Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Priznani dani studenta

Od: mangius odpovědí: 10 změna:

Zdravim, porpve si chci podat dane jako student za minuly rok. Dostal jsem z práce kde jsem pracoval potvrzení o zdanitelných příjmech. Ale skutečně sražená záloha na daň (která by mi vlastně měla být vrácena), mi přijde nějak nízká. Měl jsem za to, že se vrací celá částka, která byla stržena. Pracoval jsem u zaměstnavatele nejdříve na DPP poté DPČ a pak na zkrácený úvazek, každý měsíc hrubý výdělek nad 10 000,-. Růžové prohlášení podepsáno a dodáno s potvrzením o studiu. Jak to, že tedy v potvrzení o zdanitelných příjmech je pak tak nízká částka?

Našel jsem poté info: ,,Studujete-li po celý rok, máte nárok na daňovou slevu na studenta v plné výši 4 020 Kč. Stejně jako každý daňový poplatník čerpáte také slevu 30 840 Kč. A protože ve většině případů tyto slevy nevyčerpáte v plné výši, vyplněním daňového přiznání získáte nárok na vrácení přeplatku na dani.

Znamená to tedy, že dostanu jen tu část, kterou jsem z tohoto balíčku nevyužil, a ne součet všech měsíčních odvedených částek?

Děkuji za rady a odpovědi.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

0x
Vratka daně může být maximálně do částky, kterou jste na daních odvedl.
Nebo jste chtěl 4 tis za studenta a 30 tis za poplatníka?
mangius
hodnocení

Ne, spise me zarazilo, ze v potvrzeni o danitelnych prijmech mam za mesice 2 až 11 pouze skutečně sraženou zálohu na daň z příjmů necelé 3 tisíce. Myslel jsem, že když každý měsíc se odvedlo zhruba něco přes 2 tisíce, tak že pak dostanu součet těch odvedených částek (teoreticky 10x2000,-).

Jsem pouze laik, snad je to pochopitelné.

etana*

Tak kolik vám bylo skutečně strženo a kolik skutečně odvedeno? Je v tom, co píšete, rozpor.

mangius
hodnocení

Ok, pokusím se to vysvětlit co nejlépe. Mám u sebe výplatní pásky, kde zhruba každý měsíc se odvedly 2 tisíce. (Uvedu příklad z února 2022:
Hrubá mzda byla 10 575,-
Vypočtená záloha na daň 1 590,-
Sleva na poplatníka -2 570,-
Čistý příjem 8 729,-.
srážka na zdravotní pojištění -476,-.
Srážka na sociální pojištění -688,-.
Srážka na ZP (13.5% do min. vym. zákl) -682,-.
ZP za zaměstnavatele 952,-
SP za zaměstnavatele 2 623,-

Měl jsem podepsanou slevu na dani a poplatníka (růžový prohlášení). Z toho mi tedy vychází že rozdíl mezi hrubou a čistou mzdou je 1846,-

Takto je to tedy zhruba každý měsíc, tudíž jsem myslel, že daňovým přiznáním se mi vrátí právě ten rozdíl mezi hrubou a čistou mzdou. Což je tedy cca 10x2000. (10 odpracovaných měsíců).
Ale v povrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele mám pouze zálohu na daň za celý rok cca 3000,-, které mi mohou být vráceny. Takže se můj dotaz týká toho, proč mám nárok pouze na 3 000,- když ve skutečnosti to dělá vyšší částku?

Jak říkám, jsem laik a je to mé první daňové přiznání jako studenta, je možné že to celé chápu špatně.

etana*

Podstatné je toto:

Vypočtená záloha na daň 1 590,-
Sleva na poplatníka -2 570,-

Znamená to tedy, že jste ze mzdy v tomto konkrétním měsíci nezaplatil žádnou daň. Tak to šlo nejspíš ve většinu měsíců až na dejme tomu dva, kdy vám byla strženy (a odvedeny) ty tři tisíce, zřejmě jste v těch měsících měl vyšší mzdu.

V daňovém přiznání de facto přepočítáte všechny příjmy za rok, vypočítáte daň za rok a odečtete slevy. Od výsledku pak odečtete to, co zaměstnavatel poslal na berňák a vznikne vám něco (přeplatek nebo nula). Přeplatek dostanete maximálně v odvedené výši, tj. pokud jste poslal (via zaměstnavatel) na berní úřad tři tisíce, víc vám berní úřad nevrátí, i kdyby vypočtený přeplatek byl vyšší.

Snad už je to jasné.

mangius
hodnocení

Už to asi začínám chápat, takže vlastně ten rozdíl mezi hrubou mzdou a tím, co jsem poté obdržel na účet, byly ony srážky ze zdravotního a sociálního pojištění? Ty tedy vlastně nazpět nedostanu.

etana*

Jistě. Když si to přepočítáte z uvedené mzdy, tak to přesně vychází. A zdr. a soc. opravdu zpět nedostanete, co peklo schvátí, nikdy nenavrátí.

mangius
hodnocení

Sice mě to tedy nepotěšilo, ale děkuji Vám za odpovědi a za Vaši trpělivost při vysvětlování:)

Mějte se hezky!

etana*

Spíš mě zaráží, že vám dopočítávali zdravotní pojištění do minima, jako student byste měl platit jen ze skutečného příjmu bez dopočtu, neb za vás platí i stát.

mangius
hodnocení

Tak to netuším. Je možné že to tak je u DPP? Protože nejdříve jsem měl DPP, potom DPČ a následně poloviční úvazek. A na výplatnicích u DPČ to už není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]