Nejste přihlášen/a.
Vždycky jsem chtěla vědět, jak to tedy je a když už se tady řešilo to těhotenství, tak mě to napadlo se zeptat. Jak to tedy je s nějakou podporou v těhotenství, když nejsem plnoletá a předpokládám, že nemám práci. Stát mi bude posílat nějaký peníze? Nebo jak to tedy je? Slyšela jsem, že se musejí starat rodiče, když nemám práci a je jedno jestli mi bude 30 nebo 16, že prostě rodič mi musí něco platit, což mi přijde divný Tedy, jak to vlastně je?
No však jasné. Ale třeba když rodiče prostě nemají peníze a sotva vyjdou sami, tak by ještě měli ze zákona dávat peníze jinam. Prostě mi to přijde divné. To opravdu stát mamince nepřidá ani korunu, když nemá práci a nemá tedy mateřskou?
Mně by spíš přišlo divné, kdybyste chtěla přivést dítě na svět v takovém stavu nouze, že byste se nemohla ani obrátit pro pomoc na rodiče.
Studentkám a žákyním nyní náleží peněžitá pomoc v mateřství ve výši 254 Kč za kalendářní den.(citace z netu) mateřská nenáleží ani žadatelkám o práci evidovaným na UP. Jistě ale bude mít nárok na nějaké sociální podpory, ptát se na soc.odboru magistrátu, obecního úřadu a podobně.
Vaše informace je z roku 2008.
1.1. 2009 vešel v platnost nový zákon o nemocenském pojištění, podle kterého do okruhu nemocensky pojištěných osob již nepatří studenti a žáci. Nárok na PPM tak studentkám již ze zákona nevzniká. Automaticky vzniká nárok na čerpání rodičovského příspěvku a to v tzv. pomalé čtyřleté variantě, a to od měsíce, ve kterém se dítě narodí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.