Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starobni duchod - jak se započítá mateřská?

Od: zik* odpovědí: 1 změna:

dobry den ,prosim o radu muze nekdo poradit , pocita se do zapoctu odpracovanych roku pocet deti ja nastoupila na materskou a prerusila jsem ji, a nastoup[ila jsem do prace jak se to pocita , bylo to jeste pred revoluci dekuji jana

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Péče o dítě se Vám počítá od narození do čtyř let věku, pokud nemáte současně jinou pojištěnou dobu. Jestliže jste třeba po 7 měsících péče o dítě nastoupila do práce, máte pojištěnou dobu péče o dítě 7 měsíců a zbytek je pojištěný v zaměstnání. Otázka ale není příliš jasná, nevím přesně, na co se ptáte. Možná Vám jde o to, jestli se dítě započte pro nárok na dřívější odchod do důchodu, když jste ukončila mateřskou dřív. Pokud jste dítě nedala k adopci nebo se ho nějak soudně nezřekla (nenapadá mě příklad), dítě se započte. Podmínka výchovy dítěte pro nárok ženy na starobní důchod je splněna, jestliže žena osobně pečuje nebo pečovala o dítě ve věku do dosažení zletilosti alespoň po dobu deseti roků. Pokud se však žena ujala výchovy dítěte po dosažení osmého roku jeho věku, je podmínka výchovy dítěte splněna, jestliže žena osobně pečuje nebo pečovala o dítě ve věku do dosažení zletilosti aspoň po dobu pěti roků; to však neplatí, pokud žena před dosažením zletilosti dítěte přestala o dítě pečovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]