Dobrý den jak to je s po úrazovou rentou po skončení nemocenské? Pracoval jsem na dobu určitou a ZAMĚSTNAVATEL mi neprodloužil pracovní smlouvu. Zaplatí mi PLNOU částku z průměrné hrubé mzdy? Zajímá mě jak je to na DPP a DPČ, hlavně když si vydělám méně než 10 000kč a jako obzp (bez příjmů) tak si sám zaplatím zdravotní pojištění. Bylo by to na 6 měsíců cca (poté už HPP). Zatím mi platil náhradu mzdy BĚHEM nemocenské a 100% bez krácení. Děkuji s pozdravem J.K.
On tu ,,rentu,, platí zaměstnavatel? Jsem si myslel,že to po podání žádosti platí stát nebo pojišťovna.Ale raději se zeptat tady - vasenaroky.cz/... ,ono je to složitější než to řešit tady.
A víte jistě že tu rentu dostanete v dnešní době když tak ,,hezky,, pokrátili nás důchodce?
jeziskristus
@mnd já důchodce nejsem a není to důchod. Samozřejmě že to MUSÍ nahradit zaměstnavatel viz občanský zákoník pokud se nezbaví odpovědnosti. kurzy.cz/...
Jsem v id a tohle znám,ale to neplatí zaměstnavatel ale stát po přezkoumání všech zdravotních prohlídek a pak rozhodne zdravotní komise a určí jestli ano nebo ne a který stupeň.mám xx prohlídek a jedničku i když jsem pravák a na ní po úraze jen palec a kus prstu a kus dlaně která to drží pohromadě.
Musíte získat ID - už jste si o něj požádal? cssz.cz/...
Nemám to zas tak možnost sledovat.Jestli je to troll tak to třeba smaž.To nejde zablokovat? Potom na něco odpovídej co znáš a prošel si tím.
jeziskristus
@mnd v odkaze máte zcela jasně napsáno že jde o náhradu mzdy po ukončení pracovní neschopnosti navíc i nadpis otázky je RENTA ne DŮCHOD, nevím co na tom pořád nechápete? Naučte se číst. @inzinyrka já nikde o důchodu nepsal až odpověď na @mnd který to nepochopil ani s odkazem na konkrétní zákon znovu zde kurzy.cz/... . Jestli invalidní důchod dostanu nebo ne žádnou roli nehraje, buď dostanu a, o ten důchod a případnou mzdu či jiný příjem z podnikání ponížený o průměrný hrubý výdělek, výsledek bude renta nebo nedostanu invalidní důchod a budu mít jenom rentu. Jinak já nemám žádnou povinnost si žádat o invalidní důchod to je pouze můj nárok nic víc.
To záleží u kterého zaměstnavatele vám nárok vznikl. Jestli byl úraz u posledního, tak samozřejmě je. Ale podle nových podmínek nemusíte na něj dosáhnout. Počítá se do toho min mzda a pokud budete mít id,tak i ten se odečítá. Prakticky setrite peníze pojišťovny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.