Dobrý den pokud mi 1.4. končí podpůrčí doba a sociálka mi od 1.4. nebude posílat nemocenskou tak můžu mít normálně přes obvodní lékařku nahlášenou nemocenskou další 3 měsíce? Jde mi akorát o zdravotní pojištění, vím že mi ty 3 další měsíce nepošlou nemocenskou a vím že si můžu žádat přes doktorku o prodloužení ale to nevím jestli mi schválí. Jen mě zajímá jestli je někdo kdo ví jestli můžu být nahlášená jako nemocná a být na nemocenské i přesto že mi skončila podpůrčí doba a budu doma bez peněz? Jsem nezaměstnaná budu od června/července nastupovat do nové práce. V době nástupu na nemocenskou jsem byla zaměstnaná a ne nepodávala jsem nemocenskou ve výpovědní ani 3 měsíční zkušební lhůtě.
Pokud je naděje, že se Váš zdravotní stav v dohledné době zlepší, je obvyklé pořádat o prodloužení podpůrčí doby.
Když tato naděje není, je obvyklé požádat o invalidní důchod.
Jestli chcete nastoupit do jiného zaměstnání a máte obavu, abyste měla zajištěné zdravotní pojištění, ukončete neschopenku a zaregistrujte se na ÚP.
monikal
@inzinyrka Žádala jsem o invalidní důchod po roce na nemocenské a je to kvůli náhrady mzdy během nemocenské od pojišťovny, kdybych nastoupila na úřad práce bralo by se to že beru minimální mzdu i kdybych pobírala třeba jenom 9 000kč (toto nedává smysl) takto mi zaplatí celou hrubou mzdu. Je mi jasné že ne hned a může to být za 3 měsíce ale celá hrubá mzda a být doma a nemuset pracovat? Za mě super. Takhle to bylo hrubá mzda - (mínus) nemocenská a doplatek do hrubé mzdy.
Trochu jsem se ztratila, kdo a za co Vám zaplatí celou hrubou mzdu? Nevím, co to počítáte.
zdrav
Že by zase někdo nahlášen naoko na nemocenskou před nástupem do nového zaměstnání?
monikal
@inzinyrka mám nemoc z povolání kdy mi odešly plotýnky a musela jsem na operaci a pobírám náhradu mzdy během nemocenské, jako když se někomu stane úraz v práci. Samozřejmě nevím jestli to zaměstnavateli uzná pojišťovna ale já s nimi žádný smluvní vztah nemám. Oni mi to musí proplatit a pak si nárokovat proplacení u pojišťovny, nařizuje jim to zákon (pojištění zaměstnanců kvůli pracovnímu úrazu nebo nemoci z povolání) @zdrav vy neumíte číst? Žádná na oko nemocenská, budu mít normálně nemocenskou, nevím co je na tom k nepochopení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.