Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se to tak říká

Od: slavo® odpovědí: 13 změna:

Proč se říká naboural to do "kandelábru" a nebo je opřený o "kandelábr" - myšlena je tím pouliční lampa.

Když candelabra ale znamená víceramenný svícen.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jk2021
hodnocení

8x

wikipedie - V češtině se výraz Kandelábr pro stojany veřejného osvětlení používal již v 19. století, zejména pro stojany osvětlení plynového. V moderní češtině je výraz vyhrazen především pro historické stojany.

A když se podíváte na přiložené foto, tak stojany pouličních lamp, např. v Praze, kdysi opravdu jako víceramenné svícny vypadaly, takže to pojmenování dává dokonalý smysl. I když se od té doby vzhled pouličních lamp dost změnil, není důvod vymýšlet pro jejich stojan nový název, když už jeden existuje a je široce užívaný a známý.

Proč se to tak říká

zaseja
hodnocení

5x

Tady to máš vysvětlený snad dostatečně:

cs.wikipedia.org/...

hodnocení

1x

Manžel zavzpomínal. Někdy v roce 1968 si dělal při učilišti veškeré řidičáky. Jezdil se starou Oktávií. Měl přísného pana učitele, který žáky za sebemenší přestupek hned pohlavkoval. Učitel mu povídá: "Teď zastavíš támhle u toho třetího kandelábru." Kluk jel a jel a jel, třetí kandelábr už dávno minul a jel dál. Následoval pohlavek a učitelovo rozzlobené: " Seš hluchej? Copak jsem ti neřekl, že máš zastavit u toho třetího kandelábru:?"

Kluk nechápavě: "Ano, pane učiteli, řekl jste mi to. Ale když já nevím, co je to ten kandelábr!" *smich*

Dodnes se tomu občas zasmějeme. U nás se totiž říkalo buď sloup nebo stožár. Kandelábr nikdy. Jaga.

kmet
hodnocení

0x

Hezky to zní.

Jojo a mamka ještě říkávala zábradlí klandr. Obě slova budou asi z němčiny. :-D

lmgify

Ani jsem nečekal, že najdu klandr ve slovnících češtiny, ale je tam. Dokonce je i ve Wikislovníku.

Původ: z německého Geländer (zábradlí)

liska5
hodnocení

0x

To je takové hovorové, lehce expresivní...

Asi jako když dáte někomu přes hubu, nebo přes ústa..

111®
hodnocení

0x

říká se také klandr

111®
hodnocení

0x

ona existuje jednotka svítivosti = Kandel - abr

liska5
05.04.23 09:41

kandela

111®

no ano , později jsem si uvědomil že tam patří i to "a" takže Kandela - br a to "br" je zkratka Brna..*smich*

lmgify

candela = latinsky svíce

candelabrum = svícen

liska5

On ten výraz je výstižnější, když to narval do kandelábru, než do pouliční lampy. Stejně jako navalil do škarpy, místo sjel do příkopu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]