Nejste přihlášen/a.
Proč se říká naboural to do "kandelábru" a nebo je opřený o "kandelábr" - myšlena je tím pouliční lampa.
Když candelabra ale znamená víceramenný svícen.
wikipedie - V češtině se výraz Kandelábr pro stojany veřejného osvětlení používal již v 19. století, zejména pro stojany osvětlení plynového. V moderní češtině je výraz vyhrazen především pro historické stojany.
A když se podíváte na přiložené foto, tak stojany pouličních lamp, např. v Praze, kdysi opravdu jako víceramenné svícny vypadaly, takže to pojmenování dává dokonalý smysl. I když se od té doby vzhled pouličních lamp dost změnil, není důvod vymýšlet pro jejich stojan nový název, když už jeden existuje a je široce užívaný a známý.
Manžel zavzpomínal. Někdy v roce 1968 si dělal při učilišti veškeré řidičáky. Jezdil se starou Oktávií. Měl přísného pana učitele, který žáky za sebemenší přestupek hned pohlavkoval. Učitel mu povídá: "Teď zastavíš támhle u toho třetího kandelábru." Kluk jel a jel a jel, třetí kandelábr už dávno minul a jel dál. Následoval pohlavek a učitelovo rozzlobené: " Seš hluchej? Copak jsem ti neřekl, že máš zastavit u toho třetího kandelábru:?"
Kluk nechápavě: "Ano, pane učiteli, řekl jste mi to. Ale když já nevím, co je to ten kandelábr!"
Dodnes se tomu občas zasmějeme. U nás se totiž říkalo buď sloup nebo stožár. Kandelábr nikdy. Jaga.
no ano , později jsem si uvědomil že tam patří i to "a" takže Kandela - br a to "br" je zkratka Brna..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.