Nejste přihlášen/a.
Ahoj, má někdo z Vás zkušenost s cestou na Ukrajinu v současné době? Pochopitelně pouze někam blízko slovenských hranic. Jedná se mi především o situaci na hranicích (co je, kromě pasu, potřeba apod.).
Předem děkuji za radu.
Jestli jsem něco nepřeslechl, tak Zakarpatské oblasti (bývalá československá Podkarpatská Rus) se dosud válka vyhnula. Na druhou stranu Karpat (určitě Ivano-Frankivsk [bývalý Stanislavov] a jednou snad i Černivci) ale Rusové posílají rakety, když trestají celou Ukrajinu a bombardují všechna větší města. Užhorod je asi moc blízko hranic s NATO, tak asi nechtějí riskovat, že minou. Nebo to nechtějí střílet přes vyšší kopce.
Chtěla bych se zeptat, proč má podle někoho odpovídat jenom jedna osoba k tomu kompetentní a ostatní neregistrovaní rádcové nesmí ani vyjádřit svůj vlastní názor na otázku a mají být umlčeni v této poradně jako nezkušení?Je to logické, protože každý se jmenuje svým jménem popř.nickem jak ho doma oslovují.
Nechci se tady s nikým dohadovat proč mám tohle jméno, ale v porodnici do matriky mne jako Alžbětu zapsala moje maminka. Mne se líbí a nemám důvod si ho měnit za jiné jméno. Vím, že hanlivá jména se dají za nějaký poplatek přejmenovat na úřadě, ale to je snad na zvážení každého jako soukromá záležitost.
No, ak chcete prísť o peniaze, byť unesená a podobné veci,tak vám to vrelo doporučujem. Cez hranice teraz pendluje len partia čo tam majú známych,čo poskytujú všimné a pod. Nákupy slovákov čo žijú blízko hraníc s Ukrajinou sa prakticky zastavili. Tu Ukrajinci čo pracujú v okolí už pomaly neboli dva roky doma,lebo sa boja,že skončia na bojisku. Čo tak navštíviť Somálsko,Nigériu veď aj Afrika s adrenalínom je pekná.
Na hranicích stačí platný pas. Do Užgorodu se lze dostat buď přímo autobusem z Košic, nebo z Trebišova místním busem k hraničnímu přechodu Vyšné Nemecké; zástavba Užgorodu začíná pár set metrů za čárou. Kvůli válce bych tam ale nejel: Ne snad, že by nadšence z prohnilého Západu mohla zasáhnout Sarmatuška, ale napjaté situace využila spousta různých vykuků z řad místní veřejnosti i úřadů a dezorientovaný cizák je zvlášť vhodnou obětí.
Chtěl jsem odpověďět též Vašemu bratrovi nebo kamarádovi, který chtěl se dostat na dovolenou do Kaliningradu, ale už to bylo přetížené a vyčerpané možnosti limitu odpovědí u něj, tak se tam už nedá nic odepsat, jelikož už uzavřeli otázku.Tak mu můžete vzkázat, že potřebuje elektronické vízum, je zdarma ale autobus zájezdový tam žádný nejezdí v tuto dobu. Jediná možnost mne napadla autem přes hraniční přechod Bagrationowsk-Bezdely hranice s Polskem. Je to tam ale na vlastní riziko a ubytování přes stránky booking.com.
Já bych začal na portálu visitukraine.today/...
Zakarpatí by mohlo být relativně bezpečné, ale člověk nikdy neví co se Putinovi v hlavě urodí. Na druhou stranu finanční přilepšení jim určitě přijde vhod.
Cesta na Ukrajinu bývá jednoduchá hlavně pokud jedete vlakem nebo přiletíte. Celník se maximálně zeptá, kam se chystáte, a bez dalších obstrukcí vám šoupne razítko do pasu. Do RF.tam musí být vízum.
Ale on se ptal na Kalingrad a ten já neznám, tak jsem se ho zeptal, kde se nachází a než stačil odpovědět pořádně, tak to někdo uzavřel.
Samozřejmě, že je to tam napsané, škoda, že se to neuzavřelo až po odpovědi na můj dotaz, třeba jsem se mohl dozvědět něco o novém městě.
milancukrar uzavřel tuto otázku
Tazateli, tazatelko, tak to by stačilo.
Zdroj: poradte.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.