvodu otočí k vlastním dětem zády a berou jako splnění své morální povinnosti, že platí to soudem stanovené výživné. Navíc po třech letech od rozhodnutí o výživném máte nárok na požádání o zvýšení výživného. No po třech letech - spíš se to bere tak, když dojde k určitým změnám v životě dětí - jdou např. na střední školu, apod. Výživné se může pak žádat až 3 roky zpětně.

lidka*
hodnocení

1x

Mně osobně se zdá částka výživného pro začátek přiměřená. Co by bylo pro mne důležité, aby částka výživného nepokazila vzájemné vztahy, co se týče péče o děti a financování jejich potřeb. Soudní jednání tyto vztahy prakticky vždycky zhorší a to není dobré především pro děti. Dohoda by byla pro mne zásadní, pokud je alespoň trochu reálná a oboustranně přijatelná. Do příjmů se počítají veškeré příjmy. Nezdá se mi, že byste měla nárok na výživné pro sebe, pokud jste výdělečně činná. Za minulé vlády byly vydány tabulky s doporučenou výší výživného. Ale soudy nejsou povinny se jimi striktně řídit a stanovení výše výživného je pouze v jejich kompetenci. Výše výživného by i po rozvodu zůstala na stejné úrovni, pokud se nedohodnete jinak a nebo se nezmění příjmy rodičů. Potom můžete uzavřít dohodu novou a nebo požádat soud o změnu. Vždyť součástí dohody může být i ujednání, že na mimořádných výdajích dětí se budete podílet ještě mimo dohodnuté výživné.
doplněno 02.09.10 10:28: Výše výživného je stanovena jako procentuálního rozmezí z měsíčního čistého příjmu povinného rodiče. Oproti původnímu návrhu došlo, na základě zaslaných připomínek, k navýšení hodnot procentuálního rozmezí. Jednotlivé věkové kategorie zůstaly nezměněny.

Kategorie Věk dítěte Procentuální rozmezí
1. 0 - 5 let 11 _ 15 %
2. 6 - 9 let 13 _ 17 %
3. 10 - 14 let 15 _ 19 %
4. 15 - 17 let 16 _ 22 %
5. 18 a více let 19 _ 25 %
Zdroj: profipravo.cz/...

myse*
hodnocení

1x

Tak úplně moc vás nechápu... Proč by měl platit po rozvodu manžel polovinu nákladů na bydlení? ledaže by bydlel s vámi a to asi nebydlí... Takže s tím bych moc nepočítala a ještě se budete muset vypořádat s majetkem = bytem. Abyste ho nemusela vyplácet, pokud tam budete chtít zůstat...

Výživné 6000 na dvě děti je moc pěkné, nevím co se vám nelíbí. Nechala bych si u soudu schválit dohodu o výši, nepokoušela bych to. Povinnost platit cokoli nad rámec výživného nemá, může příspívat, ale nemusí. Bohužel.

Ještě můžete mít děti ve střídavé péči, pak se alimenty neplatí ale všechno jde napůl...

je to jenom na vás. Já bych byla spokojená - lepší vrabec v hrstí...

rendule38

Máte asi pravdu,výživné bude v přiměřené výši, jak tady pročítám ty příspěvky...Ale další věc bude vÿpořádání majetku (rodinného domu v SJM),který jsme si společně postavili...Právě toto je kámen všeho...Někdy je lepší nemít nic! Jak mu to vyhovuje přespí nebo stráví víkend u milenky, pak se objeví doma, třeba když potřebuje přespat mezi nočními,nebo po návštěvě hospody...Zdůvodňuje to tím, že to je jeho majetek a že ho prostě nevyhodím...Jako důvod návštěvy uvádí¨, že jezdí za dětma! Je pravda,že někdy s nima promluví pár slov, podívá se do pokojíků...Ale tento život mu maximálně vyhovuje, což mně velice vytáčí! Přijde si prostě jako geroj, že nic neudělal, prostě jen ode mne odešel...Takovéhle soužití prostě nejde. Možná tím výživným by to byl určitá forma satisfakce (snížení mé životní úrovně apod...). Prej nás v domě nechá s dětmi bydlet, ale že tady může kdykoliv přijít...že s tím nic neudělám... Tak mi řekněte jaký to je život,žádné soukromí, akorát přijde provokovat blbýma kecama...Díky za všechny odpovědi...

marenka*

To bych vyřešila jednoduše. Našla bych si zatím podnájem a z domu bych se nechala vyplatit. Za ty peníze si pak můžete koupit vlastní byt. Já vím, že Vám bude připadat, že to je zbabělé, vyklízet pole, ale já mám radši klid. *nevi*

chelsi*
hodnocení

1x

Ani nevíte, jak se máte ještě dobře. ;) I když si říkáte, že asi ne. Musíte se trochu omezit no, vždyť jsou lidé, kteří jsou na tom mnohem hůře. Ani nebudu psát, kolik platil ještě nedávno na mou kámošku její táta. Podnikatel, který si vydělá víc než dost, jezdí si tu audinou a kdo ví, co všechno a její mamka si o takových alimentech mohla nechat zdát, až soud mu nařídil větší výživný a ani to ty 3000,- nejsou! (Jelikož to je podnikatel a jeho příjmy jsou každý měsíc různé, tak si uvedl tu nejmenší částku...) Buďte ráda a podívejte se, co zbyde Vašemu ex manželoj ;) Nemyslíte, že platí už tak dost? Myslím, že je lepší s ex vycházet ještě jakš takš po dobrým a bude platit, naž aby Vám pak řekl, ať si poradíte sama, že Vám na kolo pro děti nepřidá a je to... Rozmyslete si to, nebo takhle - kolik by podle Vás měl platit, aby Vám to stačilo? *sok*

doplněno 02.09.10 17:44:

Pardon, nevšimla jsem si, že se teprva budete rozvádět ;)

rendule38

jak už jsem před chvíli psala "myse" vím,že jsou mnohé matky na tom hůř. Možná to chce víc času, abych se se vším vyrovnala. Taky ještě máme před rozvodem. Chceme si spolu sepsat dohodu o výživném, návštěvách otce. Můžu se zeptat zda to lze podepsat jenom před notářem tzv. ověření podpisu a s tou to dohodou to stačí k rozvodu? Manžel bude podávat rozvod, je ten kdo rozvrátil rodinu...Vůbec si nedovedu představit sama sebe před soudem :(... Pořád tvrdí že se o majetku nedomluvíme, vlastníme rod. důmv SJM...viz výše. Má cenu prodlužovat rozvod? (Nebo mám souhlasit s rozvodem a vypořádat majetek do 3 let? Tady je každá rada drahá...dík

marenka*

Dejte s tím rozvodem souhlas, čím dřív, tím líp. Ve Vašem případě bych si sehnala právníka, dobrého právníka. Víte, co nedořešíte při rozvodu, to pak už těžko dohoníte. Dlouhé čekání na soudy a pod..

lidka*

Rendule, já mám takový dojem, že ani jeden z vás to nemá s rozvodem ještě tak úplně ujasněné. Je fakt, že vám je nevěrný s jinou. Neříkám, že je to správné, ale takové věci se stávají a ne vždy to končí rozvodem. Ale to vám nechci radit a ani o takovou radu nežádáte. I když z vaší poslední odpovědi cítím, že nejste s rozvodem úplně srovnaná. Zvažte ještě všechny okolnosti a hlavně se rozhodněte správně. Děcka jsou ve věku, kdy to pro ně bude těžké. I když pro děcka je to těžké skoro ve všech případech. Neříkám, že je správné zůstávat v manželství za každou cenu a jenom kvůli dětem. Sama jsem se rozvedla. Bylo to drsné. Ale ještě horší bylo vypořádání majetku. O domeček jsme se přetahovali asi 6 let. Dopadlo to dobře, dneska tam bydlí vnučka. Tak držím palce. *placni*

pb®

Ja mam porad takovou kacirskou myslenku, ze bych deti nechala chlapovi a odstehovala se k mamince. A chodila mu do baraku stejne, jako to dela on, tedy kdykoliv se mi zachce a bez ohlaseni. Preci jen ono s detmi za zady se spatne beha po milenkach.

myse*

jestliže jste pevně a celou svou bytostí přesvědčená že se chcete rozvádět, že za žádnou cenu už s manželem žít nechcete a nemůžete tak nemá cenu rozvod prodlužovat...

s tím chozením nechozením domů - to by se mi tedy vůbec nelíbilo. a jak to máte zařizené se "servisem"? myslím tím jestli mu perete, jestli s vámi jí nebo si bere jídlo z lednice apod. To bych tedy každopádně nedělala!

asi bude nejjednoduší se s domem vypořádat prodejem a za to co dostanete si koupit malý byt - jestli se to podaří.

Co by bylo naprosto nejlepší - přepsat dům na děti a zůstat tam bydlet s nimi - ale to je pouze ideální pohádka - to neklapne...

rendule38

Po snaze dát náš vztah dohromady jsem vždy narazila (uvědomila jsem si že můj manžel má růžové brýle a že je totálně zamilován..mám 40 a ještě jsem si nic neužil,navíc motorkář, spousta koníčků)¨Myslím že tolerance z mé strany byla velká,pak jsem zjistila že chatuje s ženami po netu, odpověď byla že přece nic zlého nedělá (se mnou si neměl večer co říct)...no a jednou z těch žen byla právě jeho milenka... To víte že servis nedělám,neperu,nevařím atd..jídlo si kupuje své...Ale vypere si u mně(nás), vyžehlí, použvíá dostud spol. pračku...prostě je napůl doma a napůl u ní! A to je upřímně řečeno nervy drásající. Na dětech se zřejmě domluvíme, to není problém, děti mají otce rády. Spíš ten majetek, ta varianta přepisu na děti mě taky napadla, ale prej není blbej! že neví co z nich vyroste a ještě tu půlku vezme exekutor! Jak může takhle o svých dětech mluvit! I když znám případy,že tomu tak bylo..parta,alkohol...a s dítětem prostě nic neuděláte. Tahle varianta by byla asi nejlepší...Snad bych ten baráček sama zvládla... Nelíbí se mu platit tržní hodnotu domu, že není blbý aby si kupoval svůj barák,který si postavil (zase vidí jen sám sebe, ale já jsem od základů pomáhala jak s drobnými pracemi, jídlem pro řemeslníky atd...to on už nevidí...když byly děti malé tak různé dokončovací práce)... Jenže já nemám peníze na to,abych si teď pořídíla byt popř. pronájem...v podstatě bych musela počkat na jeho vyplacení popř. prodej domu...A do té doby to bude fakt na mašli! Tak jsem se tu nějak vykecalaa... Hlavně že druhá polovička je spokojená, (takový život mu vyhovuje, za milenkou si zajede přes týden,stráví víkend a taky jede domů za dětma a v podstatě pohodička)..ale mně se zbořil domeček z karet :(...no jo dost té nostalgie

kazimir

Pořád se oháníte tím, že manžel rozvrátil manželství, zkuste se ale zamyslet nejdřív sama nad sebou, nemyslíte, že do vztahu jsou potřeba dva? proč jste si manžela neudržela, není rozpad manželství nakonec vaše chyba?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]