Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stare smlouvy - co s nimi?

Od: bender* odpovědí: 7 změna:

zdravim,

zajima me jedna vec, mam doma par smluv, ktere jsou jiz stare a neplatne..(napr. jiz od neexistujici banky IPB, ci GE money bank, CSOB, ktere se jiz dikybohu o moje penize nestaraji a dale jedna smlouva od cetelemu, se kterym uz dnes take nemam dikybohu nic spolecneho - byl sem mladej a blbej). Moje otazka zni co s temito smlouvami mohu udelat? Existuje v cesku zakon, ktery by mi narizoval tyto smlouvy po urcitou dobu skladovat jako je to napr. pro zivnostniky s fakturami? Jednoduse jsou mi tyto smlouvy k nicemu a nejradeji bych je zkartoval, protoze mi akorat zabiraji misto ve skrini.

Dekuji za odpovedi.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanher*
hodnocení

0x

Žádná lhůta není, a nechal bych je pro jistotu ležet dál, např. v igelitu ve sklepě, apod.

sebod*

Taky jsem takhle všechno nechávala. Ale už ne. Jestliže ukončím smluvní vztah a není nějaký závažný důvod si smlouvy ponechat, tak vše likviduji. A zákon Vám neukládá žádnou lhůtu. Můžete je zničit třeba v den sepsání smlouvy *sok*. Ale to nedoporučuji ;)

malvinka*
hodnocení

0x

Pokud přece jen váháte, tak co je třeba nascenovat do PC. A vytvořit jako složku.

Jako nápad pro ostatní např,. počádné to není k zahození. Záručáky atd.

doplněno 31.08.10 16:30:

Omluva: pořádné

hop®
hodnocení

0x

Také jsem nad tím uvažoval, ještě schovávám třeba zaplacené účty za pevnou telefonní linku z bývalého bytu (do roku 1988), ale zatím mi nazabírají tolik místa, abych to vyhodil. Pořád si říkám, že pro některé ouředy papír je papír...

lui*
hodnocení

0x

Jestli se nepletu, jestli se něco nezměnilo, tak zákon říká, že finanční nárok lze uplatnit nejdéle do třech let od jeho vzniku, a nejdéle do jednoho roku, kdy se o něm dozvěděl.

bender*
hodnocení

rozumel bych tomu nechat si smlouvu a vypisy z cetelemu, v pripade ze by si treba usmysleli delat problemy, coz si zrovna nemyslim. V kazdym pripade vypisy muzu dostat od banky v pripade potreby.

Ale schovavat smlouvy od IPB, ktera uz tolik let neexistuje nebo od CSOB a GE money, kde jsem nikdy nic nedluzil a uz s nimi nechci mit nic spolecnyho mi prijde zbytecny. Neziju v cesku par let a zbavuju se vsech nepotrebnych kramu a papiru co jeste v cesku mam a nechce se mi prevazet zbytecnosti, chapete...

slo mi hlavne o to, zda zakon nejak blize neresi moji otazku, podle vasich odpovedi ne, coz jsem rad :)

michal958*
hodnocení

0x

ja osobne bych je schoval nekam do krabice nikdy nevite kdy se neco naskytne nejaky problem a tu smlouvu budete potrebovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]