Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Celní řízení

Od: oida odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
Často nakupuji přes eBay. eBay si u každé koupené položky, včetně dopravy účtuje 21% DPH jako daň země kam se zásilka posílá. Můj dotaz zní, jak je možné, že mi Česká pošta účtuje bez informovani mě jako příjemce zásilky různé poplatky? Podotýkám vždy se jedná o zásilky do 150€. Někdy mám možnost podat celní prohlášení, ale zajímá mě jak si mohou dovolit zastoupit mě bez mého vědomí - žádné formuláře k jejich zastupování nikdy nevyplňuji a pres cPortal si vždy prohlášení zadám sám.
Předem děkuji za radu

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
A částka kterou většinou platíte za balíček? Případně to máte u každého posílaného balíku?
oida
hodnocení

Vždy chtějí 150 Kč poplatek za službu a u poslední zásilky je ještě doplatne/clo 143 Kč
Nemám ani tak problém clo zaplatit. Spíš řeším, jak je možné že celní řízení proběhne bez mého vědomí a česká pošta mě zastupuje aniž bych ji k tomu dal souhlas. Mě prostě domu přijde jen papír k vyzvednutí zásilky už s poplatkem.
Ve vyjímečných případech může přepravce požadovat uhrazení celních poplatků, i když byly celní poplatky (DPH) placeny předem. Pokud se tak stane, tak celní poplatky přepravci uhraďte a zašlete doklady o uhrazení podpoře ebay. Která vám DPH vrátí.
Pokud zjistíte, že Vám byl nesprávně vyměřen celní dluh, máte právo požádat o zajištění opravy nesprávně vyměřeného celního dluhu.
U zásilek doručovaných Českou poštou můžete požádat o opravu následujícími způsoby:
prostřednictvím elektronické podatelny e-podatelna@cpost.cz
poštou na adresu Vyměňovací pošta Praha 120, K Hrušovu 293/2, 220 00 Praha 10 – Štěrboholy
Případně osobně na jakékoliv podací poště. Víc bych Vam doporučil se zeptat na poště nebo napsat email většinou odpovídají, ale se zpožděním
oida
hodnocení

Děkuji za pomoc
Zkusím a uvidíme

hodnocení

3x

Co vím, tak eBay funguje podobně jako Aliexpress v režimu IOSS, pošta by tedy od vás nic chtít neměla. Maximálně si vyplníte celní formulář pošty, kde uvedete IOSS číslo eBay a nic platit byste neměl. ČP má na svých stránkách uvedeno, že pro balíčky v režimu IOSS celní formality provádí bez poplatků. Píšete "různé poplatky", co konkrétně po vás ČP požaduje?

oida
hodnocení

Přesně je to na výzvě k vyzvednutí zásilky popsáno takto:
Doplatne /clo 143 Kč
Cena za službu 150 Kč
Je to zásilka v hodnotě do 50$ včetně pošty

To mají opravdu přesně specifikováno:-D Na vašem místě bych to zkusil reklamoval na ČP, že se jedná o zásilku z eBay v režimu IOSS, zásilka je soukromá a do hodnoty 150 EUR, a že tedy požaduji vrátit peníze za nevyžádané a u této zásilky nepotřebné služby. Optal bych se, zda je potřeba doplnit nějaké informace pro vyřízení mé reklamace.
Též bych vznesl dotaz na Celní správě, co bylo důvodem, že na zboží bylo vyměřeno clo, že to považuji za chybný úkon, neb zboží nespňuje dané podmínky. Otázka je, nakolik budou vstřícní, aby tomu člověk nevěnoval x času.
Vyplňoval jste u této zásilky celní formulář?

oida
hodnocení

Děkuji za ochotu a pomoc.
U této zásilky jsem právě nic nevyplňoval. Vůbec se ke mě nedostala informace, že u ní probíhá nějaké celní řízení. Nakupuji přes eBay poměrně často a nechápu, že u některých zásilek mi dají vědět, že mohu prohlášení podat a u některých to udělají automaticky za mě.

S eBay zkušenosti nemám, ale podle mého názoru by od vás nic požadovat neměli, pokud zásilka splňuje to co má ČP uvedeno na svých stránkách (IOSS, soukromá, do 150 EUR). Vaše zásilka to sice splňuje, ale celníci na cenu zboží měli jiný názor, vyměřili clo, a ČP v tom případě asi celní formality nedělá zdarma. S tímhle zkušenost nemám, sice nakupuju na Aliexpressu, ale zatím po mě pošta nic platit nechtěla. Kupuju jen drobnosti a celníci tyto malé zásilky možná nechávají projít bez povšimnutí, nikdo deklarovaný obsah a cenu nezpochybňuje a tedy s tím nejsou problémy. Zkuste napsat na infolinku pošty, co dělat, abyste se podobným situacím vyhnul, snad z nich vytáhnete nějaké informace.

krakex*
hodnocení

3x

Nedával jste svolení ČP k celnímu řízení u jíné předchozí zásilky?

Asi je to blbost, ale třeba tento souhlas funguje na nějakou dobu, místo toho, aby se aplikoval pouze na dotyčnou zásilku.

Pokud zásilka splňuje to co má ČP uvedeno na svých stránkách (IOSS, soukromá, do 150 EUR), tak pošta zásilku doručí bez poplatků i v tom případě, že adresát neposkytne žádnou součinnost při celním řízení (čili to celé vyřizuje pošta). Nicméně u některých zásilek asi může být problém, pokud není číslo IOSS dohledatelné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]