Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepůjdu na pohřeb pradědy

Od: dalibor odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, před dvěma týdny mi zemřel praděda z otcovi strany, byl už velmi starý. Neměl jsem s ním nijaký vřelý vztah, neboť otec a matka mi po dobu 10-15 let neumožňovali se s ním vídat, protože velmi špatné vztahy v rodině. Poté se otec s matkou rozvedli a otec otočil a najednou se začal opět se svojí částí rodiny stýkat, protože potřeboval po rozvodu někde bydlet a vypadalo to, že bude bydlet ve starém bytě po svých rodičích, ale nakonec to nějak neklaplo. Za mě to bylo dost pokrytecké. Já se se zbytkem rodiny nevídám a nezačal se cíleně vídat, nemám tu potřebu. Nemám dobrý vztah ani s otcem, ani s matkou. S matkou se nebavím vůbec a s otcem minimálně, jak to jen jde. Je to manipulant a narcistická osoba. Mám svoji vlastní rodinu, kterou jsem si vytvořil a okruh dobrých přátel, které mám rád.

Nyní má být pohřeb a já necítím potřebu na něj jít. Úmrtí pradědy ve mě nevyvolává žádné emoce a necítím potřebu mu na pohřeb chodit. Otec, když mně oznamoval po telefonu, že praděda zemřel a kdy bude pohřeb, mi ani nedal na výběr, jestli přijet nebo ne. Jen dvě možnosti: přijdeš buď sám, nebo s partnerkou? Otec říká, že "já chci, abys na pohřbu byl", protože jsem pradědu znal a on znal mě. Mám pocit, že mě zase manipuluje a chce vypadat vzhledem k zbytku rodiny jako největší king z celé rodiny.

Na pohřeb jsem se rozhodl nejít. Otec bude nasraný. Na pohřeb chci chodit ze své vlastní vůle, když to tak cítím, ne když mi to v podstatě manipulací nařídí otec.

Jen jsem se chtěl vypsat. Díky za vyslechnutí nebo napsání názoru.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Účast na pohřbu není povinnost, natož pak někým nařízená (snad jen s výjimkou ozbrojených složek, kde je to rozkazem)..Nenechte se nutit do něčeho, co nechcete. Pokud se s rodinou nestýkáte, může vám i být jedno, kdo a jak vás pomluví.

hodnocení

10x

Jít tam nemusíš, ale já bych šel, pokud bych mohl. Nebyla to pravděpodobně jeho vina, že jste si spolu nevytvořili vztah, ale byl to tvůj předek. Přímý.

Aby z toho otcovo "já chci" nezůstalo jenom tvoje "já nechci"...

hodnocení

8x

Dobrý den...já bych na pohřeb šel...jak říkáte- on znal Vás a Vy jeho...a po pohřbu bych jel hned domů...a měl bych svědomí čisté...protože takový ten červíček pochybnosti tu je-jinak by jste tady nepsal co Vás trápí...pěkný den

hodnocení

5x
Dalibore,zdravím vás. Z toho co jste napsal je mi dost smutno. Pokuste se přehodnotit své rozhodnutí nejít na ten pohřeb. Ne proto,že to vyžaduje váš otec,ale možná se vám podaří překročit vlastní stín.

hodnocení

4x
Pokud byly nebo jsou, v rodině takovéhle vztahy a pokud vážně cítíte, že to s Vámi nehnulo a nehne, tak že byste šel jen kvůli otci (který Vás nepotřebuje jako oporu, kdyby ano, bylo by to jiné, radila bych se kousnout a prostě jít), tak nechoďte. A z mého pohledu se nemusíte kvůli tomu cítit zle nebo provinile.

hodnocení

3x

Dobrý den. Je to Vaše rozhodnutí a tím to končí. Rodina to buď bude respektovat, nebo Vám to budou zazlívat, ale to už je jejich problém. Vy se řiďte svým vlastním rozumem.

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, vypsal jste se, byl jste vyslechnut, chcete názor - máte své svědomí, tak si případnou neúčast na pohřbu jistě zodpovíte sám před sebou. Zdravím!

ltz
hodnocení

3x
V dnešní době je to i tak, že mnoho rodin ani pohřeb zemřelému už nezajištují, časté je to i na jeho přání. A třeba měli i dobré vztahy. Rozloučí se se zemřelým v myšlenkách, zapálí svíčku. Tak se můžete i vy rozloucit, nemusíte chodit na pohřeb.

hodnocení

2x

Není vaší povinností jít na ten pohřeb. Neuděláte nic špatného, když tam nepůjdete. Oni ho pohřbí i bez vás. Pokud jste se s pradědou vůbec nestýkali, tak najednou se objevit na jeho pohřbu by bylo takové zvláštní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]