Nejste přihlášen/a.
Jednoduchá řešení ověřená životem
- kup si zámek, pokud ti do dveří nejde strčit fabka, tak řetízek nebo petlici
- "dospěle" si promluv s tátou, jestli by ti nemohl pomoct, pokud spolu dobře vycházíte
- pořiď si holku, nejlépe starší a iniciativnější, která ti pomůže to změnit
- vykašli se na to a užívej si mama hotel, časem jak odejdeš z domu, se to samo změní a jednou ještě budeš rád vzpomínat, jaká byla paráda když ses nemusel o nic starat
Páni to je písmenek v otázce
Na psaní jsi odborník, já to celé nečetla, jelikož máme pusu a umíme mluvit - teda většinou.
Takže: sedni si s mamkou a hoďte řeč jako dospěláci. Mluví se jasně, srozumitelně a ujasněte si nová pravidla vstupu do pokoje. Všechna pravidla. Za nic se neschovávej, pokud si nejsi jistý, promluv nejprve s tátou. Mamka v tobě bude stále vidět dítě, ale myslím, že když zjistí, že se začínáš chovat dospělácky, tak to ocení.
držím pěsti
Neřeš a zvykej si...Bohužel pro tebe stále platí pravidlo "dokud bydlíš pod mou střechou", a to se předává z generace na generaci... Kdysi jsem dostal ještě i takovou dodatkovou odpověď k zamyšlení... a to takovou, že to není "můj pokoj"...ale "pokoj, ve kterém mohu žít" takže podle těchto informací to musíš holt zkousnout...nejsi první ani poslední a nic nevyřešíš
Pokud se budeš s mámou hádat, nebo to jinak hrotit a oplácet, jak ti radí další rádce, vztahy se ještě mohou zhoršit.
Požádej tátu, ať s ní promluví, nebo babičku, dědu. Bylo by fajn si všichni sednout a v klidu si vše vyříkat a vymezit si jasná pravidla...
Také by ti zároveń máma mohla říct, co ty děláš špatně, co se jí nelíbí a ty bys na tom měl zapracovat a zlepšit to.. Potom bude spokojenost na obou stranách.
Klíč je to nejmenší, co si můžeš koupit i sám.
Stačí vymontovat zámek z boku a donést k zámečníkovi. Klíče jsou normované s číslem.
Nebo FAB vložku s klíčky.
Dle typu zámku.
Máma to nikdy nepochopí. A hádat se zhorší vztahy na hodně dlouho.
.? Chces po snehove vlocce, aby opustila komfortni zonu, mama hotel?
Vzdyt je vlocka neschopna si vymenit zamek ve dverich a misto toho pise alohova cviceni. To je proste zzenstily kluk. Ja v 15 jezdil sam do zahranici, ve 12 predelaval elektriku a delal jine stavebni upravy v byte
Dnes? Proste umi akorat s obrazovkou. Holky neumi varit, kluci neumi rukama...
to ttt: Není to tak docela pravda, co píšete. Ani to není spravedlivé hodnocení. Znám mnoho mladých, co umí opravdu kde co, protože si prostě nějak museli poradit a poradili, protože nikdo není úplně blbý a něco vždycky zvládne a nutnost něco palčivého změnit člověka často vyžene to změnit . A je to mnohdy mnohem lepší zkušenost, než se nechat furt vést za ruku. Když si vzpomenu na sebe, když jsem býval mladší, radši jsem věci dělal po svém, než aby mi přechytřelý taťka dýchal za krkem a říkal, že takhle se to nedělá. To zaprvé. Za druhé. Jsem obecně alergický na slovo mamahotel, protože je to mnohdy nespravedlivé označení i třeba pro ty, kteří by rádi opustili domácnost svých rodičů, ale ono to kolikrát při dnešní ceně nemovitostí a nájmů ani nejde. Takže tak.
A až k tobě přestane chodit a starat se, tak se budeš ptát, co máš dělat, že rodiče na tebe kašlou, nestarají se, všechno si musíš kupovat sám, i brambůrky. Děti jsou nevděčné, i kdyby se rodiče rozkrájeli.
No právě, až budu na koleji co budu dělat když nemám mamku která to dělá za mě, jedné z odpovědí která má stejný názor jako vy (v podstatě užívej si to dokud můžeš) jsem se pokusil odpovědět že to že všechno dělá za mě, mě na žádnou kolej nepřipraví, samostatný život nepřipraví. Není lepší mě nechat být a nechat mě si to dělat všechno sám když mě ještě můžou doma kontrolovat? Pokud mi nenechá volný prostor (můj pokoj), který si řídím sám a uklízím sám, a bude ještě k tomu dělat všechno za mě. JAK SI MYSLÍTE ŽE BUDU PŘIPRAVENÝ NA BUDOUCNOST KDY JSEM SÁM? Já nejsem nevděčný, rodičům děkuji za vše co pro mě udělali, taťkovi že mě naučil jezdit na kole, mamce že pro mě připraví jídlo každý den, ale je čas mě přivázat nouzovým lanem a vypustit mě do simulace chladného vesmíru, a pokud se mi tam nebude dařit tak mě vytáhnout, říct mi co dělám špatně a hodit mě tam zpátky. Je prostě čas kdy mi začnou věřit a nechají mi volnou ruku nad tím co dělám, nad tím co dělat musím, protože když ne tak se nenaučím jak dělat ty věci které moje máma za mě dělá, potom někde na koleji dopadnu tak, že budu mít pokoj v pavučinách, všude budu mít bordel, a nebudu si ani umět uvařit
Buď rád, dokud rodiče máš a dokud se mamka stará. Nechceš ji pouštět do svého pokoje. To tam máš kokain, či dokonce heroin, chlast, nebo nafukovací Anču? Co mamka nesmí vidět? Co tam schováváš tak závadného, že by to mamce vadilo?
Mamka je v bytě doma, myslím si, že může chodit všude. Nebo si sám luxuješ, steleš, myješ okna, převlékáš ložní prádlo? Na to je Ti asi mamka dobrá, ale jinak šup s ní pryč.
Dospíváš, uběhne pár let jako okamžik a Ty půjdeš z domova. Za prací nebo za manželkou. Tak to vydrž v pohodě, matčina péče Ti neublíží a jednou budeš rád vzpomínat, jak se starala.
Kdyby Ti tam nechodila, nechala Ti tam pavučiny, špinavé oblečení, okna zaplkaná od much, plesnivý koberec...možná bys ji tady pomlouval, že se nestará. A když se stará, je to taky špatně. Má Tě ráda, chce být častěji ve Tvé blízkosti, popovídat si s Tebou. Co před ní tedy skrýváš, že ji nesneseš ve svém království? Jaga.
Nic neschovávám, pouze chci mít soukromí? Jak by vás mohlo napadnout že bych něco takového užíval? Jo, jsem rád že se o mě stará, ale ten důvod je že se stará až moc, o nepodstatné věci, já se ve svém věku mám osamostatňovat, učit se věci dělat sám. Jak si myslíte že to mám udělat když to moje mamka všechno dělá za mě, nemyslíte si že je divné že 16 letému synovi připraví vanu a udělá pro něj všechno? Ano, názory jsou odlišné, ale stále je tam rozdíl, pokud se nestará vůbec, nebo moc, jsou to 2 různý extrémy. Ano, všechny ty věci mi mamka dělá, ale nebylo by lepší kdyby mi jenom řekla umyj si okno, vysaj si, atd.? Se svými rodiči mluvím plně otevřeně a narovinu, tak nevím co si myslí že v mém pokoji najde. Pravda je že mě asi podezřívá že mám holku (to asi těžko, když jsem debil a nedokážu s nima ani pořádně mluvit), furt co hledá, nebo jestli vůbec něco hledá, nemám tušení co chce najít. Možná je problém ve mě, ale to že se chci naučit jak si věci dělat sám je podle mě normální, nenormální je když mě moje mamka nenechá ty věci dělat SÁM. Vždycky se cítím jako kdybych ji měl za zády, jak mě kontroluje, vsadím se že víte jaké to je. Myslíte že ji chci mít celý svůj pobyt u nich doma za svojí "prdelí"?, jak dělá všechno za mě? Pointou toho co jsem psal je že mě tím, jak je neustále za mými zády, tím, jak mi neustále říká co dělat, tím, jak mi nedovolí věci co si ještě nedělám sám dělat sám, tím, jak mi nedává prostor, mě vůbec nepřipravuje na budoucnost? Samozřejmě vaření bych nechal na ní, vařit neumím, ale nebylo by lepší než mi uvařít jít za mnou a říct: Hele, pojď se podívat jak něco uvařit až buděš na koleji bude se ti to hodit, nebylo by lepší mě nechat se s těma věcma poprat když tady ještě je? NE, tyhle věci se budu muset učit až odejdu SÁM. A to já nechci, proto mě to štve, proto chci aby mi přestala kontrolovat pokoj, aby přestala kontrolovat mě, aby mě občas nechala udělat něco samostatně, chápete? Já se musím osamostatnit, víte jak trapné to bude až budu na koleji a tam budu mít všude bordel, nečistotu, celkově to co jste popsala vy, protože tam mámu nemám? To je prostě co se stane když matky nedokážou nechat svého syna se věci naučit. Myslíte si že až odejdu budu mít svojí mámu aby ty věci za mě dělala? Ne, a právě když neudělám ŠUP s NÍ přyč když jsem ještě stále u nich doma tak takhle dopadnu. Matčina péče mi možná teď neublíží, ale v budoucnosti ano. Každopádně k tomu "ŠUP S NÍ PRYČ" potřebuju mít vlastní soukromí a pokoj do kterého mi vleze maximálně 2x týdně, což já prostě nemám, potřebuju mít svůj pokoj který je řízený mnou, uklízen mnou, což mít taky nemůžu když to dělá za mě. Těch pár let co já mám bych měl využít k naučení se, jak být sám, ne si užívat "mamahotel". Prosím řekněte mi jestli vás chápu správně, děkuji Vám za váš názor, i když podle mě mi vůbec nepomůže. Z vaší odpovědi je mi patrné, že jste už dospělá (ta baba yaga, má oblíbená postava ngl), můžete mi vysvětlit jak to bylo u vás? Jak jste se osamostatnila? To by mi pomohlo 500x víc než mluvení o tom, jak si to mám užívat a jak za to mám být vděčnej, to mě prostě nepřipraví
Anon, a co zkusit jednou až takhle přijde přepadovka, mamku posadit a snažit se jí vysvětlit jako zde nám,myslím, že máš zcela oprávněné potřeby. Kdysi se říkalo kdo nic nedělá, ten nic nezkazí. A domnívám se, že tuto myšlenku máš potřebu mamce sdělit. Jednoduše , že do budoucna nechceš být nemotora a potřebuješ nad věcmi přemýšlet a vytvářet si co nejjednoduší strategické plány pro budoucí život. A ty očekáváš, že časem budeš mít rodinu a budeš se muset postavit čelem, jak se o ni umět postarat. Případně můžeš mamce vysvětlit, že by ses rád naučil uvařit nějaké jednoduché jídlo, jeden nikdy neví , kdy se mu to může hodit. A třeba i až se jej naučíš, tak navrhnout, že např. příští víkend vás pozvu na vlastnoručně uvařený oběd. Takové řízky nějsou složité, nebo třeba pečené kuře zvládla 10 letá holčina s kontrolou po telefonu od mamky, která byla v práci.
Možná si jedináček a tak je veškerá pozornost soustředěna na tebe.
Myslela jsem si, že mamka je normální milující mamka, která si jen chce užít svého dítěte. Ta její opičí láska, kdy všechno za Tebe udělá, nic od Tebe nechce, to je špatné. Občas by měla říct: Oloupej brambory k večeři, dojdi do obchodu pro chleba, umyj koupelnu...vypadá to, že z Tebe snímá veškeré povinnosti a sama se točí jako čamrda. Což není dobře. Z takového dítěte, které doma nepomáhá /nemusí/, vyroste občas neschopný mamánek.
Když to nedokáže, pomoz jí Ty - mami, udělám to a to...aby si zvykla, že má zastání, že jsi šikovný a soběstačný. Bude to třeba dlouho trvat, než pochopí, že jsi schopen ji nahradit. Ale pak se to soužití stane lepším.
Podobně se chovají především ženy, které zůstaly s dítětem samy. Ale vy máte přece i taťku. Z té pozornosti, kterou matka věnuje Tobě, by měla něco přenést i na něj. Jakmile pochopí, že už sám leccos zvládneš, bude to jistě lepší pro oba.
Chce to ale určitou toleranci z její strany. Vzpomínám - na jaře touhle dobou jsme si dělávali píšťalky. To už dneska děti neznají. Takřka každý z nás měl nožík "rybičku." Občas zajela i do prstu. Ale nikdo z toho nedělal tragédii. Mamka by se potřebovala naučit, že už jsi velký kluk a nepotřebuješ její péči tolik, jako když jsi byl malé děcko. Bude to trvat asi déle. Ale pokud jí budeš pomáhat, jistě jednou zjistí, že už jsi chlap připravený pro život a že Ti nemusí pořád stát za zadkem. Tak hodně štěstí. Nebude to lehké, ale společně to dáte, uvidíš. Jaga.
Najdi si seriál podivuhodná dobrodružství vladimíra smolíka. Je to myslím i na YouTube. csfd.cz/...
no a smolík má na dveřích svého pokoje lebku s přiškrtnutými hnáty, myslím že tam má napsáno zákaz vstupu.
jestli si to teda po 30 letech dobře pamatuju ) Tak to zkus na ty svý dveře namalovat
Třeba to mamka pochopí I bez vysvětlování, což ti zřejmě moc nejde, zřejmě máš problém v komunikaci. Tak zkusíme piktogramy, inspiraci máš v první větě
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.