Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, narodilo se mi dítě s partnerem, se kterým nejsme oddáni. Partner chce pojmenovat dítě po sobě. Slyšela jsem odstrašující příklad, že žena takto partnerovi vyhověla, aby mezi dítetem a otcem vzniklo větší pouto. Partner si ji nikdy nevzal, začal pít, o nic se nestaral a nakonec matka musela při jakémkoliv úředním kroku ohledně dítěte prosit o plnou moc otce dítěte, protože sama, s odlišným jménem než má dítě, konat nemohla.
Můj dotaz zní jestli to takhle skutečně může dopadnout a matka může být ze strany otce vydírána jen proto, že má jiné jméno než dítě?
Přesně tak, oba rodiče zapsaní v rodném listu jsou zákonnými zástupci dítěte, proto se v důležitých věcech vyžaduje souhlas obou. Stejně tak se oba rodiče musí dohodnout na jménu a příjmení dítěte, jinak o něm může rozhodovat soud. Z toho, že bude mít příjmení jednoho z vás neplyne tomuto rodiči žádné větší právo. Jinak osobně bych chtěla, aby se dítě jmenovalo po mně, když si ně ještě otec nevzal, ale asi jsem staromódní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.