Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dovolená na Ukrajině

Od: montrose odpovědí: 22 změna:

Ahoj, má někdo z Vás zkušenost s cestou na Ukrajinu v současné době? Pochopitelně pouze někam blízko slovenských hranic. Jedná se mi především o situaci na hranicích (co je, kromě pasu, potřeba apod.).

Předem děkuji za radu.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
mzv.cz/...
Zcela upřímně Vam nedoporučuji v aktuální situaci tam jezdit

hodnocení

5x
Sice Vás vůbec neznám, ale i tak si dokážu představit, že v životě jste již měl i lepší nápady než je tento.
lmgify

Jestli jsem něco nepřeslechl, tak Zakarpatské oblasti (bývalá československá Podkarpatská Rus) se dosud válka vyhnula. Na druhou stranu Karpat (určitě Ivano-Frankivsk [bývalý Stanislavov] a jednou snad i Černivci) ale Rusové posílají rakety, když trestají celou Ukrajinu a bombardují všechna větší města. Užhorod je asi moc blízko hranic s NATO, tak asi nechtějí riskovat, že minou. Nebo to nechtějí střílet přes vyšší kopce.

To ano, to je pravda. Ale aktuálně je spousta vhodnějších destinací pro plánovanou dovolenou. Ukrajinci mají dost jiných starostí, než se starat o turisty (tím myslím třeba i jejích záchranné složky a zdravotnictví, v případě nějakých problémů).
alzbeta

Chtěla bych se zeptat, proč má podle někoho odpovídat jenom jedna osoba k tomu kompetentní a ostatní neregistrovaní rádcové nesmí ani vyjádřit svůj vlastní názor na otázku a mají být umlčeni v této poradně jako nezkušení?Je to logické, protože každý se jmenuje svým jménem popř.nickem jak ho doma oslovují.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 30. 03. 2023 20:49:03
Všichni, mimo Vás, vidí, že odpovídá pouze jedna osoba, pod různým nickem. Jen Vy to nevidíte, že jste Alžběta a další...
alzbeta

Nechci se tady s nikým dohadovat proč mám tohle jméno, ale v porodnici do matriky mne jako Alžbětu zapsala moje maminka. Mne se líbí a nemám důvod si ho měnit za jiné jméno. Vím, že hanlivá jména se dají za nějaký poplatek přejmenovat na úřadě, ale to je snad na zvážení každého jako soukromá záležitost.

Ale proti jménu Alžběta Valentová, nikdo nic nenamítá.

Ani proti Ottu Palenczyku. Jméno Alžběta je provdu krásné jméno.

hodnocení

5x
Samotní Ukrajinci pendlují běžně i s dětmi mezi ČR a Ukrajinou každý měsíc a o žádném nebezpečí nemluví (to není něco nepotvrzeného, ségra jim vyplácí dávky a mluví s nimi, oni se tím netají a velmi tvrdě domáhají toho, na co mají "nárok", když vidí, jak jsme proti nim směšně měkcí. I naší snědí bratři si údajně pro dávky chodí s mnohem větší pokorou.). Tedy samotná válka to až tak moc nezměnila, ale je potřeba brát v potaz, že už před válkou to tam bylo méně bezpečné, než u nás, ale oni jsou na to zvyklí.

hodnocení

5x

No, ak chcete prísť o peniaze, byť unesená a podobné veci,tak vám to vrelo doporučujem. Cez hranice teraz pendluje len partia čo tam majú známych,čo poskytujú všimné a pod. Nákupy slovákov čo žijú blízko hraníc s Ukrajinou sa prakticky zastavili. Tu Ukrajinci čo pracujú v okolí už pomaly neboli dva roky doma,lebo sa boja,že skončia na bojisku. Čo tak navštíviť Somálsko,Nigériu veď aj Afrika s adrenalínom je pekná.

nerentier

Proč tolik utrácet? Stačí zajít do nejbližší cikánské hospody s živou kapelou a říct jim, že hrají falešně. *vtip*

hodnocení

5x
Kámoš byl před pár měsíci v Kyjevě na pár dní, já osobně bych to nedoporučoval, možná opravdu jen někam za slovenské hranice.
Ono je třeba na hodně místech klid a život tam běží normalně jako před válkou, nicméně nikdy nevíte, jestli tam zrovna nespadne bomba a situace se může změnit rychle a během dne se tak můžete objevit v centru války.

nerentier
hodnocení

5x

Na hranicích stačí platný pas. Do Užgorodu se lze dostat buď přímo autobusem z Košic, nebo z Trebišova místním busem k hraničnímu přechodu Vyšné Nemecké; zástavba Užgorodu začíná pár set metrů za čárou. Kvůli válce bych tam ale nejel: Ne snad, že by nadšence z prohnilého Západu mohla zasáhnout Sarmatuška, ale napjaté situace využila spousta různých vykuků z řad místní veřejnosti i úřadů a dezorientovaný cizák je zvlášť vhodnou obětí. *stop*

palenczyk

Chtěl jsem odpověďět též Vašemu bratrovi nebo kamarádovi, který chtěl se dostat na dovolenou do Kaliningradu, ale už to bylo přetížené a vyčerpané možnosti limitu odpovědí u něj, tak se tam už nedá nic odepsat, jelikož už uzavřeli otázku.Tak mu můžete vzkázat, že potřebuje elektronické vízum, je zdarma ale autobus zájezdový tam žádný nejezdí v tuto dobu. Jediná možnost mne napadla autem přes hraniční přechod Bagrationowsk-Bezdely hranice s Polskem. Je to tam ale na vlastní riziko a ubytování přes stránky booking.com.

hodnocení

4x

Já bych začal na portálu visitukraine.today/...

Zakarpatí by mohlo být relativně bezpečné, ale člověk nikdy neví co se Putinovi v hlavě urodí. Na druhou stranu finanční přilepšení jim určitě přijde vhod.

otta

Cesta na Ukrajinu bývá jednoduchá hlavně pokud jedete vlakem nebo přiletíte. Celník se maximálně zeptá, kam se chystáte, a bez dalších obstrukcí vám šoupne razítko do pasu. Do RF.tam musí být vízum.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 30. 03. 2023 19:56:37
Odpověď stačí napsat pod jedním nickem, nemusíte to psát vícekrát. Všichni to barevně vidí, že odpovídá stejná osoba.

hodnocení

3x

Dneska se někdo ptal na Kaliningrad, teď zase na Ukrajinu a tazatel se tu již neobjeví.

break
Asi už balí kufry...
zaseja

Ale on se ptal na Kalingrad a ten já neznám, tak jsem se ho zeptal, kde se nachází a než stačil odpovědět pořádně, tak to někdo uzavřel.

tam je napsáno, kdo a proč to uzavřel?

zaseja

Samozřejmě, že je to tam napsané, škoda, že se to neuzavřelo až po odpovědi na můj dotaz, třeba jsem se mohl dozvědět něco o novém městě.

milancukrar uzavřel tuto otázku

Tazateli, tazatelko, tak to by stačilo.
Zdroj: poradte.cz/...

valentova

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 30. 03. 2023 19:42:59
Zkuste to bez napadání a urážek, jako nahoře pod jiným nickem.

zajic
hodnocení

0x
Cestu na Ukrajinu v současné situaci opravdu nedoporučuji a to ani do blízkosti slovenských hranic. Nedělejte to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]