Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je tento nápis opravdu z roku 1616?

Od: helenaa odpovědí: 7 změna:
Dnes jsem se byla podívat v jednom nejmenovaném městě a objevila jsem tento nápis na domě.je opravdu z roku 1616? Případně co tam píšou? Díky!
Je tento nápis opravdu z roku 1616?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Původní starší obecní špitál roku 1613 při velkém požáru města lehl popelem, ale již roku 1616 byl na jeho místě nákladem zdejší obce, jmenovitě za purkmistrů Martina Zikmundka a Martina Slováčka, vystavěn dům nový, na což upomíná pískovcová deska z roku 1616 umístěná ve vnější fasádě domu.

Obecní špitál, Li/...

Jen doplním, že v textu se vyskytuje pojem "neděle provodní". Provoda neboli neděle provodní je první neděle po Velikonocích. Za pár dnů budou kluci odříkávat Hody, hody do Provody... Není to tedy nic o doprovázení, ale je to přání, aby se hodovalo celý týden až do další neděle.

helenaa
hodnocení

Díky moc za info! ;)

hodnocení

1x

Jestli je nápis z r. 1616 to pochybuji.. ale píší tam zhruba, že za časů panování urozeného pána Jiřího staršího -další nepřečtu.. z Vrbna a hradu Helštýn shořel na tomto místě r. 1613 obecní špitál. Nákladem obce Lipenské byl znovu postaven za purkmistra Martina Zikmunda léta 1616.

To je tedy dost zjednodušeně a s velkou rezervou, snad někdo doplní, nebo opraví...

mate59
hodnocení

1x

Tabulka pravděpodobně pochází z r. 1616.V tom domě bývala obecní nemocnice,dům vyhořel r.1613 a v roce 1616 na náklady obce Lipenské vystavěli /za starostů Martina Žigmundek a Martina Slováčka.

jk2021
hodnocení

0x

Chtělo by to nějakého historika/lingvistu, ten by to podle pravopisu určil spolehlivěji. My laici můžeme jen hádat... takže pravdě se tu nepřiblížíte ani o milmetr.

xc
hodnocení

0x

Podle mě původní, může to být z 17. stol.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]