Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Danění dividend

Od: dvdd odpovědí: 5 změna:

Ahoj, rád bych se zeptal ohledně danění dividend jelikož se v tom pořádně nemohu vyznat podle internetu. Řekněme že mám portfolio 100tisíc kč. v průměru mi dividendy dají 4% což jsou 4000kč. Dividendy jsou zahraničního původu všechny z USA.

Musím v tomto případě dividendy danit u nás v čr + je dávat do daňového přiznání? Někde jsem našel že v případě že jsem zaměstnaný a vedlejší příjem je do 6tisíc tak se nemusí podávat DP. Ale zase jinde jsem našel že dividendy zahraničního původu se danit musí takže si nejsem schopen vyjasnit co a jak. Je tu prosím někdo kdo tohle ví a poradil by ohledně danění dividend v této cenové kategorii? Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud jste vyplnil formulář W8ben v platformě, ve které nakupujete nebo máte portfolio, pak nic v ČR nedaníte, ale měl byste podat daňové přiznání. Pokud jste formulář nevyplnil, pak Vám v daném státě strhnou daň + ještě daníte v ČR.

doplněno 13.03.23 08:32:

Vaše 4000 tedy danit nemusite, ani přiznávat. V roce 2022 to je do výše 6000, za rok 2023 již od 20000kč.

dvdd
hodnocení

Takže od tohoto roku nemusím přiznávat ani danit částky do 20tisíc pokud jsem vyplnil ten formulář? Nebo nemusím přiznávat ani danit i když jsem ho nevyplnil? Diky moc! :)

Nemusite podávat přiznání za rok 2022 do 6000kč a za rok 2023 do 20000kč. Nehledě na formulář, ten jen o tom dvojím zdanění, jak je zmíněno. Vyměření (platba) daně a daňové přiznání jsou dvě věci. Stir píše že daňové přiznání podávat musíte, ale mi na úřadě řekli, že nemusím, zkuste se zeptat jich.

Pardon, psal jsem to taky, jen jsem jednal dle úřednice. Ale pravidla jsou jasná.

hodnocení

0x

Formulář o zamezení dvojího zdanění již dnes vyžadují všichni. Bez podpisu neumožní ani v US obchodovat. Jinak divi z us platit nebudete, již byla stržena u zdroje, ale daňové přiznání podat musíte. Daň sice bude nula , ale tak to je. Kurz použijete vyhlašovaný na konkrétní rok. A v příloze je nutné doručit potvrzení o zaplacené dani. U cz titulů je vyplata divi bezplatná, nic se řešit nemusí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]