Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, narodilo se mi dítě s partnerem, se kterým nejsme oddáni. Partner chce pojmenovat dítě po sobě. Slyšela jsem odstrašující příklad, že žena takto partnerovi vyhověla, aby mezi dítetem a otcem vzniklo větší pouto. Partner si ji nikdy nevzal, začal pít, o nic se nestaral a nakonec matka musela při jakémkoliv úředním kroku ohledně dítěte prosit o plnou moc otce dítěte, protože sama, s odlišným jménem než má dítě, konat nemohla.
Můj dotaz zní jestli to takhle skutečně může dopadnout a matka může být ze strany otce vydírána jen proto, že má jiné jméno než dítě?
Přesně tak, oba rodiče zapsaní v rodném listu jsou zákonnými zástupci dítěte, proto se v důležitých věcech vyžaduje souhlas obou. Stejně tak se oba rodiče musí dohodnout na jménu a příjmení dítěte, jinak o něm může rozhodovat soud. Z toho, že bude mít příjmení jednoho z vás neplyne tomuto rodiči žádné větší právo. Jinak osobně bych chtěla, aby se dítě jmenovalo po mně, když si ně ještě otec nevzal
, ale asi jsem staromódní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.