Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je rozdíl mezi katolíky a evangelíky v čr?

Od: ln odpovědí: 9 změna:
Ahoj, z wikipedie vím ten základ - řimskokatoličtí milujou papeže, je to to puvodní, nejstarší, jasný. His proti nim hejtil...jasný.
Evangelíci jsou reformovaná církev a opírají se o evangelium.ne o papeže oukej. Potud to chápu.
Ale zajímalo by mě v čem - spíše praktickém v životě se liší, jaké hodnoty u nás v čr mají. Tetička manžela je silně věřící evangelička a zhrozila se , že ten a ten je katolík. Zajímaly bymě ty praktické rozdíly.
Třeba může se evangelický kněz oženit a mít děti a katolický ne... nebo slaví evangelici taky velikonoce? Mají katolíci mít před svatbou celibát a zpověď a evangelíci ne? A proc se obě víry nemají "rády? Nebo proč si katolík nemůže vzít evangeličku, když je to jeden bůh a stejný učení?
P.s. prosím nehejtěte věřící.
A ještě taková drobnost - jak si katolíci obhajují že jejich církev vymáhala odpustky a to vše co hus kritizoval, upálili ho...to se za to že jsou katolíci nestydí třeba? Že jim přijímání oodobojí a oplatky přijde jako rouhání, to třeba chápu. Ale i tak, přece hus je náš český národní hrdina a byl upálen tyjo katolíky. To je přece strasná ostuda pro ně, ne?
A kališníci od husa a žižky - to je odnož evangelíků nebo ne?
Díky, jsem ateista a tohle nechápu :)
zámek
milancukrar uzavřel tuto otázku
Snažíte se opět o trollovací dotaz?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dylin
hodnocení

2x
U katolíků můžou být faráři pouze muži žijící v celibátu. Zatímco katolická má doktríny a svátosti, které jsou vázané na odkazy Ježíše a uznávají pannu Marii, jako primluvkyni, tak evangelici jedou freestyle, kdy mixujou starý a nový zákon, jak jim zrovna přijde na mysl. Proto je mají katolíci, za exoty, kteří nemusí ani studovat teologii. Odpustky jsou normální svátost, kdy se člověk přimluví, aby kněz sloužil mši za něčí duši. Samozřejmě ve středověku měl bohatší člověk větší šanci, že se mše bude sloužit za někoho, protože to zaplatil. Takže chudáka to samozřejmě štvalo. Chci připomenout, že ve středověku byla církev naprostou součástí veřejného života víc než cokoliv jiného a byla tak spjata s vládní mocí. Měla funkci matrik, školství, soudní, zdravotnictví atd. Poprava Husa byla nařízena tou světskou částí vládní, popravy "čarodějnic" bylo to samé. Boblig u nás taky nebyl kněz, ale zemský právník a všichni to připisují církví.
dylin
Kdybych vám měl jinak vysvětlit Husa na současnosti, tak je to jako kdyby se objevil někdo v Rusku, co by vykrikoval, že patriarcha Kiril vede pravoslavnou církev špatně. Tak vás nechají taky lidi kolem Putina vypadnout z okna. Protože kdyby Putin neměl podporu patriarchy pravoslavné církve, tak prostě končí. Proto je tak často s ním vidět a přišli i s teorií desatanizace Ukrajiny.
ln
hodnocení

promiňte, ale křížové výpravy fakt neměly mírový zájem. Jako jestli myslíte, že mírová byla idea, stejně jako Putinova mírová denacifikace, tak to jo...ale jeli tam se zbraněma a strašně vraždili. mírový to být mohlo - v ideálních papežových myšlenkách, ale proč jim teda dávali zbraně :DDDD

Dle wiki - abych nebyl šťoura sám za sebe:

"definice historiků tyto výpravy omezovala pouze na výpravy k Jeruzalému" - že to někdo z králů či představených upravil pro svůj vlastní prospěch je bohužel další věc - jak jsem již psal.

Onen mírový zájem byl v obraně křesťanů před nájezdem muslimů.

Nicméně - právě se tu prokazuje, jak máte z mála informací jistotu, že víte to správné a pravdivé... bez ohledu na vaši nevíru a nevědomost kolegu opravujete "zaručenou zprávou".

ln
hodnocení

Ne, omlouvám se, já nevím nic, ale argumentuju jako ten kdo se učí... a kde je ten zdroj, kde třeba papež výslovně píše, že jedou v míru? Jako já chápu že muslimové bili bijci a idioti... ale my se přece taky nevypravíme na Královec se zbraněma, že je to naše české území a že chceme zase moře... zatím je to tvrzení proti tvrzení...dá se někde dohledat opravdu deklarace toho že křížové výpravy byly mírové?

hodnocení

0x

Tak já uvedu jen dvě informace v tomto velmi výbušném tématu s mnoha podotázkami. Celá ta věc je složitější než na jedno vlákno zdejšího webu a chtělo by to více měsíců až let studovat obě zmíněné větve.

1) katolíci obhajují že jejich církev vymáhala odpustky a to vše co hus kritizoval, upálili ho

- Obhajoba zní jasně. Kritizování církve nebyl ten zásadní důvod. "upálení za odpustky" je fárze používaná v posledních desetiletích na základě učebnic převážně od nekatolických autorů.

Zásadní bylo přesvědčení všech těchto učedníků a následníků Jana Husa, že pokud je pán (kníže, král ...) hříšný, jako jeho poddaný nemám pak povinnost tohoto hříšníka poslouchat. Mnoho lidí si to pak upravilo například na "všeci kradú, proč bych neměl já" - a tato husitská tradice je zvláště v česko-slovensku velmi oblíbená do dnešních dní.

2) církev svatá se skládá z obyčejných hříšných lidí - to znamená, že hříšní jsou všichni. Někdo to praktikuje ve velkém, někoho hřích trápí a chce se napravit... Někdo zase jen zneužije aktuální možnosti a příležitost (např. křížové výpravy původně za jiným účelem a mírové).

K dalším podotázkám - většina těch lidských přesvědčení plyne z vlastního chápání napsaného či řečeného - jsou to různá přesvědčení, že nikdo jiný pravdu nemá... Bohužel, tato přesvědčení jsou jak u věřících (jakékoliv církve), tak i u ateistů.

ln
hodnocení

Dobrý den, viz odpově ď omylem do vlákna nad vámi - kde v lramenech je zdroj, kde se dočtu že křížové výpravy byly fakt mírumilovné? A pokud byli, proč tam jeli se zbraněmi. (A chapu že muslimové byli negramotní idioti) ale jde mi o to nedělat z válečného tažení mírovou akci jak Putin tedke hlásí

mírumilovné - jsem nikde nenapsal... mírové jsou výpravy v některých očích v právě zmíněné Ukrajině...

V první větě máte základní info - výbušné téma - a zde uvádíte sám sebe jako zdroj hádavého tématu, kde informace okamžitě rozporujete s ohledem na vlastní znalosti.

TJ - jedná se o trolla - nahlášeno

ln
hodnocení

Ale já se fakt jen ptám - nejsem troll... maturita za dveřma a já v tom mám guláš...jasně můžu se o tom naučit tři věty, ale k čemu mi ro je když tomu nerozumim... tak válečný výpravy aby se obsadilo území, kde býval kristus a tak ho chtěli krestane lro sebe. Je to takto ok? Nechápu to s tím mírem a nechapu to výbušné... jde mi o to vědět proč... pak to Hus kritizoval, to teda furt mluvíme o karolíkách, ti ho upálili, a katolíci nadávají evangelíkům a já to nechápu.
Ps jsem ateista...nic netrolím...

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]