Nejste přihlášen/a.
Ahoj, rád bych se zeptal ohledně danění dividend jelikož se v tom pořádně nemohu vyznat podle internetu. Řekněme že mám portfolio 100tisíc kč. v průměru mi dividendy dají 4% což jsou 4000kč. Dividendy jsou zahraničního původu všechny z USA.
Musím v tomto případě dividendy danit u nás v čr + je dávat do daňového přiznání? Někde jsem našel že v případě že jsem zaměstnaný a vedlejší příjem je do 6tisíc tak se nemusí podávat DP. Ale zase jinde jsem našel že dividendy zahraničního původu se danit musí takže si nejsem schopen vyjasnit co a jak. Je tu prosím někdo kdo tohle ví a poradil by ohledně danění dividend v této cenové kategorii? Děkuji
Pokud jste vyplnil formulář W8ben v platformě, ve které nakupujete nebo máte portfolio, pak nic v ČR nedaníte, ale měl byste podat daňové přiznání. Pokud jste formulář nevyplnil, pak Vám v daném státě strhnou daň + ještě daníte v ČR.
Vaše 4000 tedy danit nemusite, ani přiznávat. V roce 2022 to je do výše 6000, za rok 2023 již od 20000kč.
Nemusite podávat přiznání za rok 2022 do 6000kč a za rok 2023 do 20000kč. Nehledě na formulář, ten jen o tom dvojím zdanění, jak je zmíněno. Vyměření (platba) daně a daňové přiznání jsou dvě věci. Stir píše že daňové přiznání podávat musíte, ale mi na úřadě řekli, že nemusím, zkuste se zeptat jich.
Formulář o zamezení dvojího zdanění již dnes vyžadují všichni. Bez podpisu neumožní ani v US obchodovat. Jinak divi z us platit nebudete, již byla stržena u zdroje, ale daňové přiznání podat musíte. Daň sice bude nula , ale tak to je. Kurz použijete vyhlašovaný na konkrétní rok. A v příloze je nutné doručit potvrzení o zaplacené dani. U cz titulů je vyplata divi bezplatná, nic se řešit nemusí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.