Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to na psychologa?

Od: uknow odpovědí: 38 změna:
Pěkný večer,
Nejspíše potřebuji vyhledat odbornou pomoc. Už na to nestačím a obávám se, že se to zhoršuje. Dříve jsem milovala nakupování, strašně ráda jsem jezdila s rodiči, ale nyní jsou pro mě obchody něčím, kam se mi příčí vkročit.
Jako každý jsem si prošla zklamáním, ale moje emoce jsou již takové, že mnohdy nic necítím... Prázdno. Smrt mě neděsí. Nic mě nebaví - přijdu ze školy, chci být sama a nakonec se večer učím.
Jsem introvert, ale tohle už je moc. Nemám ráda lidi - klepu nohou, koušu si nehty a rty... Ačkoliv jsem si prošla několika obdobími, kdy jsem nevěděla, co mám dělat, tak nyní už je to asi potřeba řešit. Nevěřím sama sobě. Už jsem dospělá, tedy čerstvě, ale neměla jsem vztah. Nedokážu si nikoho pustit k tělu. Beru to JAKO povinnost - nepříjemný pocit v žaludku, i když dotyčného znám téměř rok a pro mnoho vyrovnaných žen by mohl být skvělým partnerem - jenže chyba je ve mně. Jednou jsem měla nepříjemný zážitek s jedním klukem a možná to ve mně něco zanechalo.
Omlouvám se, plácám páté přes druhé, ale sama se snažím nějak utřídit myšlenky.
Zajímá mě, jak je to ohledně psychologa... Pokud bych tam začala chodit, zapisuje se to někam, co by mi do budoucna mohlo dělat potíže? (Sehnat práci, vysoká škola...)
Měla bych to říct svoji mamce, protože pracuje u mé doktorky,takže bych tam na ní stejně v práci narazila a musela to vysvětlit...
Myslíte si, že i tento kousek, co jsem napsala, by stál o to, aby se to začalo řešit? Jsem vážně už zdeptaná. Ze sebe samé, že s tím nedokážu SAMA bojovat.
Klidně můžete poradit něco více, budu ráda za vaše názory a vše si pročtu.
Děkuji vám mnohokrát!

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Takhle - neberte to ode mne jako radu, jen jako jiný pohled na problém. Já u Vás nevidím žádný důvod, aby potíže řešil psycholog, psychiatr... Máte potíže, fajn, vyřešte je, žijte svůj život a organizujte si jej sama. Pokud si zvyknete, že Váš problém vyřeší někdo jiný (psycholog), budete tuto pomoc vyhledávat i nadále, při každém dalším problému. To chcete? Jste mladá, asi ani netušíte, jaké stresy život ještě přinese a už teď to nedáváte, to není dobré. Obecně - přijde mi, že poslední dobou spousta lidí má svého psychologa, psychiatra a pomalu to začíná být normální nebýt normální ( bez urážky). Extrém z mého okolí - dvojice dospělých se dvěma dětmi. Došlo ke sporu, přítel poslal přítelkyni do blázince. Po půl roce byla venku, šli od sebe. Teď je v blázinci on a obě děcka navštěvují psychology. To je na palici.*ee*. Omlouváte se, že plácáte, to já možná také, ale tak nějak to vidím. Rada - dejte se dohromady, sama, jen na vás záleží, jak si to uděláte...

Vidím to samé.

liska5
27.03.23 23:27

Berger *palec*

To jsou zase tady tady. Chtěl bych vědět, který psycholog řeší něco za někoho. Naprosto nevíte, o čem mluvíte.

Jak člověk nakládá se životem, tak život nakládá s člověkem.

Je to přesně o starostech, povinostech a životnímu stylu. Lidi na vesnici, kteří se starali o zvířata o pole a barák rozhodně neměli potřebu ba ani čas fňukat na sebou samím a životem a nepotřebovali psychology.

hodnocení

5x

Dobrý den. Svěřte se mámě a odbornou pomoc určitě vyhledejte. Návštěvy psychologa by Vám nikde uškodit neměly. V dnešní době psychologa (či psychiatra) navštěvuje spousta lidí. Je to dobrá volba, když člověk sám neví kudy kam.

uknow
hodnocení

Děkuji za Vaši odpověď.
Upřímně se cítím lépe, když vidím pohled další osoby...
Mějte se krásně!

hodnocení

4x

Vypni všechny sociální sítě a bež dělat něco rukama. Cokoliv. Ty ještě nevíš, co je problém v životě. To, co popisuješ je dle mého přirozené, jen v dnešní době umocněné tím, že se každý zkoumá a pitvá a kontroluje. Je to děsný, mladí jsou dneska jak ze skleníku. Stačí větřík, nebo špatné slovo a hroutí se. Je to můj názor, nemusí se nikomu líbit.

krásný den všem

Přesně tak. Labilní povahy. Buď se vztekají a nebo se hroutí. Nic mezi.

uknow
hodnocení

Podobné komentáře, že dnešní generace je otřesná atd. To jsem čekala.
Nikdo z vás neví, co se událo v mém životě - stejně jako já o vašem. Téměř znásilnění, sebevražda, šikana, další kamarádka se několikrát pokusila o sebevraždu a dopis na rozloučenou... Je toho víc a už opravdu nemám sílu se posouvat dál. Každý den je o přemlouvání, abych vůbec vstala. Vidím to, že jsem zlenivěla - vždy jsem dělala sport, teď se snažím pravidelně vařit a péct. Časově to nemám lehké - jak někdo psal, že je to o lenosti a spoustě času = vstávám v 5:30 a vracím se v 18:00 cca domů. Když nemám školu a je volno, chodím do práce a snažím se využít čas, i když je to opět o přemlouvání.
Vždy jsem tu byla pro ostatní, chtěla jsem jim dát to, co nikdo nedal mně. Dokázala jsem jim pomoci, většině ano, protože jsem chápala, jak se cítí.
Nechci se litovat, nikdy jsem to nedělala ráda a proto jsem se to snažila několik let překonat sama.
Děkuji za každý váš názor, zajímá mě jakýkoliv pohled, sama jsem to i chtěla. Jenže myslím si, že některé názory jsou přesně tím důvodem, proč si spousta lidí neřekne o pomoc a končí to sebevraždou.
Ptala jsem se i z důvodu, že kamarádka mi říká, ať tam jdu - ona to nechala dlouho být a nyní se potýká s ataky, bere prášky (má to vrozené - její mamka i taťka mají problémy).
Mějte se krásně

uknow

víš co je zvláštní? Že první psaný projev je zcela jiný než tento. Nemyslím obsahově, ale stylem psaní. První je rozlítaný a nesoustředěný a splašený. Proto možná ty názory na mladou generaci. Myslím, že kdyby byl příspěvěk psaný stylem tak, jak jsi mi odpověděla, rady by byly jiné.

liska5

Taky jsem si všimla. Tato fakta měla být už v dotazu, pak by většina odpovědí byla jiná.

liska5
hodnocení

3x

Pravidelný pohyb, fyzická práce, nějaká zájmová činnost Vám chybí. Jak něco vytvoříte, proběhnete se jarní přírodou, sednete na kolo, nebo příjdete správně unavená z tréniku nebo z výletu do hor, tak to máte jako antidepresiva. Rozplánujte si volný čas, ať se máte na co těšit.

seraphico*
hodnocení

2x
Na psychologa to opravdu vypadá. Mamce se určitě také svěřte, protože i ona by vám mohla s vaší těžkou situací pomoci. Chození k psychologovi není nikde zaznamenané, takže se nemusíte bát, že by jste s tím měla v budoucnu nějaké problémy. Psycholog není sprosté slovo a využívá ho stále čím dál tím více lidí.
uknow
hodnocení

I Vám mockrát děkuji za odpověď!
Vážím si toho.
Krásný zbytek večera!

riva
hodnocení

1x

Problém lidí majících hodně volného času a málo fyzické aktivity.

etana*
hodnocení

1x

Ne, to není na "psychologa". To je na lehkou změnu života směrem k aktivitě, nehrabání se v internetu a nevyhledávání stránek plných stesků podobně mladých a samostatného uvažování neschopných žen. Nesledování každého svého pohybu, myšlenky, nehledání viníků. Lidově, je to na zvednutí zadku.

Ale pokud chcete, zkuste někam zajít, tedy objednat se k psychologovi. Možná vám v rámci jedné návštěvy vysvětlí to, co vám zde říkají jiní...že život je váš, něco s ním udělat musíte hlavně vy sama. Najít si náplň života, nejen nějaké přežívání od rána do rána. Nikam se nic nezapisuje a nijak vás to profesně nepoškodí.

hodnocení

1x

Když tak čtu ty časté příspěvky tak mně připadá, že nastala doba, ve které kdo nemá "svého psychologa", jakoby nebyl?

Ale takhle to přece v životě nefunguje...já si nemyslím, že tohle potřebuje psychologa.

Co tedy budete v životě dělat, až přijdou ty opravdové problémy a starosti?

A že přijdou v běžném životě těžké chvíle, na to se můžete spolehnout...to abyste si potom "svého psychologa" nastěhovala rovnou domů.

Možná by stačilo, abyste se zaměstnala natolik, že byste na takové myšlenky neměla vůbec čas. Najděte si brigádu, nebo běžte pomáhat někam do útulku, případně starému člověku ve Vašem okolí, zvyšte aktivitu, zaměstnejte se natolik, že večer padnete a na nějaké klepání nohou a okusování nehtů Vám už nezbydou síly.

Možná jsem to napsala tvrdě, ale tak to vidím já.

doplněno 28.03.23 09:48:

@uknow bylo by dobré nespoléhat na berličku v podobě psychologa, lepší je zaměstnat mysl a aktivity tak, aby Vám nezbyl vůbec čas.

uknow
hodnocení

Tvrdě to napsané není. Rozumím vám, jenže toho času opravdu moc nemám. O víkendech se snažím odpočinout od lidí, vypnout, ale i teď se snažím něco podnikat, abych se zaměstnala.

"...i teď se snažím něco podnikat, abych se zaměstnala"

Houby se snažíte! Sedíte u počítače (mobilu) a čučíte na obrazovku. Na to čas máte? To není žádné "něčeho podnikání". Zvedněte zadek, přiměřeně se oblečte a běžte třeba zrýt zahradu, přeházet fůru uhlí, nebo si zaběhněte pár kilometrů. Nebo zorganizujte nějaký program pro děti, vymyslete vycházku pro seniory... Ujišťuju Vás, že pak budete spát jako dudek i bez psychologa.

uknow
hodnocení

Bydlím na vesnici, takže doma pomáhat musím - i na zahradě. Jinak bychom se z toho tady zbláznili.
Máte pravdu, že jsem začala více vysedávat i u telefonu, což bych měla skutečně omezit.

p23®
hodnocení

1x

Jestli potřebujete odbornou pomoc, to nevím.

Záliby se během života mění. Pokud chodíte do školy, nedivím se, že chcete být sama, když jste celý den v kolektivu. Že se pak večer učíte, dělá to každý řádný student. Normální.

Nemáte ráda lidi. A musíte? Stačí, když se k nim chováte slušně.

Klepete nohou, koušete si nehty a rty. Tak místo toho se jděte proběhnout, zacvičte si nebo uklízejte.

Nevěřím si sama sobě. To se musíte naučit. Pochvalte se za něco, co se Vám během dne povedlo. Třeba ve škole, doma a pod. Chvalte se.

Jste dospělá, jak píšete a neměla jste vztah. Tak na tom zapracujte. Choďte se bavit, tančete, cvičte, popovídejte si. Choďte se svými vrstevníky, kamarádkou, známými. Teď je na to ten pravý čas.

Jednou jste měla nepříjemný zážitek s jedním klukem a možná to ve mě něco zanechalo.

Prosím Vás, kdo nemá v mládí různé zážitky s klukem. Těch bylo. Je potřeba poznat rozdílné chování kluků, než se vdáte. Někdo Vám bude milý a zapomenete.

A ráno píšete:

Vstávám v 5.30 a vracím se v 18.00 hodin. Když nemám školu, chodím do práce.

Pokud to tak děláte denně, tak jste unavená, přetažená. Je u Vás nutnost chodit při studiu do zaměstnání? Máte vůbec nějaký svůj volný čas? Až dostudujete, tak se napracujete až, až.

Neřešte problémy kamarádek, přemýšlejte o svém životě. Na sobě musíte zapracovat sama.

Začněte odpočinkem, pište si třeba deník - snáze se vypořádáte se složitými životními situacemi. Lépe jim pak porozumíte. Zjistíte, že každý den není tak špatný. Povídejte si také s maminkou. Smějte se.

Tak hurá do toho. Držím palce.

liska5
28.03.23 16:34
p23®

liska5 - Děkuji. Přeji krásný den.

uknow
hodnocení

Krásně napsaný a výstižný. Děkuji Vám za to!
p23®

uknow - Nemáte zač. Zvládnete to. Všichni jsme na tom stejně. Jednou je líp, jednou je hůř. Myslím na Vás a držím Vám palce. Bude zase dobře.

ggpu
hodnocení

0x
Ani my nevíme co seti honí tam nahoré

tj
hodnocení

0x
V dnešní době plné chaosu a stresu už není psycholog nic hrozného a něčím, za co byste se měla stydět. Určitě to řekněte mamce a klidně k psychologovi jděte. Vážně z toho nemusíte mít starosti.

hodnocení

0x

Budete-li chtít, domluvím vám konzultaci s psychologem, nikdo o tom nemusí vědět, a zadarmo. Probere to s vámi a poradí, jestli opravdu potřebujete odbornou pomoc, nebo se to časem uklidní. Klidně se ozvěte. Přeji vám krásné jarní dny!

uknow
hodnocení

Děkuji nesčetněkrát. Je to strašně hezká nabídka a děkuji Vám za ní.

ajka5@volny.cz

martin45
hodnocení

0x
Píšete, že stáváte v 5.30 a chodíte domů v 18.00. Pokud jste unavená, je dobré jít večer dříve spát. Alespoň mě to pomohlo. A když bude hezky, šel bych se projít. Stačí jen krátce, ale pravidelně.
uknow
hodnocení

O pravidelný spánek se snažím - abych měla těch cca 6h. Jen se často budím a to třeba pětkrát do noci. :/
Procházky jsem dost omezila, to máte pravdu
martin45
Ještě mě napadlo... nemáte u vás v okolí nějaký turistický spolek, který chodí na výlety? Můžete se k nim přidat a má to dvě výhody. Popovídáte si s lidmi, pokud budete chtít. A projdete se v přírodě.

martin47
hodnocení

0x
Píšete, že stáváte v 5.30 a chodíte domů v 18.00. Pokud jste unavená, je dobré jít večer dříve spát. Alespoň mě to pomohlo. A když bude hezky, šel bych se projít. Stačí jen krátce, ale pravidelně.

uknow
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi - začala jsem to řešit. Uvědomila jsem si, že na to opravdu sama nestačím, ale psychologa prozatím nepotřebuji. Musím se zas opět postavit na vlastní nohy, tentokrát však s něčí pomocí!
Mějte se všichni krásně

Přeji úspěšný vstup do života! ;)

hodnocení

0x

Vaše doktorka ani mamka nemusí o návštěvě psychologa vědět. Jste dospělá, doporučení od praktika nepotřebujete. Lze kontaktovat psychologa i jinak. Koukněte na mojra.cz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]