Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poplatky notáři

Od: lada48® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, mám takový dotaz. Zesnulý zanechal závěť v které movitý majetek rozdělil svým potomkům. I když ne stejným dílem, ale spíše podle toho jak se potomci k němu chovali. Zůstaly jen peníze na účtu a auto. Bude se při vypořádání dědictví platit notáři poplatek z těchto movitých věcí? Nebo jen z peněz na účtu a odhadu auta? Odhad auta zajistí notář a nebo si ho musí nechat udělat dědici? Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli z účtu se mohou vybrat peníze na pořízení pohřbu a věcí s tím spojených, třeba na zaplacení poplatku notáři, když dědici mají k účtu kartu a vědí k ní PIN?

Ještě jsem se chtěla zeptat: Může jeden z dědiců napadnout závěť, když se mu bude zdát, že toho dostal oproti ostatním dědicům málo? Vím, že pak by to šlo podle zákona, všem stejně. Jaká je pravděpodobnost, že by uspěl?

Děkuji za odpovědi a rady

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Notáři se bude platit z celé hodnoty dědictví bez ohledu na rozdělení majetku. Odhad auta nebude potřeba pokud se dědicové mezi sebou na hodnotě auta shodnou a notář ji uzná jako tržní cenu. Samozřejmě pokud notáři budete tvrdit že rok staré auto má hodnotu 10tis tak vás odhad udělat donutí protože není blbej.

hodnocení

Je jim jasné, že auto staré pět let, nemohou ocenit na 10 tisíc. Musí cenu za jakou se přibližně prodává. Ještě se zeptám, odhad nemovitostí dělá notář, nebo si musí sehnat odhadce sami. Je mi jasné, že tam ceny nemohou plácat jen tak sami.

Odhad nemoviosti si děláte samy ale nepotřebujete odhadce, notář chce tržní odhad a ten stačí i od realitky.

ml
hodnocení

4x

Platební karta je nepřenosná, takže nikdo jiný kromě držitele s ní nesmí nakládat. Byl by to zločin něco jako nelegální opatření nebo používání platebního prostředku.

Notář bude počítat částku která byla na účtu ke dni umrtí a tuto bude dělit mezi pozůstalé. Takže pokud z účtu zaplatíte pohřeb řeknete o tom notáři a tím pádem nikdo z pozůstalých nebude mít nárok na uhradu nákladů pohřbu ale o to méně každý dostane.

hodnocení

0x

Neopomenutelní dědicové dědí vždy ze zákona stejným dílem. Mohou se ale dohodnout, je-li potřeba.

Není to pravda. Nepominutelní dědici (pokud se dědictví nezřeknou nebo nejsou za zákonných podmínek vyděděni) mají ze zákona právo pouze na 1/4 jinak zákonného podílu a v případě nezletilosti na 3/4. Zbytek může zůstavitel v závěti rozdělit dle libosti.

kveta1
Plácáte nesmysly.
hodnocení

Tak jak by to tedy bylo? Když zemřelý sepsal závěť u notáře, v ní rozdělil nemovitosti. Samozřejmě, že ty nemají všechny stejnou cenu. Kdyby se tomu, co dostal nemovitost nejmenší hodnoty to nelíbilo a chtěl ještě od ostatních doplatit, aby měl stejnou hodnotu dědictví, museli by mu to doplatit? Nebo má ze zákona jako neopomenutelný dědic, nárok jen na určitou procentní část dědictví?

Nikdo nikomu nic doplácet nemusí, je-li dodržen

OZ § 1492

Pořízením pro případ smrti nelze zkrátit povinný díl nepominutelného dědice, který se práva na povinný díl nezřekl a nedošlo-li ani k vydědění. Pokud tomu pořízení pro případ smrti odporuje, náleží nepominutelnému dědici povinný díl.

protože závěť má přednost před děděním ze zákona, kde se dědí stejným dílem.

hodnocení

0x

mi ted řešili dědictví a poplatek notářovi platil každý dědic zvlášt a platil to podle hodnoty movité i nemovité kerou zdědil

Ano poplatek se rozdělí dle dědického podílu také s tím mám čerstvou zkušenost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]