Jsem více jak 20 let vdaná. V průběhu manželství byla nepsaná dohoda mezi mnou a manželem, že já budu platit veškeré jídlo, potřeby pro domácnost apod. on bude platit byt, který je v jeho vlastnictví a bude spořit - takto to bylo po celou dobu, kdy byl syn školou povinný. Nyní po nástupu syna do zaměstnání jsem chtěla znát výši úspor s tím, že něco nového pořídíme do domácnosti. Bohužel, všechny úspory mi manžel zapřel s tím, že na nic nemám nárok. Vím pouze, u které banky má manžel úspory.- pro výpisy si chodí sám do banky. Nevím jakým způsobem nabýt peníze uspořené v průběhu našeho manželství.
kasia-Ty nemaš podpisové právo na manželovo konto.Tak tady jsim udělala chybu za ty roky jsi se měla podivat na konto jak hospodaří. Porad se s advokátem.SO.
manžel porušuje právo. I vaše nepsaná dohoda je ze zákona neplatná. Neboť podle ust. § 145 odst.1 občanského zákoníku platí, že: Majetek, který tvoří společné jmění manželů, užívají a udržují oba manželé společně. Čili ke kontu máte mít přístup oba, pro případ, že by i tak manžel odmítal přístup (alespoň pasivní) ke kontu, navrhuji obrátit se na soud...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.