Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na koho přepis domku?

Od: zuzi* odpovědí: 50 změna:
Zdravím vás. Situace, kdy muž má z prvního manželství 2 syny a soužití s novou partnerkou , která je o 15 let mladší, by pro ni znamenalo, že pokud by se jejímu partnerovi něco stalo, ona by mohla přijít o střechu nad hlavou, protože by domek přešel do vlastnictví jeho synů. Je tato situace obvyklá, nebo by ona žena měla od muže očekávat v případě vážného vztahu víc? Sňatek by však úplně situaci neřešil, to by byl pak domek její jen částečně a musela by syny vyplatit, ne? Další možnost, aby muž v závěti uvedl ženu jako břemeno na dožití, což na mě působí poněkud podřadně, žena by tam byla z milosti, a pokud by byly konflikty apod., nezmohla by nic. Pokud ta žena potřebuje jistotu trvalé střechy nad hlavou nejen po dobu vztahu, ale i na stáří, co by bylo správné nebo nejlepší řešení této situace? Co by měla ta žena od muže očekávat, pokud by jí on skutečně chtěl zajistit klidné stáří i v případě, že už by tu on nebyl...on samozřejmě své syny velice miluje a jistě chce, aby jeho domek měli jednou oni... Předem děkuji za vaše odpovědi. Pěkný den.

50 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hewky
hodnocení

7x
Ta žena, jako emancipovaná bytost, nechť si koupí svůj vlastní domov a nespoléhá na cizího muže, který má své syny, kteří počítají s rodinným majetek a ne že se jim tam nasáčkuje nějaká náhradnice, která už teď hledá cestičky, jak se tam zahnízdit do konce života. Které je i věcné břemeno nebo sňatek málo a tuze ráda by viděla v kolonce na katastru jen své jméno, aby mohla žít v klídečku bez spolumajitelů a hlavně, aby nemusela nikomu groš platit. Muži by bylo vhodné poradit, pokud to tu čte, aby se této vypočítavé straky urychleně zbavil. Rozhodně na ní nic nepřepisovat zaživa. Takže jediné správné řešení situace je, nechat rodinný dům rodině a jistotu trvalé střechy si za své prostředky žena zajistí sama.

Tak tohle je prozatím jediná odpověď, pod kterou se klidně podepíšu. A to to čtu poctivě a všechno.

hodnocení

5x
No a ta nová partnerka má jaký vztah k domku? Kupovala ho s tím mužem napůl, nebo ho spolu s ním postavila, či zrekonstruovala, že si na něj činí nároky? Jak dlouho už s mužem žije? A bylo už synům 18?
A pokud by muž zemřel, kolik procent toho domku by dotyčná tajemná neznámá chtěla vlastnit, aby to pro ni bylo zárukou klidnèho stáří? Odpovím si sám, muselo by to být 100 %, jinak vždy bude v domku v "podřadné" nejistotě. Což je ale nereálné, to by musel oba syny vydědit. (Pokud tedy nevlastní další velké majetky. Předpokládám, že ne.)
okolik

Nová partnerka je manželka nebo přítelkyně? Trvalé bydliště (i když bydliště nenárokuje nic)má kde?

hodnocení

2x

Pokud nejsou manželé, mohl by partnerce dům prodat. Pak by byla 100% majitelkou a jeho synové by nedědili nic. Jenže v případě, že by jí muž přežil, zdědil by dům bůhví kdo a o střechu nad hlavou by přišel muž i jeho synové.

Možná by šlo jí prodat jen 1/2 domu, stala by se tak spoluvlastnicí a po jeho smrti by sice nic nedědila, ale stále by byla majitelkou 1/2 domu. Synové by pak zdědili 2. polovinu.

okolik

Spoluvlastnictví je cesta do pekel. A synové jsou neopomijitelní dědicové.

sick
@okolik Nepominutelní? Dříve neopomenutelní? To jsou pouze potomci zemřelého....pokud by slečinka chtěla po chlapovi dědit ze zákona, tak musí být manželé, a bude dědit stejným dílem jako ostatní nepominutelní dědici (jeho děti)....anebo podle validní závěti, pokud ta bude existovat, Pak manželi být nemusí...Ze společné domácnosti defaultně nic dědit nebude, neb existují zákonní dědici...
okolik

Přesně tak upsalo se mi slovo.

hodnocení

2x

@zuzi - Pokud ta žena potřebuje jistotu trvalé střechy nad hlavou nejen po dobu vztahu, ale i na stáří, co by bylo správné nebo nejlepší řešení této situace?
Shánět radu, jak co nejvýhodněji (pro sebe) naložit s cizím majetkem zdá se mi poněkud chucpe, ale budiž, možná jsem jen přecitlivělá *smich*

Nejčistší by bylo při vhodné příležitosti se optat: "Milej Vendo, jsme lidé smrtelní, co by, kdyby...?" a podle Vendova postoje reagovat dál. Ideálně bez vydírání sentimentálními řečmi o ztrátě domova, o očekáváních "v případě vážného vztahu" a už vůbec nezmiňovat "podřadnost" věcného břemene, natož pak nutnost po svatbě "syny vyplatit".

Mimochodem - Venda o těch snahách partnerky ví či aspoň tuší? :-D

p23®
hodnocení

2x

Zdravím Vás.

Pokud má muž z prvního manželství 2 syny a nyní soužití s novou partnerkou, je tato situace v dnešní době velice obvyklá.

Co od takového muže nová partnerka očekává, když není manželkou a když dnes na lásku moc lidé nevěří, jak píšete.

Nechápu. A na co tedy lidé věří?

Jistě tato žena před seznámením se s tímto mužem někdě, žila, bydlela. Takže po smrti tohoto muže se vrátí tam, odkud přišla. Děti v tomto případě budou dědit po svém otci.

Ať to nechá na muži, kterého miluje. Ještě neumírá. Je to jen jeho rozhodnutí.

mate59
hodnocení

1x
Partner ještě neumírá, řešit to může až před smrtí.Kde má jistotu, že ho mladší partnerka po připsání části domu neopustí?A ona co materiálního vnesla do vzťahu?Toto je problém starších mužů co si myslí, že jim ujel vlak,zblbnou,najdou si mladší ženu, která potřebuje vyřešit své bydlení a jeho majetek.Nechte si oba otevřené zadní dvířka.
:) Tak tohle jsme měli nedávno v rodině taky. Muž žil 25 let s parnerkou, často mluvil o tom, jak ji v závěti zabezpečí. (Jestli nestihl, nebo to bylo "slibem nezarmoutíš", si netroufám říci.) Bylo mu těsně přes 60, sportoval, vypadal v pohodě a po návratu z nákupu ho parnerka našla doma mrtvého, zřejmě po zástavé srdce (Do té doby se srdcem žádné problémy, ale byl 3x očkovaný i prodělal covid). Měl z předchozího vztahu syna a žádnou závět nenapsal..
Takže ne, tohle fakt není dobré odkládat.
zuzi*
hodnocení

Ačkoli ten všeobecný pohled na takovou situaci je ten, že žena je se starším mužem kvůli majetku, domu atd., to nebudu komentovat. Dnes na lásku moc lidí nevěří. Jenže domov je hmotna stránka života a tato nezbytná potřeba patří k životu, a určitě lze nějak vyřešit, aby synové mohli dědit, ale až po dožití partnerky. K tomu směřoval dotaz...
111®

synové jsou neopomenutelní dědicové, pokud nedědí oni nedědí nikdo..jsou na 1. místě...

@zuzi: Dobře, rozumím, ale jestliže vezmu v potaz, že jste o 15 let mladší a muži se u nás dožívají výrazně nižšího věku, než ženy, pak ten váš návrh řešení "opožděného dědění po smrti parnerky" by fakticky znamenal, že už se synové dědictví pravděpodobně nedožijí..
sick

@111 nepominutelní! Naučte se to aspoň napsat

@zuzi - Ne to opravdu nijak zařídit nejde z pozice vašeho chlapa, aby po vás dědili jeho děti :) to jde zařídit pouze tak, že by ten majetek spadl do svěřenského (ne svěřeneckého) fondu, Ale to by se asi muselo jednat o pořádný zámek aby to mělo smysl :)

Standardní cesta by byla, že domek děti standardně jeho děti, a vy tam máte právo dožití, dříve věcné břemeno. Každopádně pokud je vám 40, pokud vím tak znalecké posudky takové právo oceňuji na 10 let kvůli snížení ceny, ale dovedu si představit, jak se vás zbavit.

okolik
06.04.23 17:04

*palec* sick

hodnocení

1x

Ak ta "zena" o ktorej sa tu komicky pise v tretej osobe v case zacatia vztahu s onym "starsim muzom" nemala k danej nehnutelnosti ziadny pravny vztah, tak prezit s niekym isty cas nezaklada ziadny narok na vysluhovy dochodok vo forme ziskania nehnutelnosti. Vo veku, ked sa taketo vztahy nadvazuju mala aj ona zena urcite nejake byvanie.

Z pravneho hladiska ma dotycna narok na vyplatenie prostriedkov, ktore dokazatelne vlozila do nehnutelnosti, napr zaplatenim rekonstrukcie kupelne a pod.

Z moralneho hladiska by som na mieste jeho potomkov umoznil dotycnej dozitie s tym, ze vsetky naklady na prevadzku a udrzbu znasa ona sama.

sick

Tu druhou možnost ovšem můžete zajistit pouze nezávaznou písemnou dohodou mezi otcem a jeho potomky, přičemž záleží čistě na slušnosti těch potomků ...

A 3. možnost je, Že ten chlap může svou manželku zapsat do katastru jako spoluvlastnici, , Tedy ji obdarovat jednou polovinou nemovitosti. Teď nevím jaká je lhůta na případné odvolání daru (Že zákonných důvodů pro nevděk a pod), 3 roky?

Píšu to na jiném místě, že si mají všichni sednout a nějak se domluvit, třeba že žena poskytne na rekonstrukci baráku 2 000 000 Kč, a chlap i žena dohromady poskytnou 2 000 000 Kč na vyplacení těch synů, kteří se tím vzdají dědictví na domu. To by mělo jít provést.

Samozřejmě ten chlap kdyby chtěl, tak může kdykoliv obejít své syny a darovat ten barák své @zuzi, nicméně je to zcela jistě nechce, jinak by to dávno udělal. Takže asi tady @Zuzi spekuluje nad tím, jak si pojistit dům.

zuzi*
hodnocení

Sick: ...pojistit si dům? Proč to všichni vnímáte tak negativně? Žít s mužem mnoho let v pevném svazku možná nezakládá právně žádné nároky, od toho je sňatek, nicméně jsem chtěla zjistit, ne jak syny obejít, ale jak si lze zachovat domov bez obav z budoucího prodeje nemovitosti dětmi apod. Zda to lze nějakou písemností zajistit, aby mužova žena mohla dožít a do té doby synové nemohli s dědictvím nakládat...například...místo toho tu jsem za nějakou potvoru, která chce svého muže svléct z kůže apod...
111®

řeší to věcné břemeno dožití , kde jsou uvedeny podmínky a zapsání na KÚ což musí udělat majitel..

sick

Věcné břemeno nezajistí, že synové dům neprodají.

to už spíše v kombinaci s předkupním právem :)

Čisté řešení pro tazatelku je mít dostatečné zdroje na to, aby mohla syny vyplatit, místo toho se tu snaží najít nějakou kličku, jak bez vůle manžela si zajistit dispoziční práva, nelze. Rozhoduje vlastník za svého života.

nikdo vás za potvoru nemá, nicméně jste nezodpověděla otázku, jak se na vaše snažení (obavy) tváří váš chlap...

Ps: Formulací "pojistit si dům" přece není myšleno nic negativního, je to přesně to, čeho se snažíte, a celkem logicky, docílit, jenže my neznáme další okolnosti, vůli vlastníka, jeho vztah s dědici, vaše vztahy, vůbec nic, takže nemůžeme poradit správné ani funkční ani optimální řešení

111®

myslím že to lze formulovat :užívání na dožití s tím, že dědicvé do té doby nemovitost neprodají pokud se strany nedohodnou jinak, kal jsem to formuloval já..

@zuzi, ale ani ten sňatek vám přece nezajistí nárok na ten dům. On ho nabyl před manželstvím, tedy nebude ve společném jmění.
sick

Myslím že to tak formulovat nelze. A i kdyby ano, tak ho stejně mohou darovat, nebo ho mohou někomu odkázat.

myslím, že je celá diskuse je bezpředmětná, záleží, co chce vlastník. Pokud opravdu chce, aby výlučném dispoziční práva za podmínek, že bude výlučně hradit a Starace o majetek, měla jeho žena a až po její smrti jeho synové, tak doporučuji, aby jsi muž a Zuzi zašli s na konzultaci za notářem.

Osobně se obávám, že to zajistit 100% nepůjde, Ale ten notář bude znát možnosti, jak se tomu nějak přiblížit.

sick

Dědická smlouva: papír k ničemu

Pozor, závěť sepsaná u notáře není to samé co dědická smlouva. Institut dědické smlouvy ustanovil "nový" občanský zákoník.

Jenže jak upozorňují soudci, dědické smlouvy jsou vlastně k ničemu, protože mohou řešit jen tři čtvrtiny majetku, a jak zdůraznil na SKČP předseda Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal, když poté potomci podmínky smlouvy nedodrží, tak se vlastně nic moc neděje. Není reálně vymahatelná. Proto se závěť sepsaná u notáře jeví jako nejjistější.

hodnocení

1x

Dneska je to samý vztah na psí knížku. Druh a družka, přítel a přítelkyně. Tady jsou majetkové zákony k ničemu. Udělala bych svatbu a hned by to bylo jinak.

U nás - otec umřel, ještě jsem byla svobodná. Mamka se brzy naučila hrát za svůj tým, jen aby měla ona všeho dost. A na mě nebrala ohled. Vdala jsem se, neměla jsem zhola nic. Manželovi to nevadilo, i tchyně byla hodná, ale jeho otec mě často velice nepříjemně zakřikl, když se o něčem rozhodovalo: "Ty mlč, tys nic nepřinesla! " Měl, bohužel, pravdu.

Roky utíkaly, manželovi rodiče časem zesnuli. Manžel neměl sourozence, jediný bratr zesnul jako miminko. Proto se veškeré dědictví po jeho rodičích převedlo na něho. Bylo to mé rozhodnutí, po té tchánově nelásce jsem o žádný jejich majetek nestála.

Dneska jsem babka a nemám nic. Jen batoh a 2 trekové hole. Nevadí mi to, vůbec. Nahý a bez majetku přijde člověk na svět, bez majetku z něj i odejde. Snad mě manžel v závěru života nevyžene. Kdo ví.

Záleží na tom, jak jsou synové s nevlastní matkou zadobře. Možná by ji mohli v domku nechat žít, jako doživotní břemeno. Potom by byl domek jejich.

Lidé, neřešte majetek, řešte život, řešte zdraví. To je daleko, daleko víc, než kdejaký barák či milióny na účtu. Na majetku jsem nikdy nelpěla, o nic jsem se nehádala a žiju klidně. Majetek nikomu klidu nepřidá, věřte mi. Jaga.

"Nejlíp se má, kdo nic nemá, nestará se, kam to schová." Nemám nakonec pravdu?

id
Ne nemáte celou pravdu, jen částečně. Radit někomu, že se nemá starat kam hlavu složí není dobrá rada. Sama píšete, že doufáte, že vás manžel nevyžene a nestane se z vás bezdomovec. Nikdy neříkej nikdy - to by můj manžel nebo děti neudělali.
p23®

Jo. Je to tak.

Ale nebývá to tak časté u manželů, kteří jsou spolu již spoustu let.

Horší je to u nesezdaných, rozvedených, přelétavých a děvek.

hodnocení

0x

No, ze začátku soužití měl muž vlastní domek a žena vlastní bydlení také, ne? Ona svůj dům, byt pronajala a šla bydlet k němu. Po jeho smrti by možná mohla nárokovat své peníze, které prokazatelně do domu vložila a vrátila by se bydlet do svého. Střecha nad hlavou zajištěna, pohoda, ne? Jo, aha, ona asi nic neměla, že?*nevi*

doplněno 06.04.23 09:10:

Magdone, jistě. Takže se vrátí do nájmu, pořád nevidím problém. Jen nechápu, pokud tam takto přišla, proč se snaží vznést nároky na domek a zajištěné stáří a jen tak mmchdm vyfakovat syny? Tak na mě dotaz působí... Mám z toho docela srandu...*smich*

"Ona svůj dům, byt pronajala a šla bydlet k němu"

Proč by nějaký dům, či byt musela vlastnit? Slyšel jste někdy o bydlení v nájmu?

zuzi*
hodnocení

Bergere, říká vám něco slovo domov? Asi moc ne.. To neznamená "vyfakovat" syny, ale bez obav z budoucnosti žít tam, kde člověk zakoření a kde to miluje a žije (žil) s tím, koho miluje. Ony to mají v životě některé ženy mnohem komplikovanější, s tím hmotným zajišťováním.. jejich role je někdy jiná než ta vaše..., takže to se to pak machruje takovým, jako jste vy...
sick

Zuzi, a váš partner umírá, nebo co se děje, že Vás to TEĎ pálí?

mezi normálními lidmi to funguje takhle:

Chlapi by jsi zavolal své děti a vás ke stolu, každého by se zeptal, na tu otázku, co by chtěl z toho dědictví po něm případně... pořídil by si o tom záznam a podle toho by s tím naložil.

mi vůbec netušíme, jaký spolu máte vztah, vám může bulí kovat, že jim nic nedá, ve skutečnosti samozřejmě bude mít nějaký pocit, že jim něco dluží a bude chtít zajistit, nebo se časem jeho představy budou vyvíjet...

vždyť jsi ani nenapsala kolik jemu a vám je let, jak dlouho spolu žijete, Jakým způsobem jste se vy podílela na tom bydlení... Takže i když naprosto chápu vaše pohnutky, tsk řešení bez znalosti kompletní situace, a zejména bez vhledu majitele do jeho myšlení, vám říci neumím.

hodnocení

0x

Jistotu trvalé střechy nad hlavou a klidného stáří vidím v situaci, že se domek prodá a finance se rozdělí podle nějakého předem dojednaného klíče. Za "své" peníze by si pak partnerka měla koupit maličkou garsonku. V maličké garsonce totiž bude mít mnohem klidnější stáří, než když zůstane ve velkém domě sama. To je moje osobní zkušenost.

Ve Vaší konkrétní siutaci jistě bude hrát roli i to, jak dlouho trvá soužití, jak jste se na renovaci domku podílela. Neberte to příliš osobně a negativně. V komentáři sice vylučujete nějaké "zlatokopectví", nicméně první informace v úvodním dotazu pocit jakéhosi zlatokopectví trochu vyvolávají.

zuzi*
hodnocení

Chápu, možná nevhodně podáno. Ale myslet na stáří ve stáří už je pozdě... jinak varianta věcného břemene umožňuje synům bydlení např.prodat? Nebo mohou manipulovat s domkem až po smrti té osoby?

Predaj sa moze urobit s vecnym bremenom, ktore ostane zapisane v katastri. V reale vam mozu novi vlastnici spravit take peklo, ked odtial uteciete s placom, staci im zacat "rekonstrukciu havarijneho stavu" a / alebo do 2 - 3 izieb niekoho nastahovat ...

hodnocení

0x
Zajímavé je, že řešíme převod vlastnictví domu, aniž bychom aspoň v náznaku znali záměry té hlavní osoby, tedy vlastníka domu.
Stejně se tak tazatelka ptá, jestli v případě "vážného vztahu" může očekávat od parnera zabezpečení na stáří, ale na otázku, jak jsou spolu dlouho, neodpověděla. Přitom je snad jasné, že pokud se dá od partnera očekávat nějaká vůle partnerku zabezpečit, tak je dost rozdíl, jestli jsou spolu pár měsíců, rok, nebo 20 let. Ano pokud jsou spolu 20 let a on se klasicky více soustředí na zajištění příjmů domácnosti a partnerka převzala ženskou roli starání se o teplo rodinného krbu (i když tedy bez dětí tato role až tak náročná a záslužná není, zvlášť pokud by partnerka byla v domácnosti), pak se nějaká snaha o zabezpečení morálně očekávat dá, ale samozřejmostí to není.
Osobně vidím i závislost na tom, jak to bylo s jeho první rodinou. Pokud rodinu opustil o své vůli, pak cítím, že jí "dluží".
111®

je třeba vysondovat možnosti, nemyslíš?

sick

Neboli @zuzi je ve fázi sběru dat, Nasává jak houba @:)

A nemyslím to nějak negativně, ale už jsme jí to vysvětlili, že je závislá na vůli toho chlapa, on rozhoduje Ami naprosto netuším večer, jaké jsou jeho přání a tužby

smode2
hodnocení

0x
Na stáří bych hlavně od muže předpokládal, aby Vám zařídil včasné přihlášení do domova důchodců někde na pěkném místě v přírodě. V praxi to spíš bývá dřívější smrt chlapa bez závěti a ženo poraď si sama. Ale je tu řešení: pokud Vám přijde OK, aby ti správní, skuteční a vůbec nejlepší muži psali třeba seznamovací inzeráty typu: "hledám partnerku s vlastním domem, co nebude jen vedle mě, ale bude mě opravdu milovat a dům na mě přepíše, abych byl zajištěn na stáří" a jste přesvědčena že takoví najdou ty nejlepší ženy - udělejte to pak podobně. Syny lze vydědit, nemovitost přepsat...vždy to lze nějak právnicky obejít. Musíte ale ještě za jeho života.

hodnocení

0x

Úvodní úvaha je v podstatě správná. Soužitím nesezdaných lidí nevzniká žádný majetkový nárok. Svatbou částečný. Pokud by žena chtěla mít jistotu vlastnictví tohoto konkrétního domu i po smrti manžela, musela by mít vlastní volné prostředky k odkoupení podílů synů. To je jedniné spravedlivé řešení. Představa, že mladší ženu bude zabezpečovat starší pán, nemá oporu v zákoně ani morálce.

sick

Oporu v zákoně má sňatek a strategie, svléknu ho z kůže :)

liska5
hodnocení

0x

Asi jediná cesta ke třetině jeho domu bude, když mu partnerka porodí potomka. Pak budou nepominutelní /dříve neopomenutelní/ dědici tři. Znám takový případ, kdy tlačí partnerka na vlastníka domu, s nímž osm let žije a mají pětiletého potomka, aby dům prodal a koupili si spolu něco jiného nového. Vlastník tento dům sám před lety koupil a zrekonstruoval a právě splatil hypotéku a má někde své dvě dcery /SŠ/z prvního manželství, na které platí, tak se mu nechce své dílo prodávat a ani nemá finance a síly něco nového budovat. Ona tam tedy asi zůstane, ale nikdy nebude spokojená. protože nebude ve svém, jak si přála. A pokud se s ním něco stane, tak bude muset odejít kdoví kam.

sick

Tak ať na něj zatlačí, aby jí daroval jednu polovinu domu, a nemusí se nikam stěhovat - bude na tom úplně stejně :)

p23®

Je potřeba si vždy promyslet, co vlastně chci. Hlavně tehdy, pokud nevěřím na lásku. Pokud si za svého života najdu rozvedeného muže, musím se s touto situací vypořádat. Pokud ne a bude na muže tlačit, může se stát, že ji muž vyžene. Vrátí se tam, odkud přišla.

hodnocení

0x

Vše je to o korektních vztazich. Dcera měla podobný případ. Protože ale měla s jeho rodinou dobré vztahy, tak se s nima pak dohodla, že veškerý majetek získaný předtím, než se poznali, dostane rodina a dcera zbytek. A klaplo to. Vztahy zůstaly neporušeny.

macina
hodnocení

0x

Zuzi, taky máte pocit že se tu neřeší odpověď na Váš dotaz, ale Vaše morálka? Já Vás naprosto chápu, rozumím Vám. Sice Vám neporadím s Vaším dotazem, ale když už tu všichni kydají své rozumy a domněnky, mohu Vám jen poradit abyste se obrátila na právníka. Tam Vás neodsoudí, ale poradí. Mějte se pěkně a ať se vše vyřeší k Vaší spokojenosti.

id
Hmm, všichni zde kydají a vy zas porušujete zdejší pravidla konkrétně Z4. Co je lepší?

hodnocení

0x

Tak já jsem z dotazu vyčetla tohle. Vy jste nová partnerka, teda ještě s tím pánem dlouho nežijete. O nějaké lásce se v tomto případě nedá hovořit, jelikož se ptáte, co by měla partnerka od svého protějšku očekávat v případě vážného vztahu. Takže momentálně o žádný vážný vztah ještě nejde. A podle toho všeho dalšího, co jste zde napsala, je situace ta, že jste toho muže poznala nedávno, byl ochotný si Vás nastěhovat do svého baráku, v něm se Vám zalíbilo, a už jste začala kalkulovat. Pán je o 15 let starší, třeba je trošku nemocný a může se stát, že zemře. No a Vy, i kdybyste ho mezi tím nakrásně dohnala před oltář, na jeho barák právo mít nebudete. Takže o sňatek s milovaným Vám nejde. ;) Vy hledáte možnost, jak to udělat, aby jeho synové, kteří třeba v tom baráku i vyrostli, nemohli se svým majetkem disponovat kvůli tomu, že jste se tam uhnízdila Vy. Z morálního hlediska je Váš dotaz nepěkný, protože hledáte cestu, jak připravit právoplatné dědice o jejich práva. Ti určitě svého otce rádi mají a ti, až otec zemře určitě truchlit budou, a Vy jim ještě k tomu chcete zřejmě potajmu a dopředu, připravit velké překvapení toho rázu, že kdybyste mohla, tak už byste je do jejich rodného domu už ani nepustila. Naštěstí tohle nejde. No a jestli se mýlím, a Vy jste dobračisko od kosti, tak až teda nabyde ten Váš vztah "vážnosti", což bude pár let trvat, tak Vám určitě Váš partner zařídí, abyste mohla bez újmy v baráku dožít, nebo aby Vám jeho děti museli ze svého dědictví vyplatit nějakou rozumnou částku jako kompezaci za to, že byste barák opustila. A vůbec nechápu proč vidíte něco podřadného v normální závěti uvést Vás jako "věcné břemeno dožití". Je to právnická formulace a není na tom nic ponižujícího. A navíc zrovna Vám by tohle "vytrhlo trn z paty", pokud byste byla opravdu tou milující partnerkou. Takže se tak průhledně, a hloupě nevymlouvejte. Vám se tato možnost nezamlouvá proto, že už jste si zjistila, že ani tak se jeho dětí nezbavíte a že oni mohou s tím barákem po jeho smrti nakládat i přesto, že tam budete mít právo na dožití. Vy tady prostě hledáte možnost, jak se těch právoplatných dědiců zbavit. A to naštěstí nejde.

A ještě maličkost. Máte jak je vidět v povaze, jednat spíše za něčími zády. Nejste typ člověka, který jedná přímo, a umí se postavit někomu čelem. Vy jednáte skrytě a za zády. Ani ten svůj dotaz jste nedokázala napsat přímo, a skrýváte se za někoho jiného. A to jste tady anonymní a nemáte se čeho obávat. *co*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]