Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
kupovala jsem zboží na e-shopu na dobírku. Po vyzkoušení mi však nevyhovovalo a tak jsem se jej rozhodla během 14 denní lhůty vrátit. E-shop měl v obchodních podmínkách vrácení napsáno, že je vhodné napsat na e-mail o odstoupení a zboží zaslat zpět. E-mail jsem jim napsala, odepsali mi, že v pořádku a že mám napsat č. účtu kam pošlou peníze zpět. Zboží jsem v původním stavu i obalu zpět zaslala, avšak mi poté volali, že jsem k němu nepřiložila fakturu a že kdybych nakupovala v obchodě, tak mi bez účtenky taky nic nevezmou. Chtějí fakturu dodatečně doložit, alespoň podepsaný sken. Je vážně mou povinností vracet fakturu? Doteď jsem se setkala jen s tím, že e-shopům stačilo např. na lísteček napsat číslo objednávky pro rychlejší vyřízení.
Záleží na tom, co je napsaný v obchodních podmínkách. Někd tam fakturu případně dodací list mají, někde ne. Zákon tohle neupravuje.
Ale vždyť ti ten e-shop odpověděl... "že kdybych nakupovala v obchodě, tak mi bez účtenky taky nic nevezmou". Nebo na základě čeho si myslíš, že by ti měli vrátit peníze? Jak oni poznají a podle čeho, že to zboží je nakoupeno u nich? Nehledě na to, že na tu fakturu mají účetně navázno dalších x věcí, které s tím musí opravit. Jako jestli je tento dotaz vážný a není to 1.apríl tak fakt někdy uvažuju o inteligenci lidí...
To ale nemyslíte vážně vy. Nákup na e-shopu není nákup v krámku. Internetový obchod musí mít fakturu schovánu do účetnictví. Oni vědí přesně, co komu prodali.
já neříkám, že nemají...ale v rámci nějakého uceleného systému a rychlosti zpracování to chce fakturu...mě spíš fascinuje jak někdo řeší takovou ptákovinu. Normální člověk tu fakturuju okopíruje nebo min. v nějakém výpovědním dopise zmíní její náležitosti od čísla objednávky, čísla faktury a podobně a hodí to do krabice a neřeší jestli ji měl dát nebo ne.
Domnívám se, že e-shop nemá právo po vás při vrácení zboží požadovat i fakturu. Faktura je váš doklad, že jste u toho obchodníka nakoupila, když odešlete zboží i s fakturou, nemáte nic, ani zboží, ani doklad, že jste něco koupila. Obchodník fakturu k ničemu nepotřebuje, jakmile přijme zpět zboží, vydá dobropis či opravnou fakturu a ta původní tím ztrácí platnost.
Osobně se mi ještě nestalo, aby po mě obchod požadoval vrácení faktury.
A já mám právě úplně stejnou zkušenost jako Vy, proto mě to zaráží, děkuju za komentář. Proto mě tady překvapují útočivé komentáře některých jedinců o inteligenci lidstva. Nevím, kde dohledat práva a povinnosti v případě vrácení zboží v 14 denní lhůtě.
A to je nějaký problém jim pro klid tu fakturu zaslat dodatečně e-mailem? Fakturu musel ten e-shop zaslat asi v PDF nebo vytištěnou na papíře se zbožím. Papírovou fakturu se dá naskenovat a zaslat e-mailem. Jinak si myslím, že požadavek na přiložení faktury nemá příliš smysl, protože e-shop tu fakturu musí mít i u sebe. Myslím si, že ten e-shop asi chce docílit neuznání vrácení zboží a pak vrácení i peněz bez dodání faktury a pouze to zkouší jestli jim na to kupujíci naletí.
Žádný zákon neukládá, že se zboží musí vracet s fakturou. E-shop musí mít formulář o odstoupení, ten byste vyplnila a e-shop Vám vrátí peníze. V některých e-shopech takový formulář rovnou posílají zároveň s fakturou.
Vládou bylo schváleno nové nařízení, které upravuje vzorové odstoupení od smlouvy. Každý e-shop musí mít v souladu s občanským zákoníkem formulář pro odstoupení od smlouvy.
Kontaktovala jsem pro jistotu i odborného právního poradce, tudíž se podělím o odpověď s ostatními (i s těmi, co tady zbytečně útočili na můj dotaz, příště už budou sami chytřejší )
Trvání na doložení faktury ze strany prodávajícího při odstoupení od smlouvy nemá žádný zákonný podklad. Postačí, pokud prokážete koupi daného zboží např. pomocí čísla objednávky, kopie internetové objednávky zaslané na e-mail apod. Vámi zmíněná potvrzení jsou zajisté dostačující. Trvejte tedy na svých právech.
Tímto svůj dotaz uzavírám a děkuji těm ochotným za vhodné připomínky.
Děkují za informace získané od odborného právního poradce které mohou být užitečné i pro jiné lidí kteří mohou řešit podobnou záležitost. Teď ještě aby to i ten e-shop uznal a peníze vrátil, pokud se už tak nestalo a uznal to i bez doložení faktury. Bylo by asi dobré ještě napsat jak to nakonec dopadlo tj. jestli e-shop peníze bez větších problémů vrátil a nebo zarytě trvá na doložení faktůry a bude to třeba řešít nějak jinak.
Hned vzápětí jsem kontaktovala e-shop s touto informací, doložila jsem ještě potvrzení o zaplacení a znovu napsala číslo objednávky a do hodiny jsem měla v e-mailu dobropis. Právní poradce mě informoval, že pokud s tím bude mít e-shop i tak problém a stále bude trvat na faktuře, mám informovat ČOI. Což naštěstí nebylo zapotřebí. Hezký den
lovenaucet: Asi nějaký doklad o tom kolik peněz tazatelce fakturují vrátit zpět a jakým způsobem nebo na jaký účet.
money.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.