Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tetanus přes malou ranku?

Od: helenaaaa odpovědí: 25 změna:
Nejsem očkovaná a brzy budu pracovat na svém záhonku. Občas si koušu nehty a zajímá mě, jestli můžu dostat tetanus ze záděru / malé ranky. Děkuji... Mám fóbii z jehel.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Tak jasně, fobie z injekční jehly je pochopitelná. Důležité však je zároveň nemít fobii na křeče, při kterých někdy i praskají kosti, což je průvodní jev onemocnění tetanem.

BTW - kolega rádce nemá pravdu, do zadku už proti tetanu neočkují, dávají to do ramene. Skutečně to nebolí, doporučuji Vám bežte na tetanovku a máte pokoj.

zaseja

Je to jedno, do ramene ti to dají proto, aby ses nemusel svlékat a vystrkovat na ně zadek, na zadku je víc masa, tam je to lepší.

Na přání jí to klidně mohou vrazit do půlky :). Je to jedno.

Dají vám ji pouze do ramene, do zadku ani nemůžou. Od skandálu s nedostatkem vakcín před zhruba 15lety kdy se očkování uměle prodloužilo z 10 na 15let aby se ušetřily vakcíny se posléze přeslo na jiný typ vakcín s malou jehlou která se dává pouze do ramene.

Zajímavé, tak tedy do ramene.

hodnocení

6x

Ano, bakterie ziju v pode a kazda ranka je pre ne prilezitost.

hodnocení

6x
Na tetanovce jsem byl v lednu. Zapomeň na to co bývalo dříve, kdy člověk dostal koňskou jehlu do zadku a pak tři dny kulhal. Dnes do ramene taková skoro neviditelná jehlička a opravdu téměř o aplikaci nevíš, nic z čeho by člověk měl mít fóbii. Jinak k dotazu - chytnout tetanus je sice možné, ale riziko je naprosto minimální. Z tvých obav bych si největší starosti dělal s tím okusováním paznechtů. To je škaredý zlozvyk, je to nehygienické a dvakrát to neprospěje ani chrupu ani těm nehtům.

mnd®
hodnocení

4x

Tetanka nic není,ale kousání nehtů je tak na žloutenku.Rameno jehličku snese.

*smich* proti žloutence se ale dá chránit - očkováním

zaseja
hodnocení

3x

Můžeš a když ti to budou píchat do zadku a ještě necháš zavřený oči, tak tu jehlu neuvidíš

jitk
hodnocení

3x

No nemusela by, kdyby poranění - vstupní brána jak se dostat do těla by bylo menší, než velikost bakterie, která by se tam nevešla.Blbý je ,že: Bakterie jsou všudypřítomné prokaryotní organismy o velikosti 0,3–10 μm.

hodnocení

2x

Nezahrávejte si. Můj soused také nebyl očkován. Před víc než rokem šlápl na zahradě na připínák, a to vedlo k otravě, kterou mu celou tu dobu léčili a nedávno to skončilo tak, že mu uřízli nohu až pod kolenem,aby mu zachránili život. Je z něj mrzák, má protézu. A nebudu Vám tady líčit co za ten rok prožil, a kolikrát ho odvážela pohotovost, protože strašně trpěl. Oni mu tu nohu napřed chtěli zachránit, tak mu to stále léčili. Každý den tady byla ošetřovatelka, a z postele celý rok nevstal. Zestárl o deset let.

pb®

Mícháte dvě různé věci. Tetanus a infekci rány jinou baktérií, z které pak soused dostal otravu. I kdyby nakrásně očkován proti tetanu byl, což nejspíš někdy v životě už byl, stejně by se rána mohla infikovat bakterií, která pak měla za následek otravu a amputaci.

Jak vlastně víte, že soused nebyl očkován proti tetanu a jak víte, že neměl dostatečnou hladinu protilátek? Nevíte nic, zcela jistě neznáte výsledky jeho krevnho rozboru. Já ty své ano. V roce 2020 uplynula doba, kdy bych měla být očkována na tetanus. Doktorka vzala protilátky, ty byly 0,6, v rozmezí 0,51 - 1,00 je dostatečná protektivní imunita, kontrola hladiny protilátek za 2 roky,přeočkování může způsobit nežádoucí vedlejší účinky. Zjistit si to můžete třeba tady. Takže přeočkována jsem nebyla a půjdu na protilátky zase a zase uvidíme, jestli klesnou a budu očkována, nebo budou pořád dostatečné. Ano, nechci dostat tetanus, protože hnojím koňským hnojem, ovšem taky se nechci zbytečně očkovat, se všemi negativy, které očkování mít může. Takže dokud budou protilátky dostatečné, očkovat ne nenechám, až klesnou, pak se budu modlit, aby mi živá oslabená vakcína nezpůsobila komplikace.

Pb, vím to, jelikož oba umíme mluvit. A jestli Vám to uniklo, tak řeč je nejlepší dorozumívací prostředek. :-D Vy toho pána neznáte, nevíte o co jde, ale zato víte jak, a kvůli čemu k tomu došlo. Vy si dělejte co chcete, a klidně proti nákaze tetanem používejte modlitby. *modla* :)Já jsem se nechala přeočkovat. A dál se o tom nemíním dohadovat. *jasne*

Otázka byla položená, já jsem svůj názor napsala, a tazatelka se určitě dokáže rozhodnout sama.

pb®
Opravdu trváte na tom, že soused dostal infekci do nohy s následnou amputací, protože nebyl očkován proti tetanu? A nebo dostal infekci do nohy a k tomu nebyl očkován proti tetanu?

Pb, já na ničem netrvám. Napsala jsem jen to co vím. To je všechno. A napsala jsem to samozřejmě ve zkratce. U toho souseda byla na vině tato nákaza, která se opravdu rozvinula tak, že byly napadené i jiné orgány v těle. Ten rok byl více v nemocnici, než doma, a opravdu hrozilo, že to skončí fatálně. Já se za žádného odborníka neberu, detaily vím od jeho manželky, já nejsem lékař, a neodvážila bych se něco tvrdit. Otázka byla, jestli je tato vakcína důležitá. Podle mého laického názoru určitě. Je to určitě lepší, než se modlit, nebo se na to úplně vykašlat. Jsme na laické poradně. Když jsem byla na tom přeočkování já, injekci mi dávala lékařka, která je mimo to také moje dobrá známá, a ta věděla, že mám zahradu. Tenkrát mi říkala, že se klidně můžu poranit i o trny růží, a že i to je velmi nebezpečné. Mně se také do toho očkování moc nechtělo. Ale mám dostatek rozumu k tomu, abych zbytečně neriskovala, když se tomu mohu vyhnout.

Nejlepší cesta k tomu, jak se zbláznit je studovat nežádoucí účinky vakcíny. Byly časy že tetanus zabíjel tisíce lidí ročně a dnes je to pár případů do roka v celé Evropě. Kdyby všichni jeli podle PB modelu, máme tu za pár let zpátky černý kašel, neštovice souchotě a další dárečky což při vzrůstající rezistenci breberek vůči antibiotikům není nejlepší verze budoucnosti. Proto buďme rádi za většinové stádo lidí které se drží vakcinačního scénáře a nečte každou volovinu na příbalovém letáku aby si pak po každém pigáru mohlo hledat symptomy.
pb®
Milý totak, vy se očkovat nechte, svoje děti jsem také nechala. Přesto u sebe půjdu v případě tetanu cestou zjišťování protilátek. Protože odběr krve nemá potenci mě poškodit, kdežto živá oslabená vakcína s látkami provokujícími imuntu by mohla. Mám totiž RS a nehodlám svoji inunitu popouzet. Takže i když dle let mám očkování na tetanus propadlé, dle protilátek mám pořád dostatečnou hladinu a jsem chráněna a v téhle výšce protilátek se očkování nedoporučuje, protože hrozí nežádoucí účinky. Takže vy se nechte očkovat slepě dle kalendáře, já si budu hlídat protilátky. Je to pro vás dostatečně srozumitelné?
Pro mě je dostatečně srozumitelné, že člověk s autoimunitní poruchou má jiné limity. Sám takovou potvoru mám. Jenže to jsi u svých komentářů neuvedla takže to vyznělo jako antivax propagace. A takové ty e-mimino odbornice na očkování mě dráždí jako býka muleta.

hodnocení

2x

Nedala bych teda na radu "babkazov". To, že ona se s tím nikdy nesetkala ještě neznamená, že nebezpečí neexistuje. A já bych Vám přála vidět, jak se dneska ze života raduje ten můj soused. Nechápu, jak tohle mohla rádkyně "babkazov" napsat. *co*A souhlasím plně s rádcem "gumídek". Očkování proti tenanu patří mezi ZÁKLADNÍ očkování pro dospělé, i děti, a drtivá většina obyvatel toto očkování má. Ale je možné, že jelikož je to očkování, které působí několik let, a nemusí se přeočkovávat 10 až 15 let, tak na to někteří lidé mohou i zapomenout. A to se právě stalo tomu mému sousedovi.

Pravdu má "babkazov" v jediném, a to v tom, že u nás se toto onemocnění vyskytuje opravdu velmi zřídka, ale to je jenom kvůli tomu, že je drtivá většina obyvatel očkovaná.

Já jsem byla na očkování před rokem, už to nedávají do zadku, ale do ruky a opravdu to nebolí. Píšete, že máte záděry, nebo malé ranky. Nikdo Vám přece nemůže se 100% jistotou zaručit, že se Vám nic nestane a že Vám nic nehrozí. Nemusí, ale může! A rozhodně bych to nepřirovnávala k obavám ze slimáků. *nene* A ještě něco, Vy se vůbec nemusíte nakazit na tom záhonku. Ten můj soused také nepracoval na zahradě s hlínou, ale v trávníku byl starý připínák, a on na něj šlápl. Nebojte se, a dejte se očkovat. Rozhodně to je lepší, než se každý den při práci na zahrádce obávat, že se můžete tetanem nakazit.

Osobně také nejsem příznivec očkování proti všemu. Například jsem nikdy nebyla očkovaná proti chřipce, a ani proti covidu nejsem očkovaná. Ale tetanovku teda mám.

etana*
hodnocení

2x

Pacienty s tetanem jsem zažila a domnívám se, že nenechat se proti tetanu očkovat může jen ehm ehm. Odmítání bych srovnala s odmítáním lékaře u porodu doma na samotě u lesa v 21.století nebo odmítáním očkování proti černému kašli. Může se to přežít, ale v případě průšvihu nastanou opravdu hnusné časy a dotyční ještě rádi lezou za lékařem, aby jim pomohl. A skoro bych řekla, že si pomoc nezaslouží.

hodnocení

1x

Před pár dny mi naočkovali "tetanovku" do ramene. Tenoučká, téměř neviditelná jehlička. Vůbec jsem to necítila a ptala jsem se: to je už? Vůbec to není takové, jak kdysi. Také teď budu přesazovat květiny a jistota je jistota.

*palec2*

hodnocení

0x

Helenko, nepřeháněj! Za svůj hodně dlouhý život nevím o nikom, kdo by dostal tetanus. Ať byl nebo nebyl očkovaný. Je mi jasné, že co jsem neviděla, neznamená, že není. Ale je to jako s každou infekcí. Je třeba žít a radovat se a ne se děsit vždycky a ze všeho. To by ten život stál fakt za prd. Nic se nemá přehánět. Ani strach, ani nadšení. Užij si vůně hlíny a toho, že ti to roste a plodí a že svítí sluníčko. Děs se pouze a jen slimáků. Ty mrchy jsou nezničitelné. *hej*

Když přes tvůj strach "nejede vlak" kup si v drogerce, v dom.potřebách, v železářství, zahradnické rukavice. Za pár šestek. A nedovol strachu, aby tebou manipuloval!

Taková klíšťová encefalitida je hlášená cca 500 - 1000 případů ročně. Navíc máme teplé zimy.

Parézy, poruchy soustředění, poruchy spánku,...

Kdybych pracoval denně v lese, tak by byla hloupost dělat hrdinu, protože to klíšťe nezajímá, zda se ho nebojím ;)

Stejně tak je to u jiných vyzkoušených očkování se základem viru na vytvoření protilátek.

Na Tetanus je to cca 2 případy ročně, ale proto, že jsme všichni očkovaní co pracují s hlínou a zvířaty.

ml1

Proti klíšťové encefalitidě se dá očkovat, ale na klidu to nepřidá, protože klíšťata přeníáší taky boreliózu. A na to očkování neni. A tím že se všechny boreliózy svedou na klíšťata, vypadá jakože jsou infikovaná hodně. (Přitom to přenáší veškerý bodavý hmyz. Známý to měl a když trval na tom, že klíště neměl 30 let, tak prý včela (bodnutí by poznal), nebo vosa (ta ho taky nepíchla), tak zbyly komáři, a to se vyloučit nedalo. Člověk aby se s takovou informací potom bál.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]