Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přivýdělek k invalidnímu důchodu 2023?

Od: anetas odpovědí: 19 změna:
Dobrý den jak je to v dnešní době ke všem stupňům (1.-4.) s přivýdělkem k invalidnímu důchodu? Mám trvalý a NEMĚNNÝ stav kde je vysoký předpoklad že se mi bude zhoršovat zdravotní stav. Nechápu jak si ČSSZ může komukoliv vůbec dovolit sáhnout na invalidní důchod, pokud se rozhodne vracet peníze zpátky a ne zrovna málo? To je jako bych si řekl že naše zdravotnictví stojí za ... A tudíž začnu pracovat bez smlouvy a odvodů. Samozřejmě je něco jiného pokud někdo má 3 stupeň a pracoval by na 3 směnný provoz na plný úvazek a něco jiného je stejná práce a 1 stupeň. Ať se to na to dívám jak se dívám, vždy mi vyjde nejlepší možnost pracovat bez smlouvy s živnostenským listem případně bez. Raději kdyby okresní správa sociální zprávy si lépe podchytla kontroly osob, pobírající sociální dávky. Nejlepší výsměch je příspěvek na bydlení kde vám řeknou že máte peněz dost můžete přece prodat auto, a pro rohlíky se asi doplazím po chodníku?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Raději kdyby okresní správa sociální zprávy si lépe podchytla kontroly osob, pobírající sociální dávky.
Okresní správa sociálního zabezpečení nemá se sociálními dávkami nic společného. Vyplácí dávky nemocenského pojištění (nemocenské dávky) a důchoového pojištění (důchody). Sociální dávky vyplácejí úřady práce.

anetas
hodnocení

@inzinyrka ano omlouvám se, i přesto to nic na tomto faktu nemění, místo šikany důchodců radši méně rozhazovat, no joo populista Fiala musí dodržovat své předvolební sliby jako třeba " v žádném případě nezvýšíme daně!" A nejlepší perlička " nakradu méně než Bureš" zatím se mu to druhé nevede, že by záměr?

vanetas Vaše poznámka je zbytečný plivanec jedu. Možná byste měla zapracovat na své duševní rovnováze.

hodnocení

4x

Zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, neobsahuje žádné ustanovení, které by omezovalo výdělkové možnosti poživatelů invalidních důchodů. Výdělkově jsou omezeni ti pojištěnci, kteří s ohledem na svůj zdravotní stav nejsou schopni výdělečné činnosti ani za zcela mimořádných podmínek. Tato skutečnost je vždy uvedena v rozhodnutí o invalidním důchodu. Ani takovéto rozhodnutí nepředstavuje úplný zákaz pracovat.

Posudkoví lékaři však velmi často reagují na pracovní aktivity příjemců invalidního důchodu III. stupně a snižují stupeň důchodu. V zásadě platí, že jestliže má osoba 70 % ztráty pracovních schopností, tak může využívat oněch 30 % pracovních schopností. Je např. doporučováno, aby taková osoba nepracovala déle než 3 hodiny denně. V takovém případě by neměl být snížen a odebrán invalidní důchod. Bohužel se přesto někdy tak děje.

Zcela mimořádnými podmínkami (podle § 6 Vyhl. 359/2009 Sb., o posuzování invalidity), za nichž je pojištěnec schopen výdělečné činnosti v případě poklesu pracovní schopnosti nejméně o 70 %, se rozumí zásadní úprava pracovních podmínek, pořízení a využívání zvláštního vybavení pracoviště, zvláštní úpravy stávajících strojů, nástrojů, používání zvláštních pracovních pomůcek nebo každodenní podpora nebo pomoc na pracovišti formou předčitatelských služeb, tlumočnických služeb nebo pracovní asistence. Týká se to třeba slepců, paraplegiků a podobných typů postižení.

etana*

Jistě, nicméně i paraplegik si může třeba investováním vydělávat jakékoliv částky, aniž by "pracoval" déle než třeba hodinu denně a to jen hlavou a jedním prstem.

Tazatel ale spíš cítí potřebu brblat, nadávat na vládu a vyhrožovat něčím, co nejspíš není schopen udělat...i když v jeho případě souhlasím s kontrolami vyžírků, po kterých tak touží a bylo by fajn, kdyby se začalo u něj a jeho utajených, nezdaněných příjmů.

Tohle se tu objevuje pravidelně a podle stylu od jednoho a toho samého. Takový samonáserný dotaz :)

@etana souhlasím.

lojza
hodnocení

3x

On uz je 4 stupen?

Kdo vam rekl, ze vam nekdo bude sahat na ID? Ten se ridi pouze zdravotnim stavem!

Ze je to troll dotaz?

hodnocení

3x

Pokud se nepletu tak jsou 3.stupně a u prvních dvou se doporučuje pracovat. Samozřejmě dle ohledu na stav!

anetas
hodnocení

@diesel vykládejte lidem kteří stojí fronty před úřadem práce že práce je HROMADA A DOST PRO VŠECHNY, ne lidem kteří pracovat nemusí, odpracováno mají a přesto chtějí dál pracovat. 3 odpovědi a žádná relevantní, nedozvěděla jsem se pořád kolik si můžu přivydělat? Hlavně že lidé mají potřebu neustále ostatní hodnotit ale poradit to už ne. Zdraví je jedno, zdraví si nekoupíte, stejně jako mládí.
lojza

To si pletete, ty tam stojí na dávky!

A pokud máte kvalifikaci tak práce je dost. Ale lidi makat nechtějí. Já bych je poslal zametat ulice sem a tam, jinak žádná podpora!

kolik si můžete vydělat? to snad nemyslíte vážně tuhle otázku!

anetas
hodnocení

@lojza samozřejmě že myslím naprosto vážně jinak vám vezmou důchod protože zvládáte vydělávat, s takovou radši sedět doma a občas práce na černo úklid, atd.

@anetas přivydělat si můžete kolik chcete, žádné omezení není. Pouze je tu omezení ohledně důvodu ID, tedy když máte např. problém s nohama a budete 12 hodin denně chodit, tak to bude sociálce divné a prošetří to. Ale když budete 12 hodin sedět a vyděláte si 80k měsíčně, tak to neřeší, prostě omezení na výši přivýdělku NENÍ.

anetas

včera 22:38 [nahlásit]

@diesel vykládejte lidem kteří stojí fronty před úřadem práce

Docela rád bych viděl ty fronty. Kde prosím Vás jsou?!

Jinak jsem u firmy 2,slovy DVA s ID-já 1.za "normální"plat a kolegy s2.°ID taktéž za "normální"plat

anetas
hodnocení

@diesel další konspirační teoretik ách jo, bydlím u menšího města s 50 000 obyvateli u Ostravy a KAŽDÉ! ráno je tam fronta protože tam čekají a každý den! To že vy je nevidíte nebo nechcete vidět není můj problém? Případně mě ještě napadá že budete takový ten obyčejný dělník co jezdí kolem 12h někde na oběd a diví se že tam není ani noha když jsou buď všichni uvnitř nebo velmi často přestávka a zavřeno. S vaším stykem psaním a (ne)uvažováním velmi pochybuji jestli nejste jeden z čekatelů kteří tam stojí ráno půl h před otevírací dobou. Ách jo žádný rozumný člověk zde a člověk by řekl že staří přináší rozum a ono ne.

Hmm tak to asi nebudou skuteční zájemci o práci ale A) vybíraví co chtějí sedět v teple kanceláře za min.500/hod nebo B)) nefachčenka pro peněžitou pomoc !

PS takových lidí co tvrdili podbně už jsem úpár zažil a frontu na něco si pletli s čekajícími na bus na zastavce!

PS pokud jsem to jak jste mne nazvala (mýlíte se ale budiž) pak vy jste TROLL (s tím že vším psaným v tomto vláknu se takto prezentujete) a nic jiného !

etana*
hodnocení

1x
Vydělat si můžete třeba milion měsíčně, na příjmu vůbec nezáleží.

hodnocení

0x

@anetas - Nejlepší výsměch je příspěvek na bydlení kde vám řeknou že máte peněz dost můžete přece prodat auto, a pro rohlíky se asi doplazím po chodníku?
Chcete "práce na černo úkllid, atd." a nedojdete si "pro rohlíky" pěšky? Krom toho si pletete příspěvek s doplatkem ;)

anetas
hodnocení

@jedubabicka nějak úplně nechápu smysl vaší odpovědi a zřejmě jste to nepochopila, nevadí. Já jsem v začátku dotazu psala a dole jsem napsala o PŘÍSPĚVKU NA BYDLENÍ uradprace.cz/... i zde to je PŘÍSPĚVEK na bydlení, já slovo doplatek vždy použila ve smyslu důchodu (viz má otázka) a ne ohledně příspěvku na bydlení, aspoň si to trochu čtěte když už chcete někoho opravovat. Navíc to o práci na černo byl pouze příměr že to mohu dělat a ne že to dělám (třeba ano?) ale i kdybych pracovala na černo, je to má starost nebo vaše? Platím všechny SVÉ výdaje vašimi nebo mými penězi? Správně je to má starost a platím to svými penězmi. Cítím z vás velmi silnou frustraci, nemáte se s kým doma pohádat?

@anetas - i zde to je PŘÍSPĚVEK na bydlení

To ano - jenže kromě příspěvku na bydlení existuje i doplatek na bydlení. U příspěvku, který uvádíte vy, se zvýšení příjmu vlastním přičiněním (např. tím prodejem auta) neposuzuje, zatímco u doplatku ano. Doplatek "ve smyslu důchodu" s tím nemá nic společného.

Platím všechny SVÉ výdaje vašimi nebo mými penězi?

Bohužel nejen vašimi - i našimi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]