Nejste přihlášen/a.
Mohou vzniknout nějaká zažívací potížení, když se současně(přibližně) jí GREP a ještě něco jiného?
TJ: jaké potraviny jsou ty, které s grepem takto udělají problém?
To je u lidí různé, jak ho kdo snáší, u mě je to asi jediné ovoce, které vůbec nejím, je pro mě moc hořký.Jinak obecně platí, že u některých léků Vás lékárník hned při výdeji upozorní, že je nesmíte zapít džusem.
Dle odborníků například grapefruitový džus blokuje přeměnu celé řady léků zejména v játrech, a tím může zvýšit (nebezpečně a nekontrolovaně) jejich účinnost. Konkrétně jde o některé léky na snížení vysokého krevního tlaku, snížení cholesterolu, psychiatrické léky, hormonální antikoncepci, léky proti alergiím nebo léky na potlačení imunity po transplantaci orgánů atd. Pomerančový džus by se zase neměl kombinovat s léky odstraňujícími překyselení žaludku. Může také snížit účinek některých antibiotik, protože zvyšuje kyselost žaludečních šťáv.
Ovoce obecně se má jíst samostatně, tak i grep. Hlavně konzumace s čerstvým pečivem, sušenkami a nebo i s cereáliemi může způsobit pálení žáhy. Ovoce v kombinaci s tuky a většinou i bílkovinami, není takový problém. Každý jsme ale jiný. I ta naše krevní skupina to ovlivňuje. Někoho ořepe už jen, když grep vidí. Pro mne je ale daleko přijatelnější grep než pomeranč.
Jíst s něčím? Jako třeba v ovocném salátu se spoustou jiného ovoce? Nebo třeba se šlehačkou? Když jsem ho mohla jíst, vždycky jsem si ho pocukrovala. Jinak mě bolel jazyk a pálilo mě v žaludku. Je ostrý, kapku mi tou ostrostí připomíná čerstvý ananas. Teď se mu musím vyhýbat. Je v něm dost fosforu a draslíku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.