Dobrý den žádala jsem 25.3. o invalidní důchod a hledám vyloženě pozici pro mě (OZP, OZZ, invalidní důchodce) ale všichni zaměstnavatelé mě odmítají s tím že dokud nebudu mít rozhodnutí o invalidním důchodu tak mě na tuto pozici nemohou zaměstnat. Chci se zeptat jestli to je pravda nebo ne a mohou uplatnit slevu na invaliditu i zpětně? Jestli se mě nesnaží slušně odmítnout že jim může vadit můj zdravotní stav? Jde mi o to že na ty 3-4 měsíce bych samozřejmě mohla jít někde na dohodu na brigádu ale je tam málo peněz a ne vždy tam je tolik abych mohla zaplatit své životní náklady. Samozřejmě já nějaké finanční rezervy mám ale určitě nebudu ležet doma když mohu pracovat. Zajímá mě jestli tedy mě mohou zaměstnat na OZP pozici pro invalidy i když nemám rozhodnutí o důchodu? Mám trvalý a neměnný stav ,dle mé obvodní lékařky takže i s tou brigádou to bude takové že většina se od vás bude distancovat, snažit vás shazovat a podobně. A dále mě zajímá jak je to u DPP,dpč jestli budu mít zaplaceno zdravotní pojištění? Na hpp bych mohla jen na zkrácený úvazek a i tam to může být pro mě problém (záskok za nemoc, dovolenou, rodičovskou ) děkuji, Kamila N.
Bez rozhodnutí o invaliditě jste pořád zdravý člověk.
kamilan
@id Takže to není výmysl? Já myslela že mě zaměstnají (normální hpp pro zdravého člověka bez omezení) a za 3-4 měsíce výpověď a převod na upravenou smlouvu. Zde šlo o pozici na vrátnici kde mohou i ženy, takže žádná složitá činnost, navíc to bylo místo vyhrazené pro invalidní důchodce a ne chráněné dílny. Je to práce kde se lidé střídají na směny. Co teď mám dělat? Samozřejmě mohu zkusit nějakou práci na recepci nebo brigádu ale celé je to na dvě věci.
Ono to není jen tak. Firma musí zaměstnávat určitý podíl osob se zdravotním znevýhodněním, nebo to kompenzovat jinak (nákupem výrobků z chráněné dílny třeba, příspěvkem). Pokud tedy mají místo vypsané jako pozici pro invalidní důchodce, bude to následně kontrolovat ÚP.
@vera2 já vás chápu ale buď musím jít sedět na pracák kde mi práci nenajdou nebo půjdu na brigádu/pracovní poměr na čtvrt roku a stejně pak půjdu na místo vyhrazené pro invalidy protože to odpovídá mému zdravotnímu stavu
Je to smůla, kamilano, bez rozhodnutí o důchodu vás přijmout ani nemůžou, je to místo pro ID. Vy ani zatím nevíte, jestli vám ID dají a jaký. Nejde jen o slevu, ale to místo podléhá více nařízením a měli by z toho velký průšvih. Chtěli jsme zákony na všechno, ochranářské pro lidi, tak je máme. Škoda, možná vám zrovna tohle místo uteče, ale pravdu mají oni.
@prace s nikým se nedohaduji já jen že všichni musíme platit účty, nic jiného v tom nehledejte co se týče invalidity určitě mi ji schválí, dokonce i třetí stupeň.
@diesel ono úplně stačí i recepce, security v obchodě nebo i prodavačka. K čemu mi bude UP kde mi vytiskne 4 stránky různých prací a pokud bych tam chtěla sedět půl roku než mi to schválili tak by jim to bylo fuk a nechali mě tam. Radši kdyby se pracák zrušil.
K čemu ÚP je? třeba k tomu abyste nemusela plati ZP? Tedy, než dostanete , pokud splníte podmínky, ID?! Nikdo Vás nenutí se registrovat , to není povinnost to je právo. Ale někdo raději sedí doma s rukama v klíně a a čeká až nějaká práce přijde za nim a pak se diví že vznikl dluh na ZP !
Ale pokud toto odmítáte tak pak jsem nepochopil proč se vůbec ptáte , pak je to zbytečnost!
@diesel až se opět obnoví povinnost pracovat, tak se budete pěkně divit kolik ušetříme za ouředníky a zbytečné povaleče! Mateřská půl roku a víc ne. Samozřejmě důchodci,neschopenka a invalidní důchodci výjimka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.