Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jde o třísměnný provoz?

Od: kodo odpovědí: 6 změna:
Mám ve smlouvě 3směnný provoz. Firma teď chce abysme chodili 8-16, 14-22, 20-4. Místo 6-14, 14-22, 22-06. Já tak chodit nemůžu, nemůžu vyzvednout dítě ze školy a nikoho nemám. Dozvěděli jsme se to 2 týdny dopředu. I když by jsem dala výpověď, skončím za 2 měsíce a já je nemám s děckem jak vyřešit. Splňuje tento nový rozvrh "třísměnný provoz"? Našla jsem že 3 směnný je v rámci 24 hodin na sebe navazující směny. Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Tak vás budou holt muset pustit dřív, než za dva měsíce, které mimochodem začnou odpočítávat až od 1.dubna. Pokud se staráte o dítě do 15let, měli by vám vyjít vstříc a pokud to nejde, holt se rozloučíte. Dejte jim to prokazatelně vědět hned.

duckduckgojede
hodnocení

0x

Zákoník práce zmiňuje "zaměstnankyni nebo zaměstnanci pečujícím o dítě mladší než 15 let", aniž by specifikoval, že musí jít o samoživitele.
Zároveň však také uvádí, že zaměstnavatel je povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
Pokud zaměstnavatel specifikoval provozní důvody, které neumožňují vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, žádosti vyhovět nemusí.

Zdroj: bezplatnapravniporadna.cz/...

Duckduckgo.com tvrdí následující:

" "Vzhledem k tomu, že z dotazu vyplývá, že žena má předškoláka umístěného v mateřské škole, je pro ni řešení v úpravě pracovní doby, neboť ustanovení § 241 zákoníku práce stanoví, že pokud požádá zaměstnankyně pečující o dítě mladší než 15 let o vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, má zaměstnavatel povinnost takové žádosti vyhovět, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody,” doporučil Dubenský."

zdroj: novinky.cz/...

hodnocení

0x
Dobrý večer, ano splňuje. Není v zákoně uveden čas nástupu na směnu. Firma to dala vědět dopředu, ale nevím zda 14 dní je dostatečný predstih. Ale z praxe vím, jak firmy jednají a v dnešní době moc neberou ohledy a domluvy s nimi jsou složité. U nás taky jedou na tři směny, rozpis směn nikde, až v pátek po obědě se dozvědí,jakou mají příští týden směnu. To mi přijde hrozné. A to je to větší zahraničí firma... Ale o zaměstnance jim dnes moc nejde, spíš o vlastní krk. Pamatuji doby, kdy holky s dětmi měly výjimky, vedení to vždy vyřešilo tak, aby ony mohly odvést děti do školky a zase je vyzvednout, chybějící hodiny si pak namakávaly. To už dnes u nás nepřichází v úvahu. Prostě "když se Ti něco nelíbí, támhle jsou dveře" ... Poptejte se u Všeho zaměstnavatele, třeba je normální a vyjde Vám vstříc.
lmgify

> [N]evím zda 14 dní je dostatečný predstih. [...] rozpis směn nikde, až v pátek po obědě se dozvědí,jakou mají příští týden směnu.

§84 Zákoníku práce

Samozřejmě že to není správně. Ale u nás řeknou prostě jen "Víte,že my to tak máme, je teď složitá doba, odvolávky klesají a stoupají třikrát do týdne, buďte k nám trochu ohleduplnost, my na vás taky bereme ohledy, jestli se vám něco nelíbí, nemusíte tady pracovat " , samozřejmě nikdo žádné ohledy nebere, u nás je to všechno takovéhle.

hodnocení

0x

Myslím, že nemůžeme pominout zásadní problém. Nejde totiž o rozvrh směn, ale o změnu dosavadního rozvrhu. A pokud zaměstnanec oznámí, že z vážných osobních důvodů nemůže v tomto rozvrhu pracovat, je na zaměstnavateli, aby s tím něco dělal. V krajním případě výpověď s odstupným. A patrně pověření jinou prací podle dosavadního rozvrhu po dobu výpovědní lhůty. Doporučuji požádat o pomoc odborového právníka, protože firma bude různě strašit. V případě, že nemáte odbory, zkuste požádat o pomoc sociálku a pracák.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]